2015. október 30., péntek

Sajtkrémes kosárkák

Gyors finomságként készült egy osztálybulira, szendvics helyett abból, ami éppen volt otthon . Nagyon finomak lettek, mondanom sem kell, úgy elkapkodták, hogy kicsi lányom csak az otthon megkóstolt egy darabbal maradt. Szerencsére a körök között megmaradt kevés tésztát, miután hazamentünk, kinyújtottam, kockákra vágtam és megsütöttem, majd mindegyiknek a ttejére nyomtunk egy-egy kis pöttyöt a megmaradt krémből, s így már nem dőlt össze a világ. :)


Sajtkrémes kosárkák

Hozzávalók kb. 35-40 darabhoz: 40 dkg leveles tészta, 1 tojás, 15 dkg tömlős krémsajt, 5 dkg vaj, 6-7 dkg kecsketelemea (kecskefeta), fehér bors, piros húsú paprika (2-3 csíkokcska), néhány petrezselyemlevél, esetleg magvak.

Elkészítése: A kiolvadt leveles tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 4,5 cm átmérőjű formával köröket szúrunk ki belőle. Minden második körnek a közepét egy kisebb kiszúróval vágjuk ki. A teljes körök szélét megkenjük felvert tojással, amjd ráhelyezünk egy-egy kiszúrt kört, és annak a tetejét is megkenjük. 200-220 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük. A kis kosárkák közepét kivájjuk (vagy csak benyomjuk), és csillagcsöves habzsák segítségével megtöltjük krémmel. A krémhez a sajtféléket habosra keverjük a vajjal, és fehér borssal ízesítjük. Minden kosárka tetejére egy kis paprika-, illetve petrezselyemlevél-darabkát teszünk. A körök között megmaradó tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és kiszaggatjuk azt is. A megkent kosárkákra különféle magvakat is szórhatunk.

EK - 2015/12

Vaníliás tejberizs karamelles vörösáfonyaszósszal

Az egyszerű tejberizst feldobhatjuk egy finom, egyedi ízű szósszal. Egyedüli hiábja ennek a szósznak a színe volt, mert a piros a barnával keveredve nem lett túl élénk, de annál finomabb volt! :)


Vaníliás tejberizs karamelles vörösáfonyaszósszal

Hozzávalók 4-5 személyre a tejberizshez: 30 dkg rizs, 5 dl víz, 6 dl tej, 1 vaníliarúd, 4-5 evőkanál cukor, 1 csipet só, 2 dl habtejszín; a szószhoz: 2 evőkanál barna cukor, 2 dkg vaj, 10 dkg vörösáfonya, 2 dl tejszín, 1 dl tej.

Elkészítése: A rizst főni tesszük a víz és a tej keverékében a kikapart vaníliamagvakkal és -rúddal, illetve a csipet sóval együtt. Nagy lángon fölforraljuk, majd a lángot kicsire vesszük, és félig lefedve kb. 15 percig főzzük. Ekkor belekeverjük a cukrot, lefedjük, a lángot elzárjuk, és így hagyjuk néha megkavarva, amíg a folyadékot teljesen be nem issza. Végül eltávolítjuk belőle a vaníliarúd héját. A tejszínt fölverjük, majd összevegyítjük a nagyjából langyosra hűlt tejberizzsel. A szószhoz a cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, valamint a kissé összeaprított áfonyát, elkeverjük, és felöntjük a tejszínnel meg a tejjel. Hagyjuk jól kiforrni, néha megkavarjuk. Ha szeretnénk, végül összeturmixolhatjuk. A tejberizst tálkákban, szósszal leöntve, vagy kelyhekbe rétegezve kínáljuk. Mentalevelekkel díszítjük.

KAL - 2017.

2015. október 29., csütörtök

Zöld paradicsom nyersen, egészben

Ezt a zöld paradicsomot nagyjából a hordós savanyúság mintájára tettem el, csak nem vegyesen egyéb zöldségekkel, hanem önmagában, és egy kicsit módosítottam az ízesítők arányát. Rengeteg paradicsomunk termett az idén, legaláb 4-5-ször főztünk paradicsomlevet meg ketchup-ot, mégis két hatalmas kosárnyi zöld paradicsomunk is lett. Volt, ami hibás volt, és volt még egy csomó a futó paradicsomokon (kemény, húsos fajta, leginkább a lucullushoz hasonlít, csak nem csúcsos, hanem gömbölyű végű, és nem annyira hosszú), illetve a koktélparadicsomok tövein. Nem hagytunk kárba veszni semmit. A szép, ép és kemény darabok egészben mentek üvegbe, amiben volt egy kis hiba, az már a vágottba ment, vagy hagymával és csípős paprikával, egy másik savanyúságba. Volt egy edénynyi rózsaszínes-narancsos félérett példány is, amit félretettem és is csípőssel való eltevéshez, de amíg rájuk került a sor, szépen majdnem beértek, úgyhogy végül paradicsomlevet főztem belőle, illetve egy részéből baszalikomos paprikakrémet is készítettem. Valamikor, szép sorjában, a blogra is jó lenne, ha felkerülnének... :) Kezdem az elsővel... :)


Zöld paradicsom nyersen, egészben

Hozzávalók : 5 kg ép, hibátlan, kemény húsú zöld paradicsom, 3 l víz, 2,5 dl ecet, 12 dkg jódmentes só, 20 dkg cukor, szalicil, zellerzöld, friss torma, szárított csombor, esetleg fokhagymacikkek, szemes bors, babérlevél.

Elkészítése: A paradicsomot több vízben alaposan megmossuk. Az üvegek aljára zellerzöldet, hasított tormát, babérlevelet és csombort teszünk, ha szeretnénk, fokhagymacikkeket is használhatunk, majd beletesszük a zöld paradicsomot, minél jobban kihasználva a helyet. Miután az üveg megtelt, a tetejére szemes borsot, illetve szalicilt szórunk, majd felöntjük a cukorral, sóval és ecettel ízesített vízzel. A kupakokat rácsavarjuk, és az üvegeket tepsire helyezzük. megtörténhet, hogy 1-2 nap után a leve "fölforr", de békén kell hagyni, néhány nap után letisztul, és akkor lehet az üvegeket a kamrába tenni.

Megjegyzés: Szalicilből egy 3 l-es üveghez kb. 1/2 mokkáskanálnyit használunk, a 7,5 dl-eshez 1 késhegynyit. Ha másfajta méretű üvegeink vannak, próbáljuk arányosan kiszámítani, mennyire van szükség.

EK - 2016/9


Aszalt gyümölcsös, mogyorós rétes

Ez amolyan baklavaféle lenne, csak mivel igazi baklavát még nem készítettem (és ettem), és mivel nem tudom összehasonlítani, maradok inkább a rétes elnevezésnél. Egyszer elkaptam a Good chef, bad chef egyik epizódjának egy részét, amiben Adrian mondta, hogy baklavaszerűséget készít, és amihez a csonthéjas mellé (azt hiszem, mandula volt) aszalt gyümölcsöket is használt. Robotgépben összeturmixolta cukorsziruppal az összetevőket, és azt készült rákenni a réteslapokra. Hogy mit, és miből mennyit tett, már nem emlékszem (szinte mindig így vagyok, általában csak egy-egy aprócska ötletet jegyzek meg, "lopok" el), és hogy végül mit csinált vele, már nem is tudom, mert nem néztem végig a műsort. De ennek alapján én elképzeltem a magam verzióját, és ez született belőle. Akik kóstolták (nemcsak családtagok), külön megdicsérték, hogy isteni fnom volt, és ilyent nem is ettek még. Nos, mi sem, én sem, de még fogunk. :)


Aszalt gyümölcsös, mogyorós rétes

Hozzávalók 1 kb. 28x18-as formához: 8 nagy réteslap (nekem kb. 30x40-es lapjaim voltak) vagy 16 akkora, mint az edény, 15 dkg sótlan mogyoró, 5-5 dkg aszalt szilva, mazsola, vörösáfonya és napraforgómag, 2-3 evőkanál méz, 10 dkg vaj, 2,5-3 dl víz; továbbá: 5 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 3 dkg mogyoró.

Elkészítése: A mogyorót, a napraforgót meg az aszalt gyümölcsöket összeturmixoljuk a vajjal meg a mézzel és annyi vízzel, hogy nem túl híg, de jól kenhető masszát kapjunk belőle. Egy szögletes jénait kikenünk vajjal (az oldalain is), és belerétegezzük a réteslapokat meg a tölteléket. Ha nagy réteslapjaink vannak, kettesével kettőbe hajtjuk őket, ha kicsik, akkor egy réteghez négyet használunk. Leterítünk egy réteg lapot, és megkenjük a töltelék 1/3-ával, majd megismételjük a műveletet az összes alapanyaggal. A végén a tésztát éles késsel formára vágjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal (az 5 dkg maradékából), megszórjuk a durvára tört mogyoróval, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ekkor kivesszük, meglocsoljuk a vízben feloldott mézzel, és 1-2 percre visszatoljuk a már elzárt sütőbe. Langyosan vagy kihűlve tálaljuk.

Megjegyzés: Bár nem ettem baklavát, a kinézetéből el tudom képzelni, mennyire töményen édes. És annyit mondanék, hogy aki hozzám hasonlóan szintén irtózik az émelyítően édes dolgoktól, így a baklavától is, az nyugodtan próbálja ki ezt a változatot. Kellően édes, mégsem túlzottan, szóval nagyon finom sütemény a végeredmény.
Mogyoró helyett természetesen dióval, esetleg mandulával is készíthető.

KAL - 2017.

2015. október 28., szerda

Lucskos káposzta háromféle káposztából

Kicsi lányom követelte ki magának, hogy lucskos káposztát főzzek: vörös káposztából. Aztán úgy jött ki a lépés, hogy tettem mellé fehér káposztát meg savanyítottat is. Érdekes lett a végeredmény, a színe és az íze is különleges volt, bár igazából teljesen hagyományos ízvilágú lett. :)


Lucskos káposzta háromféle káposztából

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 kg húsos borjúcsont, kb. 50 dkg vörös és fehér káposzta, 2 jó marék savanyított (sarvalt) vágott  káposzta, 2 ágacska csombor, 1 darabka szárított kaporszár, 3 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, só, esetleg ecet.

Elkészítése: A borjúcsontot hideg vízben főni tesszük, majd megsózzuk, és készre főzzük. Kiszedjük a léből, a húst leszedegetjük a csontról és félretesszük. A húsalaplevet fölforraljuk, és rendre beletesszük a jól kifacsart sarvalt káposztát, majd miután újra felforrt, a vékony csíkokra vágott vöröset, végül pedig a szintén felcsíkozott fehér káposztát, illetve a csombort meg a kaprot. Közepes lángon készre főzzük. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, hozzáöntjük a leveshez, jól elkavarjuk és kiforraljuk. Ízlés szerint utánasózunk, illetve ha szükséges, ecettel savanyítjuk még. Tejföllel tálaljuk.

Megjegyzés: Ecet helyett káposztalével is savanyíthatjuk.

EK - 2016/9

2015. október 26., hétfő

Joghurtos grillcsirke színes kuszkuszsalátával

Tegnap úgy adódott, hogy kétfélét kellett készítenem ebédre, mivel nagylányom nem eszi a halat, és nem hagyhattam éhen halni! ;) :P Így aztán a finom makréla mellett egy igazán különleges, harmonikus ízvilágú grillcsirke is született, amiből a család többi része vacsorára  lakhatott jól. S hogy, hogy nem, egy kevés hús még a reggeli szendvicsekhez is maradt, nagylányom kirobbanó örömére. :) A köret mindkét húsféle mellé egy és ugyanaz volt, a csirke viszont szószt is kapott mellé.


Joghurtos grillcsirke színes kuszkuszsalátával

Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kb. 1,5 kg-os konyhakész grillcsirke, 15 dkg sűrű joghurt, 1-1 csapott teáskanál só, bors és kurkuma, 2 szem szegfűbors, 1 púpozott mokkáskanál pirospaprika, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál citromlé, 3+1 evőkanál olívaolaj, 3-4 cikk fokhagyma; a salátához: 20 dkg kuszkusz, 1 kukoricakonzerv, 2 kisebb piros húsú paprika, 1 csokor petrezselyemzöld vagy menta, 1 teáskanál só, olívaolaj, citromlé.

Elkészítése: A csirkét átöblítjük, jól megtörölgetjük, és nagyobb tálba tesszük. A pác hozzávalóit (az 1 evőkanál olajat félretesszük) alaposan összeturmixoljuk, majd ráöntjük a csirkére úgy, hogy kívül-belül bevonja-ellepje. Legalább 1-2 órára hidegre tesszük, pácolódni. Sütéskor egy hőálló tálat kikenünk a félretett olajjal, majd belehelyezzük a pácból kiemelt, jól lecsepegtetett csirkét. Lefedjük, és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 1 órán át sütjük. Ekkor kifedjük, a pecsenyelevet leöntjük róla, és a sütőbe visszatéve 5-10 perc alatt rápirítunk. A pecsenyelevet (vagy ha túl sok, akkor egy részét) összekeverjük a megmaradt joghurtos páccal, és jól kiforraljuk. A salátához a kukszkuszt elvegyítjük a sóval, majd felöntjük 3 dl lobogó vízzel, elkeverjük és lefedjük. Miután a vizet beszívta, összekeverjük a leszűrt kukoricával, a kis kockákra vágott paprikával meg a finomra aprított zöld fűszerrel, majd meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével.

2015. október 24., szombat

Paradicsomos borsófőzelék rántott borjúmájszelettel

Férjecském ritkán mondja meg, mikor mit főzzek, és inkább meg sem kérdezem, mert általában tudom a válaszát: bécsi szelet. No, de én a bécsit nem is szeretem sütni, és nem mindig van úgy, hogy bécsit lehetne készíteni, szóval csak alapos megfontolás után teszem föl neki a mit főzzek, mit ennél szívesen kérdést. :D Egy nap azonban fölhívott, hogy mit terveztem ebédre. Mondom, még nincs ötletem. No, mert akor ő borsófőzeléket szeretne. Megörültem az ötletnek, mert tudtam, hamar el is készül, és finom, laktató. Majd megsütöm mellé a megmaradt 4 szelet borjúmájat. De akkor ütött szöget a fejemben a gondolat: ha már borsófőzeléket kért, és nem bécsit, hát legyen számára egy meglepi. Így rántottam ki a májszeleteket. Isteni volt az összeállítás. Nem egy karácsonyi pulyka vagy sült, de egy hétköznap délutánra fejedelmi fogás volt. :) A borsófőzeléket pedig most először életemben készítettem rántással és paradicsomosan, mint Édesanyám.


Paradicsomos borsófőzelék rántott borjúmájszelettel

Hozzávalók 4 személyre: 2 hagyma, 1 csapott evőkanál darált paprika, 60 dkg zöldborsó (fagyasztott volt), só, bors, 3 púpozott evőkanál liszt, 2 dl paradicsomlé, 3 nagy evőkanál sűrű tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, só, bors; a feltéthez: 4 nagy, kisujjnyi vastag borjúmájszelet (50-60 dkg), 1 tojás, 10-15 dkg liszt, tej, 5-6 evőkanál zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál szezámmag, só, bors, olaj.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés olajon. Hozzáadjuk a darált paprikát, elkeverjük, majd rádobjuk a fagyos borsót. Enyhén sózzuk, borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi a borsót éppen ellepi. A lisztre olajat öntünk, annyit, hogy jól elkeveredjen benne, és habzásig hevítjük. Ekkor állandóan kavargatva hozzáöntjük a megpuhult borsóhoz, majd felöntjük a paradicsomlével, és elkeverjük benne a tejfölt. Ha szükséges, vízzel hígítjuk, jól kiforraljuk, utánaízesítünk, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. A panírhoz 3 evőkanál lisztet simára keverünk a tojással illetve annyi tejjel, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. A májszeleteket jól megtörölgetjük, lisztbe, palacsintamasszába, majd szezámmaggal elvegyített morzsába forgatjuk, és forró olajban, mindkét oldalukon 2-3 percig, kisütjük. A borsófőzelékkel tálaljuk.

KT - 2016/1

2015. október 22., csütörtök

Savanyú tojásleves kolbásszal

Bizonyára, mindenkivel előfordul néha, hogy valami szupergyors ételre, levesre lenne szükség. Nos, az alábbi leves valóban az, sőt mondhatni szinte a "semmiből" is el lehet készíteni. Olyan dolgok kellenek hozzá, amelyek általában megtalálhatók minden háziasszony konyhájában. A kolbász az extra benne, amire azonban nincs feltétlenül szükség, nélküle is nagyon finom. Vele azonban egyáltalán nem olyan ételnek tűnik, amit 5-10 perc alatt dob össze az ember. :P :D


Savanyú tojásleves kolbásszal

Hozzávalók 4 személyre: 5 evőkanál olaj, 1 hagyma, 1 evőkanál darált paprika (paprikalekvár), 2 csapott evőkanál liszt, 1 marék rizs, 2 tojás, 15-20 dkg kolbász, 1 dl tejföl, só, ecet, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát megdinszteljük a felforrósított olajon, majd rászórjuk a lisztet, és elkeverjük. Felöntjük hideg vízzel, csomómentesre keverjük, majd tetszés szerint hígítjuk tovább. Beletesszük a  paprikalekvárt meg a rizst, és addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul. Az utolsó 5 percben beledobjuk a karikára vágott kolbászt is, majd a tejfölt elkeverjük kevés forró lével, és a leveshez öntjük. A tojást felverjük, enyhén megsózzuk, és állandóan kavargatva a levesbe csorgatjuk. Utánasózunk (a paprikalekvár sós, ezért sózunk csak a végén), illetve ízlés szerint borecettel savanyítjuk, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

Megjegyzés: Rizs helyett cérnametéltet is főzhetünk bele, azzal hamarabb is elkészül. A végén adjuk a leveshez, a kolbásszal egyszerre.

FI - 2016/2

2015. október 21., szerda

Mogyorós-almás rétes

Már régóta készültem almás rétest sütni, hiszen annyi alma termett idén a kerben, és én meg csak egyszer főztem belőle almalevest! (Persze, ettük nyersen, a többit meg kipréseltük, és sok-sok palackban várja a hideg évszakot.)  Nagyon finom lett a végeredmény, s bár lehet desszert is, mi vacsorára ettük, langyosan, hideg tejjel. Isteni volt. :)


Mogyorós-almás rétes

Hozzávalók 1 rúdhoz (4-6 személy): 75 dkg alma, 1-1 marék vörös áfonya és mazsola, 1 citrom héja, 1/2 citrom leve, 1/2-1/2 teáskanál szerecsendió, kardamom és fahéj, 2-3 evőkanál barna cukor, 15 dkg őrölt mogyoró, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 10-12 dkg vaj, 8 réteslap, porcukor.

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, az aszalt gyümölcsöket, illetve 5 dkg vajat, és állandóan kavargatva, saját levében, kb. 10 perc alatt megpároljuk. Félrevesszük a lángról, belekavarjuk a mogyorót meg a morzsát, és félretesszük hűlni egy keveset. A réteslapokat kettesével egymásra helyezzük, és meglocsoljuk-kenjük olvasztott vajjal. A tészta felén szétterítjük a tölteléket, szépen elegyengetjük, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tetejét is lekenük olvasztott vajjal, majd 200 fokos sütöben kb. 20 percig sütjük, vagy míga  teteje aranybarnára nem sül. Porcukorral megszórva tálaljuk.

KT - 2015/11

2015. október 20., kedd

Zöldparadicsom-saláta

Nos, ennek a salátának a nevét egyszerűen nem tudom, hogyan kell/hogyan lehet helyesen leírni: merthogy a zöld paradicsom sütve van hozzá, tehát "sültzöldparadicsom-saláta" lenne, de ez ellentmond a szabálynak, szóval, leegyszerűsítettem.
A receptet múlt héten láttam Jucinál, és mivel éppen egy óriási zöldparadicsom-halom kellős közepén álltam, hát kipróbáltam én is. Némileg módosítottam az elkészítését, bár a végeredményt tekintve nem hinném, hogy túl nagy lenne a különbség, az ízvilága nagyjából ugyanaz. Köszönöm, Juci, a receptet, az egész családnak ízlett. :)


Zöldparadicsom-saláta

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 kg zöld paradicsom (néhány közülük enyhén érni kezdett már), 6-7 cikk fokhagyma, 1/2 csípős paprika, só, 5-6 kakukkfűág, 4-5 evőkanál olívaolaj, cukor.

Elkészítése: A zöld paradicsomot jól megmossuk, és nagyobbacska cikkekre vágjuk. Tálba tesszük, hozzáadunk 4-5 cikk összeaprított fokhagymát és csípős paprikát meg az ágakról lehúzott kakukkfűlevelet, megsózzuk, és rálocsoljuk az olívaolajat. Kézzel jól összeforgatjuk, hőálló edénybe tesszük, és fedő nélkül 200 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. Amikor kivesszük, hozzáadjuk a maradék feldarabolt fokhagymát, ráöntünk kb. 2 dl ízlés szerint sózott-édesített vizet, óvatosan összekavarjuk, és hideg helyre tesszük kihűlni. Miután kihűlt, bármilyen étel kísérőjeként tálalhatjuk. Mi falusi krumplival ettük. Másnapra még finomabb (megmaradt néhány darabka), tehát érdemes idejében elkészíteni.

KAL - 2020.

Húsgombócos krumplicsorba

Nagyon finom, nagyon aromás, nagyon laktató őszi-téli leves, ami mellé már szinte nem is kell második. Azaz, mi nem is ettünk, de ha valaki igényli, megteheti. :)


Húsgombócos krumplicsorba

Hozzávalók 5-6 személyre: 6-7 közepes krumpli, 1 sárgarépa, 1 kicsike zellergumó (vagy 1 szelet egy nagyobból), 3 dkg rizs, 2 dl tejföl, só, aprított zellerlevél; a gombóchoz: 25 dkg darált (marha)hús, 1 tojássárgája, 3-4 cikk fokhagyma, 5 dkg rizs, 1/2 teáskanál pirospaprika, só, bors; a csipetkéhez: 1 tojásfehérje, 6-8 teáskanál liszt, só.

Elkészítése: A gombóc hozzávalóit összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd pici gombóckákat formálunk belőle. Fölforralunk kb. 3 l vizet, majd rendre beletesszük a kis kockákra vágott sárgarépát és zellert, illetve a valamivel nagyobb kockákra vágott krumplit, és megsózzuk. Ha marhahúst használunk a gombóchoz, akkor a zöldségek után azonnal azokat is a vízbe dobjuk, ha sertésből készítjük, ráér egy kicsit később, vagy ha csirkehúst használunk, akkor elég kb. 10 perccel a leves elkészülte előtt. A gombóccal egyszerre a rizst is beledobjuk a levesbe. A tojásfehérjét összegyúrjuk kevés sóval és annyi liszttel, amennyivel keményebb tésztát kapunk, majd hagyományosan kis darabkákat csipkedünk ki belőle, vagy - hogy gyorsabban menjen - lisztezett felületen a tésztát vékony lapokra vágjuk, jól meglisztezzük, majd késsel csíkokra, végül meg kis kockákra daraboljuk. A tésztadarabkákat beledobjuk a majdnem kész levesbe, és addig főzzük, amíg föl nem jönnek a leves felszínére. A tejfölt elkeverjük kevés forró lével, és a leveshez öntjük. Egyet-kettőt hagyjuk lobbanni, majd félrevesszük a lángról, ízlés szerint utánasózunk (ha kell savanyíthatjuk is egy keveset), és megszórjuk aprított zellerzölddel. További tejföllel, esetleg ecetes csípős paprikával vagy vegyes csípős zöldséggel (savanyúságféle, mint a képen) kínáljuk.

KAL - 2017.


2015. október 19., hétfő

Töltött mini-canelloni

Már lassan több hónapja, hogy megvettem ezt a tésztát és sosem tudtam, mit kezdjek vele, hogyan készítsem el. Aztán most egyszercsak megszállt az ihlet. Nagyon finom lett, kicsinek-nagynak egyaránt ízlett a családból. 


Töltött mini-canelloni

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg mini-canelloni tészta, 50 dkg darált hús (nálam marha volt), 2 hagyma, 1 sárgarépa, 5 cikk fokhagyma, 5 evőkanál sűrített paradicsom, 1 teáskanál pirospaprika, só, bors, friss kakukkfű, olaj, 1 tojás, 10 dkg parmezán, 4 evőkanál zsemlemorzsa; a szószhoz: 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 4 dl tej, 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál kapribogyó, 10 dkg sajt, só, fehér bors, citromlé; továbbá vaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát lereszeljük a kis lyukú reszelőn és együtt megdinszteljük kevés felforrósított olajon. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, majd zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a húst, kavargatva fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a sűrített paradicsomot, a felaprított fokhagymát meg a száráról lecsipkedett kakukkfűleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel, és fedő alatt puhára főzzük. Végül teljesen zsírjára sütjk, hagyjuk kézmelegre hűlni, és beledolgozzuk a tojást, a parmezánt meg a zsemlemorzsát. A szószhoz a felforrósított vajon megfuttatjuk a lisztet, felengedjük 2 dl tejjel, simára keverjük, majd beledolgozzuk a joghurtot, és végül a maradék tejjel hígítjuk. Jól kiforraljuk, miközben sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük, illetve belekeverjük a felaprított kapribogyót meg a sajtot. A csőtésztát enyhén sós vízben 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal hideg vízbe szedjük át, és leszűrjük. Hőálló edényt kikenünk vajjal, megszórunk morzsával, majd elsimítunk az alján kevés mártást. Az elfőzött tésztadarabokat megtöltjük húsos masszával, majd szorosan egymás mellé fektetjük a hőálló edényben.  Miután az edény megtelt, ráöntjük a szószt, egyenletesre simítjuk, és 30-35 percre a 200 fokos sütőbe toljuk, vagy addig, amíg a teteje szépen pirulni nem kezd. 

Megjegyzés: Az étel normál méretű canelloni-tésztából is elkészíthető, csak azt nem tudom, hoyg akkor kb. hány hengerre lenne szükség, mert azok sokkal nagyobbak. Sőt, azt is megkockáztatnám, hogy előfőzött (vagyis már hajlítható) lasagnatésztából is össze lehet hozni, hiszen azt is föl lehet tekerni. 

KT - 2015/11

Nagyon finom halkrém

A halkonzerv-projekt egy másik darabja, avagy mit készítsünk még halkonzervből?



Nagyon finom halkrém

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg halhús konzervből (bármilyen jó, én már készítettem heringből és tonhalból is), 10 dkg puha vaj, 10 dkg mascarpone, 2 teáskanál mustár, 3 evőkanál tejföl, 1 közepes hagyma, 2 evőkanál kapribogyó, só, bors, esetleg citromlé.

Elkészítése: A vajat meg a halhúst kézi mixerrel simára keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét meg a mustárt, és habos masszává dolgozzuk. Végül beleforgatjuk a finomra aprított hagymát és az összedarabolt kapribogyót, sóval, borssal, illetve citromlével ízesítjük tetszés szerint. Friss vagy pirított kenyérrel tálaljuk.

EK - 2015/11


Húsos-zöldséges krumplirakottas

Hogy ne csak fasírtban gondolkodjunk, ha darált hússal állunk szemben: 


Húsos-zöldséges krumplirakottas

Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg darált hús, 3 hagyma, 1 dl paradicsomlé, 3 cikk fokhagyma, olaj, só, bors; a zöldséges réteghez: 25 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, olaj, só; a krumpliréteghez: 50 dkg héjában főtt krumpli, só, bors; továbbá: 20 dkg tejföl, 10-15 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés felforrósított olajon, majd hozzáadjuk a húst, és állandóan kevergetve addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik, és szét nem esik. Megsózzuk, megborsozzuk, ráöntjük a paradicsomlevet, illetve annyi vizet, amennyi jól ellepi, és lefedve, kis lángon puhára főzzük. A zöldségeket kis kockákra vágjuk, megdinszteljük kevés forró olajon, majd kevés víz hozzáadásával roppanósra pároljuk. A főtt krumplit meghámozzuk, lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, és lazán összeforgatjuk sóval meg borssal. A sajtot összekeverjük a tejföllel. Egy hőálló edényt kikenünk vajjal, és megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával. Beleterítjük a krumpli felét, jól lenyomkodjuk, megkenjük sajtos tejföllel, majd elsimítjuk rajta először a zöldséget, majd a húsos ragut. Végül befedjük a maradék krumplival, szintén jól lenyomkodjuk, megkenjük a sajtos tejföllel, megszórjuk a maradék zsemlemorzsával, és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd emelve a hőt, 10 perc alatt rápirítunk. A sütőből kivéve 10-15 perc pihentetés után kínáljuk.

KT - 2015/11

2015. október 16., péntek

Halas paradicsomszósz főtt tésztával

A halkonzerv, főleg ha olajos, vagy saját levében eltett, eléggé "semleges" ízű, száraz, sőt olykor fullasztó is tud lenni. Éppen ezért, hogy finomabbá, "csúszósabbá" tegyük, különféle ételeket találhatunk ki belőle. Készítettem már különféle halas krémeket, beletettem mindenféle salátákba, múltkor pedig halfasírt született belőle. És ugyanabból az ominózus óriáskonzervből készült ez a finom paradicsomos-halas mártás is, amit spagettivel ettünk meg.


Halas paradicsomszósz főtt tésztával

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg halhús, konzervből, 3-4 ajókafilé, 1 hagyma, 1/2 diónyi friss gyömbér, 1 kisebb csípős paprika (vagy ízlés szerint), 2 evőkanál liszt, 6 dl paradicsomlé, só, cukor, olaj, friss bazsalikom; a tálaláshoz: főtt spagetti vagy bármilyen más tészta.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát és csípős paprikát, illetve a lereszelt gyömbért megfuttatjuk néhány evőkanálnyi felforrósított olajon, majd hozzáadjuk az ajókát, és elkavarjuk. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük a paradicsomlével, és sűrűsödésig főzzük. Ha szükséges, vízzel tovább hígítjuk, és jól kiforraljuk. Belekeverjük a halhúst, sóval és cukorral ízesítjük, végül megszórjuk finomra aprított bazsalikommal. Sós vízben kifőzött, leszűrt tésztával kínáljuk.

EK - 2015/11
EK - 2017/11

2015. október 14., szerda

Borókás borjúsült krumplipürével, majonézes zöldségsalátával

Nagyon finom, omlós lesz a végeredmény, ha igazán fiatal borjúból készül. A mienk 7 hetes volt, amikor levágták... A hús csontos volt, valahonnan gerinctájékról, de miután megsült, egy-egy csontdarabot könnyen el tudtam távolítani. Készítésénél a cél az volt, hogy megmaradjak a klasszikus ízvilágnál, mégis különleges legyen egy kicsit. Így esett a választásom a borókabogyóra ízesítőként. Remek választás volt.


Borókás borjúsült krumplipürével, majonézes zöldségsalátával

Hozzávalók 4 személyre: 1,6-1,8 kg csontos borjúhús (kevés csont, sok hús), só, bors, 1 teáskanál borókabogyó, 4-5 evőkanál olaj; a salátához: 2 sárgarépa, 1 nagyobb lila hagyma, 3-4 ecetes uborka, 3 evőkanál majonéz, 2 evőkanál joghurt, só, citromlé, porcukor; a tálaláshoz: krumplipüré.

Elkészítése: A húst megmossuk, megtörölgetjük, majd megszórjuk sóval, borssal, illetve mozsárban megtört borókabogyóval, és rálocsolva az olajat, jól belemasszírozzuk. Hőálló edénybe tesszük, lefedjük, és még locsolunk rá kevés olajat, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 2 órán át pároljuk. Ezután, megemelve a hőt, és a fedőt levéve 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük. A salátához a meghámozott sárgarépát, valamint az ecetes uborkát gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk, a hagymát félbevágjuk, és hajszálvékonyan felszeleteljük. Lazán összeforgatjuk, majd ráöntjük a joghurttal elkevert, sóval, citromlével és porcukorral ízlés szerint ízesített majonézt. Krumplipürét kínálunk a felszeletelt hús és a saláta mellé.
KAL/2017


2015. október 13., kedd

Kapros szegfűgombapaprikás puliszkával

Egyszercsak üzenetet kapok egy kedves ismerőstől, kicsi lányom osztálytársának anyukájától: olyan sok náluk a (mezei) szegfűgomba - amit mi errefelé csak egyszerűen fűgombának hívunk - hogy már nem tud mit kezdeni vele, s ha elfogadom, szívesen hoz nekünk egy adagot. Nagyon örültem a felajánlásnak annál is inkább, hogy gyerekkorom óta nem ettem fűgombával készült "mártást" - mert, ugye, mi a paprikást is másként hívjuk. :D
Aztán hirtelen ötlettől vezérelve (mert mégiscsak akkor eszem a legnyugodtabban, ha a szakértő is áment mond rá) felhívtam Málnási András bácsit, a Málnássy László Gombászegyesület elnökét, akit már évek óta ismerek, és a ritka találkozások ellenére is tartjuk a kapcsolatot. Azonnal indulhatok, mondta, és a lányaim "hathatós segítségével" egyenként átvizsgálta a zacskó teljes tartalmát. Otthon pedig olyan gombamártást rittyentettem belőle, hogy megnyaltuk utána mind a 30 ujjunkat. (A nagy csajszi most sem volt hajlandó megkóstolni, pedig úgy ismeri a gombákat - már egy közel 10 éves gyerek szintjén - hogy elbújhatok mellette az ismereteimmel. :P ) A teljességhez az is hozzátartozik, hogy a paprikás nagyrészét nem kaprosan készítettem (férjem miatt), hanem a szokásos módon, petrezselyemzölddel ízesítve, csak egy kisebb adagot vettem ki belőle, és abba tettem a kaprot.


Kapros szegfűgombapaprikás puliszkával

Hozzávalók 4 személyre: 60-70 dkg szegfűgomba, 2 hagyma, 1 evőkanál szárított, darált paprika vagy pirospaprika (ettől pirosabb lesz), 2 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor, só, bors, borecet, olaj; a tálaláshoz: puliszka.

Elkészítése: A szegfűgombát átválogatjuk, majd szűrőbe téve folyó víz alatt átmossuk. A hagymát finomra aprítjuk, megdinszteljük kevés olajon, majd rászórjuk a paprikát, elkeverjük, és felöntjük kevés vízzel. Hozzáadjuk a gombát (a nagyobbakat összedarabolhatjuk), elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Megsózzuk, megborsozzuk, és 15-20 perc alatt megfőzzük. A lisztet simára keverjük a tejjel, majd besűrítjük vele a paprikást. Végül a tejfölt elkeverjük kevés mártással, hozzáöntjük a többihez, és kavargatva jól kiforraljuk. Ízlés szerint utánasózunk-borsozunk, illetve kevés borecettel ízesítjük. Belekavarjuk a finomra aprított kaprot, és az időközben megfőzött puliszkával kínáljuk.

2015. október 12., hétfő

Halfasírt szalmakrumplival, különféle kísérőkkel

Múlt héten nagyon megkívántam a halat, de bármennyire is törtem a fejem, csak annyi halról tudtam a fagyasztómban, amennyit Édesanyámtól kaptam múltkoriban. Az meg csontos, marosi hal. Piszkálgatni nem volt kedvem. Én valamilyen rántott halszeletre gondoltam, amit majonézzel, salátával nyugodtan lehet fogyasztani. És akkor jött a megvilágosodás: hát a hűtőben lévő megkezdett óriáskonzervben még rengeteg hús van, és abból halfasírtot tudnék készíteni! És már indultam is vacsorát csinálni. Szalmakrumpli sült mellé, illetve almás édesköménysaláta, fokhagymás és kurkumás mártás kíséretében ettük.


Halfasírt szalmakrumplival, különféle kísérőkkel

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tonhalhús, konzervből, 15-20 dkg száraz kenyér, 1 kisebb tojás, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, bő olaj; a salátához: 1/2 édesköménygumó, 2 alma, 1 körte, só, citromlé, olívaolaj; a mártásokhoz: 1 adag félperces majonéz, 4 nagy evőkanál görög joghurt, 1-2 cikk fkhagyma, 1-1 mokkáskanál gyömbérpor, római kömény és kurkuma, só, bors, citromlé.

Elkészítése: A száraz kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk, és összemorzsoljuk. Elkeverjük a halhússal, a finomra aprított hagymával, a zúzott fokhagymával meg a tojással, sóval és borssal ízesítjük, majd annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy puha, de jól formázható masszát kapjunk belőle. Diónyi gombócokká formáljuk, majd forró, bő olajban aranybarnára sütjük. A salátához az édesköményt vékonyan fölszeleteljük, az almát meg a körtét először vékony szeletekre, majd gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Összekeverjük az édesköménnyel, sóval és citromlével ízesítjük, majd meglocsoljuk olívaolajjal. A majonézt kettéosztjuk, és simára keverjük a kettéosztott joghurttal. Az egyik adagba belekeverjük a zúzott fokhagymát, a másikba a porfűszereket. Mindkettőt sóval, borssal és citromlével ízesítjük tetszés szerint. Szalmakrumpli kíséretében kínáljuk.

EK - 2015/11


2015. október 7., szerda

Almás gesztenyekrémleves csokoládés meggyel

Még sosem készítettem gesztenyelevest, és ezt is inkább amolyan desszertnek nevezném. De azért el tudnám képzelni egy hideg esős napon ebédre, főétel előtt is. Pont ilyenkorra való finomság.


Almás gesztenyepüréleves csokoládés meggyel

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg édesített gesztenyepüré, 3 alma, 3 dkg vaj, ½ citrom héja, 1 evőkanál barna cukor, rumkivonat, 5-6 dl tej; 5 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál olaj, magozott meggyszemek.

Elkészítése:
1.      Előkészítjük a hozzávalókat, majd az almát meghámozzuk és kicsumázzuk, a citromhéjat pedig lereszeljük.
2.      A feldarabolt almát a vajon párolni kezdjük, majd rászórjuk a barna cukrot, és saját levében 2-3 percig pároljuk.
3.      Hozzáadjuk a citromhéjat, a gesztenyepürét és kevés rumkivonatot, majd botmixerrel simára turmixoljuk.
4.      Elkezdjük hozzáönteni a tejet, és botmixerrel tovább dolgozzuk még egy ideig. Tetszés szerint hígítjuk tejjel, majd jól kiforraljuk. Ha netalán összeugrana, botmixerrel még egyszer átdolgozzuk.
5.      A csokoládét fölolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd fogpiszkáló segítségével belemártogatjuk a meggyszemeket.
6.      A csokoládés meggyszemeket sütőpapírral leterített tálcára helyezzük, és fagyasztóba tesszük, míg meg nem dermednek.

A levest díszpálcikára húzott „gesztenyékkel”, azaz csokoládés meggyszemekkel kínáljuk.


Megjegyzés: Hűlés során a leves még sokat sűrűsödik, ezért érdemes jó hígra készíteni az elején, a megadottnál akár több tejet is használva. 

FI - 2015/11
BA - 2017/10


2015. október 5., hétfő

Csirkecomb sült hagymával és káposztával

Félórásnál kicsivel "hosszabb" étel, bár az előkészületek max. negyedóra alatt megvannak, s utána már csak a sütőre kell bízni a munka nagyrészét. Nagyon finom lesz a végeredmény, ily módon a káposzta is teljesen más dimenziókba lép. :) 


Csirkecomb sült hagymával és káposztával

Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész egész csirkecomb, só, bors, ½ teáskanál zúzott koriandermag, 70-80 dkg vörös káposzta, 3-4 lila hagyma, 6-7 evőkanál olívaolaj, 3-4 evőkanál balzsamecet.


Elkészítése: A csirkecombot megszórjuk sóval, borssal, illetve zúzott korianderrel, és félretesszük. A káposztát négybe, majd kb. ujjnyi széles csíkokra vágjuk, a hagymát pedig elfelezzük, majd kb. ½ cm-es szeletekre daraboljuk. A zöldségeket tálba tesszük, megszórjuk sóval és borssal, rálocsolunk 3-4 evőkanál olajat meg a balzsamecetet, és kézzel jól összeforgatjuk.  Hőálló edénybe terítjük, ráhelyezzük a combokat, majd ezekre locsoljuk a maradék olajat. Lefedve 200 fokos sütőbe toljuk 30 percre, majd a hőt 230 fokra emelve, fedő nélkül 5-10 perc alatt rápirítunk. Aki szeretné, kínálhat még mellé valamilyen krumplis köretet, ahogy a képen van, tökéletes étel szétválasztó diétában, húsnapra. 
FI- 2015/11, BA - 2016/10
Related Posts with Thumbnails

2015. október 30., péntek

Sajtkrémes kosárkák

Gyors finomságként készült egy osztálybulira, szendvics helyett abból, ami éppen volt otthon . Nagyon finomak lettek, mondanom sem kell, úgy elkapkodták, hogy kicsi lányom csak az otthon megkóstolt egy darabbal maradt. Szerencsére a körök között megmaradt kevés tésztát, miután hazamentünk, kinyújtottam, kockákra vágtam és megsütöttem, majd mindegyiknek a ttejére nyomtunk egy-egy kis pöttyöt a megmaradt krémből, s így már nem dőlt össze a világ. :)


Sajtkrémes kosárkák

Hozzávalók kb. 35-40 darabhoz: 40 dkg leveles tészta, 1 tojás, 15 dkg tömlős krémsajt, 5 dkg vaj, 6-7 dkg kecsketelemea (kecskefeta), fehér bors, piros húsú paprika (2-3 csíkokcska), néhány petrezselyemlevél, esetleg magvak.

Elkészítése: A kiolvadt leveles tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 4,5 cm átmérőjű formával köröket szúrunk ki belőle. Minden második körnek a közepét egy kisebb kiszúróval vágjuk ki. A teljes körök szélét megkenjük felvert tojással, amjd ráhelyezünk egy-egy kiszúrt kört, és annak a tetejét is megkenjük. 200-220 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük. A kis kosárkák közepét kivájjuk (vagy csak benyomjuk), és csillagcsöves habzsák segítségével megtöltjük krémmel. A krémhez a sajtféléket habosra keverjük a vajjal, és fehér borssal ízesítjük. Minden kosárka tetejére egy kis paprika-, illetve petrezselyemlevél-darabkát teszünk. A körök között megmaradó tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és kiszaggatjuk azt is. A megkent kosárkákra különféle magvakat is szórhatunk.

EK - 2015/12

Vaníliás tejberizs karamelles vörösáfonyaszósszal

Az egyszerű tejberizst feldobhatjuk egy finom, egyedi ízű szósszal. Egyedüli hiábja ennek a szósznak a színe volt, mert a piros a barnával keveredve nem lett túl élénk, de annál finomabb volt! :)


Vaníliás tejberizs karamelles vörösáfonyaszósszal

Hozzávalók 4-5 személyre a tejberizshez: 30 dkg rizs, 5 dl víz, 6 dl tej, 1 vaníliarúd, 4-5 evőkanál cukor, 1 csipet só, 2 dl habtejszín; a szószhoz: 2 evőkanál barna cukor, 2 dkg vaj, 10 dkg vörösáfonya, 2 dl tejszín, 1 dl tej.

Elkészítése: A rizst főni tesszük a víz és a tej keverékében a kikapart vaníliamagvakkal és -rúddal, illetve a csipet sóval együtt. Nagy lángon fölforraljuk, majd a lángot kicsire vesszük, és félig lefedve kb. 15 percig főzzük. Ekkor belekeverjük a cukrot, lefedjük, a lángot elzárjuk, és így hagyjuk néha megkavarva, amíg a folyadékot teljesen be nem issza. Végül eltávolítjuk belőle a vaníliarúd héját. A tejszínt fölverjük, majd összevegyítjük a nagyjából langyosra hűlt tejberizzsel. A szószhoz a cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, valamint a kissé összeaprított áfonyát, elkeverjük, és felöntjük a tejszínnel meg a tejjel. Hagyjuk jól kiforrni, néha megkavarjuk. Ha szeretnénk, végül összeturmixolhatjuk. A tejberizst tálkákban, szósszal leöntve, vagy kelyhekbe rétegezve kínáljuk. Mentalevelekkel díszítjük.

KAL - 2017.

2015. október 29., csütörtök

Zöld paradicsom nyersen, egészben

Ezt a zöld paradicsomot nagyjából a hordós savanyúság mintájára tettem el, csak nem vegyesen egyéb zöldségekkel, hanem önmagában, és egy kicsit módosítottam az ízesítők arányát. Rengeteg paradicsomunk termett az idén, legaláb 4-5-ször főztünk paradicsomlevet meg ketchup-ot, mégis két hatalmas kosárnyi zöld paradicsomunk is lett. Volt, ami hibás volt, és volt még egy csomó a futó paradicsomokon (kemény, húsos fajta, leginkább a lucullushoz hasonlít, csak nem csúcsos, hanem gömbölyű végű, és nem annyira hosszú), illetve a koktélparadicsomok tövein. Nem hagytunk kárba veszni semmit. A szép, ép és kemény darabok egészben mentek üvegbe, amiben volt egy kis hiba, az már a vágottba ment, vagy hagymával és csípős paprikával, egy másik savanyúságba. Volt egy edénynyi rózsaszínes-narancsos félérett példány is, amit félretettem és is csípőssel való eltevéshez, de amíg rájuk került a sor, szépen majdnem beértek, úgyhogy végül paradicsomlevet főztem belőle, illetve egy részéből baszalikomos paprikakrémet is készítettem. Valamikor, szép sorjában, a blogra is jó lenne, ha felkerülnének... :) Kezdem az elsővel... :)


Zöld paradicsom nyersen, egészben

Hozzávalók : 5 kg ép, hibátlan, kemény húsú zöld paradicsom, 3 l víz, 2,5 dl ecet, 12 dkg jódmentes só, 20 dkg cukor, szalicil, zellerzöld, friss torma, szárított csombor, esetleg fokhagymacikkek, szemes bors, babérlevél.

Elkészítése: A paradicsomot több vízben alaposan megmossuk. Az üvegek aljára zellerzöldet, hasított tormát, babérlevelet és csombort teszünk, ha szeretnénk, fokhagymacikkeket is használhatunk, majd beletesszük a zöld paradicsomot, minél jobban kihasználva a helyet. Miután az üveg megtelt, a tetejére szemes borsot, illetve szalicilt szórunk, majd felöntjük a cukorral, sóval és ecettel ízesített vízzel. A kupakokat rácsavarjuk, és az üvegeket tepsire helyezzük. megtörténhet, hogy 1-2 nap után a leve "fölforr", de békén kell hagyni, néhány nap után letisztul, és akkor lehet az üvegeket a kamrába tenni.

Megjegyzés: Szalicilből egy 3 l-es üveghez kb. 1/2 mokkáskanálnyit használunk, a 7,5 dl-eshez 1 késhegynyit. Ha másfajta méretű üvegeink vannak, próbáljuk arányosan kiszámítani, mennyire van szükség.

EK - 2016/9


Aszalt gyümölcsös, mogyorós rétes

Ez amolyan baklavaféle lenne, csak mivel igazi baklavát még nem készítettem (és ettem), és mivel nem tudom összehasonlítani, maradok inkább a rétes elnevezésnél. Egyszer elkaptam a Good chef, bad chef egyik epizódjának egy részét, amiben Adrian mondta, hogy baklavaszerűséget készít, és amihez a csonthéjas mellé (azt hiszem, mandula volt) aszalt gyümölcsöket is használt. Robotgépben összeturmixolta cukorsziruppal az összetevőket, és azt készült rákenni a réteslapokra. Hogy mit, és miből mennyit tett, már nem emlékszem (szinte mindig így vagyok, általában csak egy-egy aprócska ötletet jegyzek meg, "lopok" el), és hogy végül mit csinált vele, már nem is tudom, mert nem néztem végig a műsort. De ennek alapján én elképzeltem a magam verzióját, és ez született belőle. Akik kóstolták (nemcsak családtagok), külön megdicsérték, hogy isteni fnom volt, és ilyent nem is ettek még. Nos, mi sem, én sem, de még fogunk. :)


Aszalt gyümölcsös, mogyorós rétes

Hozzávalók 1 kb. 28x18-as formához: 8 nagy réteslap (nekem kb. 30x40-es lapjaim voltak) vagy 16 akkora, mint az edény, 15 dkg sótlan mogyoró, 5-5 dkg aszalt szilva, mazsola, vörösáfonya és napraforgómag, 2-3 evőkanál méz, 10 dkg vaj, 2,5-3 dl víz; továbbá: 5 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 3 dkg mogyoró.

Elkészítése: A mogyorót, a napraforgót meg az aszalt gyümölcsöket összeturmixoljuk a vajjal meg a mézzel és annyi vízzel, hogy nem túl híg, de jól kenhető masszát kapjunk belőle. Egy szögletes jénait kikenünk vajjal (az oldalain is), és belerétegezzük a réteslapokat meg a tölteléket. Ha nagy réteslapjaink vannak, kettesével kettőbe hajtjuk őket, ha kicsik, akkor egy réteghez négyet használunk. Leterítünk egy réteg lapot, és megkenjük a töltelék 1/3-ával, majd megismételjük a műveletet az összes alapanyaggal. A végén a tésztát éles késsel formára vágjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal (az 5 dkg maradékából), megszórjuk a durvára tört mogyoróval, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ekkor kivesszük, meglocsoljuk a vízben feloldott mézzel, és 1-2 percre visszatoljuk a már elzárt sütőbe. Langyosan vagy kihűlve tálaljuk.

Megjegyzés: Bár nem ettem baklavát, a kinézetéből el tudom képzelni, mennyire töményen édes. És annyit mondanék, hogy aki hozzám hasonlóan szintén irtózik az émelyítően édes dolgoktól, így a baklavától is, az nyugodtan próbálja ki ezt a változatot. Kellően édes, mégsem túlzottan, szóval nagyon finom sütemény a végeredmény.
Mogyoró helyett természetesen dióval, esetleg mandulával is készíthető.

KAL - 2017.

2015. október 28., szerda

Lucskos káposzta háromféle káposztából

Kicsi lányom követelte ki magának, hogy lucskos káposztát főzzek: vörös káposztából. Aztán úgy jött ki a lépés, hogy tettem mellé fehér káposztát meg savanyítottat is. Érdekes lett a végeredmény, a színe és az íze is különleges volt, bár igazából teljesen hagyományos ízvilágú lett. :)


Lucskos káposzta háromféle káposztából

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 kg húsos borjúcsont, kb. 50 dkg vörös és fehér káposzta, 2 jó marék savanyított (sarvalt) vágott  káposzta, 2 ágacska csombor, 1 darabka szárított kaporszár, 3 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, só, esetleg ecet.

Elkészítése: A borjúcsontot hideg vízben főni tesszük, majd megsózzuk, és készre főzzük. Kiszedjük a léből, a húst leszedegetjük a csontról és félretesszük. A húsalaplevet fölforraljuk, és rendre beletesszük a jól kifacsart sarvalt káposztát, majd miután újra felforrt, a vékony csíkokra vágott vöröset, végül pedig a szintén felcsíkozott fehér káposztát, illetve a csombort meg a kaprot. Közepes lángon készre főzzük. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, hozzáöntjük a leveshez, jól elkavarjuk és kiforraljuk. Ízlés szerint utánasózunk, illetve ha szükséges, ecettel savanyítjuk még. Tejföllel tálaljuk.

Megjegyzés: Ecet helyett káposztalével is savanyíthatjuk.

EK - 2016/9

2015. október 26., hétfő

Joghurtos grillcsirke színes kuszkuszsalátával

Tegnap úgy adódott, hogy kétfélét kellett készítenem ebédre, mivel nagylányom nem eszi a halat, és nem hagyhattam éhen halni! ;) :P Így aztán a finom makréla mellett egy igazán különleges, harmonikus ízvilágú grillcsirke is született, amiből a család többi része vacsorára  lakhatott jól. S hogy, hogy nem, egy kevés hús még a reggeli szendvicsekhez is maradt, nagylányom kirobbanó örömére. :) A köret mindkét húsféle mellé egy és ugyanaz volt, a csirke viszont szószt is kapott mellé.


Joghurtos grillcsirke színes kuszkuszsalátával

Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kb. 1,5 kg-os konyhakész grillcsirke, 15 dkg sűrű joghurt, 1-1 csapott teáskanál só, bors és kurkuma, 2 szem szegfűbors, 1 púpozott mokkáskanál pirospaprika, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál citromlé, 3+1 evőkanál olívaolaj, 3-4 cikk fokhagyma; a salátához: 20 dkg kuszkusz, 1 kukoricakonzerv, 2 kisebb piros húsú paprika, 1 csokor petrezselyemzöld vagy menta, 1 teáskanál só, olívaolaj, citromlé.

Elkészítése: A csirkét átöblítjük, jól megtörölgetjük, és nagyobb tálba tesszük. A pác hozzávalóit (az 1 evőkanál olajat félretesszük) alaposan összeturmixoljuk, majd ráöntjük a csirkére úgy, hogy kívül-belül bevonja-ellepje. Legalább 1-2 órára hidegre tesszük, pácolódni. Sütéskor egy hőálló tálat kikenünk a félretett olajjal, majd belehelyezzük a pácból kiemelt, jól lecsepegtetett csirkét. Lefedjük, és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 1 órán át sütjük. Ekkor kifedjük, a pecsenyelevet leöntjük róla, és a sütőbe visszatéve 5-10 perc alatt rápirítunk. A pecsenyelevet (vagy ha túl sok, akkor egy részét) összekeverjük a megmaradt joghurtos páccal, és jól kiforraljuk. A salátához a kukszkuszt elvegyítjük a sóval, majd felöntjük 3 dl lobogó vízzel, elkeverjük és lefedjük. Miután a vizet beszívta, összekeverjük a leszűrt kukoricával, a kis kockákra vágott paprikával meg a finomra aprított zöld fűszerrel, majd meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével.

2015. október 24., szombat

Paradicsomos borsófőzelék rántott borjúmájszelettel

Férjecském ritkán mondja meg, mikor mit főzzek, és inkább meg sem kérdezem, mert általában tudom a válaszát: bécsi szelet. No, de én a bécsit nem is szeretem sütni, és nem mindig van úgy, hogy bécsit lehetne készíteni, szóval csak alapos megfontolás után teszem föl neki a mit főzzek, mit ennél szívesen kérdést. :D Egy nap azonban fölhívott, hogy mit terveztem ebédre. Mondom, még nincs ötletem. No, mert akor ő borsófőzeléket szeretne. Megörültem az ötletnek, mert tudtam, hamar el is készül, és finom, laktató. Majd megsütöm mellé a megmaradt 4 szelet borjúmájat. De akkor ütött szöget a fejemben a gondolat: ha már borsófőzeléket kért, és nem bécsit, hát legyen számára egy meglepi. Így rántottam ki a májszeleteket. Isteni volt az összeállítás. Nem egy karácsonyi pulyka vagy sült, de egy hétköznap délutánra fejedelmi fogás volt. :) A borsófőzeléket pedig most először életemben készítettem rántással és paradicsomosan, mint Édesanyám.


Paradicsomos borsófőzelék rántott borjúmájszelettel

Hozzávalók 4 személyre: 2 hagyma, 1 csapott evőkanál darált paprika, 60 dkg zöldborsó (fagyasztott volt), só, bors, 3 púpozott evőkanál liszt, 2 dl paradicsomlé, 3 nagy evőkanál sűrű tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, só, bors; a feltéthez: 4 nagy, kisujjnyi vastag borjúmájszelet (50-60 dkg), 1 tojás, 10-15 dkg liszt, tej, 5-6 evőkanál zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál szezámmag, só, bors, olaj.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés olajon. Hozzáadjuk a darált paprikát, elkeverjük, majd rádobjuk a fagyos borsót. Enyhén sózzuk, borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi a borsót éppen ellepi. A lisztre olajat öntünk, annyit, hogy jól elkeveredjen benne, és habzásig hevítjük. Ekkor állandóan kavargatva hozzáöntjük a megpuhult borsóhoz, majd felöntjük a paradicsomlével, és elkeverjük benne a tejfölt. Ha szükséges, vízzel hígítjuk, jól kiforraljuk, utánaízesítünk, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. A panírhoz 3 evőkanál lisztet simára keverünk a tojással illetve annyi tejjel, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. A májszeleteket jól megtörölgetjük, lisztbe, palacsintamasszába, majd szezámmaggal elvegyített morzsába forgatjuk, és forró olajban, mindkét oldalukon 2-3 percig, kisütjük. A borsófőzelékkel tálaljuk.

KT - 2016/1

2015. október 22., csütörtök

Savanyú tojásleves kolbásszal

Bizonyára, mindenkivel előfordul néha, hogy valami szupergyors ételre, levesre lenne szükség. Nos, az alábbi leves valóban az, sőt mondhatni szinte a "semmiből" is el lehet készíteni. Olyan dolgok kellenek hozzá, amelyek általában megtalálhatók minden háziasszony konyhájában. A kolbász az extra benne, amire azonban nincs feltétlenül szükség, nélküle is nagyon finom. Vele azonban egyáltalán nem olyan ételnek tűnik, amit 5-10 perc alatt dob össze az ember. :P :D


Savanyú tojásleves kolbásszal

Hozzávalók 4 személyre: 5 evőkanál olaj, 1 hagyma, 1 evőkanál darált paprika (paprikalekvár), 2 csapott evőkanál liszt, 1 marék rizs, 2 tojás, 15-20 dkg kolbász, 1 dl tejföl, só, ecet, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát megdinszteljük a felforrósított olajon, majd rászórjuk a lisztet, és elkeverjük. Felöntjük hideg vízzel, csomómentesre keverjük, majd tetszés szerint hígítjuk tovább. Beletesszük a  paprikalekvárt meg a rizst, és addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul. Az utolsó 5 percben beledobjuk a karikára vágott kolbászt is, majd a tejfölt elkeverjük kevés forró lével, és a leveshez öntjük. A tojást felverjük, enyhén megsózzuk, és állandóan kavargatva a levesbe csorgatjuk. Utánasózunk (a paprikalekvár sós, ezért sózunk csak a végén), illetve ízlés szerint borecettel savanyítjuk, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

Megjegyzés: Rizs helyett cérnametéltet is főzhetünk bele, azzal hamarabb is elkészül. A végén adjuk a leveshez, a kolbásszal egyszerre.

FI - 2016/2

2015. október 21., szerda

Mogyorós-almás rétes

Már régóta készültem almás rétest sütni, hiszen annyi alma termett idén a kerben, és én meg csak egyszer főztem belőle almalevest! (Persze, ettük nyersen, a többit meg kipréseltük, és sok-sok palackban várja a hideg évszakot.)  Nagyon finom lett a végeredmény, s bár lehet desszert is, mi vacsorára ettük, langyosan, hideg tejjel. Isteni volt. :)


Mogyorós-almás rétes

Hozzávalók 1 rúdhoz (4-6 személy): 75 dkg alma, 1-1 marék vörös áfonya és mazsola, 1 citrom héja, 1/2 citrom leve, 1/2-1/2 teáskanál szerecsendió, kardamom és fahéj, 2-3 evőkanál barna cukor, 15 dkg őrölt mogyoró, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 10-12 dkg vaj, 8 réteslap, porcukor.

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, az aszalt gyümölcsöket, illetve 5 dkg vajat, és állandóan kavargatva, saját levében, kb. 10 perc alatt megpároljuk. Félrevesszük a lángról, belekavarjuk a mogyorót meg a morzsát, és félretesszük hűlni egy keveset. A réteslapokat kettesével egymásra helyezzük, és meglocsoljuk-kenjük olvasztott vajjal. A tészta felén szétterítjük a tölteléket, szépen elegyengetjük, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tetejét is lekenük olvasztott vajjal, majd 200 fokos sütöben kb. 20 percig sütjük, vagy míga  teteje aranybarnára nem sül. Porcukorral megszórva tálaljuk.

KT - 2015/11

2015. október 20., kedd

Zöldparadicsom-saláta

Nos, ennek a salátának a nevét egyszerűen nem tudom, hogyan kell/hogyan lehet helyesen leírni: merthogy a zöld paradicsom sütve van hozzá, tehát "sültzöldparadicsom-saláta" lenne, de ez ellentmond a szabálynak, szóval, leegyszerűsítettem.
A receptet múlt héten láttam Jucinál, és mivel éppen egy óriási zöldparadicsom-halom kellős közepén álltam, hát kipróbáltam én is. Némileg módosítottam az elkészítését, bár a végeredményt tekintve nem hinném, hogy túl nagy lenne a különbség, az ízvilága nagyjából ugyanaz. Köszönöm, Juci, a receptet, az egész családnak ízlett. :)


Zöldparadicsom-saláta

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 kg zöld paradicsom (néhány közülük enyhén érni kezdett már), 6-7 cikk fokhagyma, 1/2 csípős paprika, só, 5-6 kakukkfűág, 4-5 evőkanál olívaolaj, cukor.

Elkészítése: A zöld paradicsomot jól megmossuk, és nagyobbacska cikkekre vágjuk. Tálba tesszük, hozzáadunk 4-5 cikk összeaprított fokhagymát és csípős paprikát meg az ágakról lehúzott kakukkfűlevelet, megsózzuk, és rálocsoljuk az olívaolajat. Kézzel jól összeforgatjuk, hőálló edénybe tesszük, és fedő nélkül 200 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. Amikor kivesszük, hozzáadjuk a maradék feldarabolt fokhagymát, ráöntünk kb. 2 dl ízlés szerint sózott-édesített vizet, óvatosan összekavarjuk, és hideg helyre tesszük kihűlni. Miután kihűlt, bármilyen étel kísérőjeként tálalhatjuk. Mi falusi krumplival ettük. Másnapra még finomabb (megmaradt néhány darabka), tehát érdemes idejében elkészíteni.

KAL - 2020.

Húsgombócos krumplicsorba

Nagyon finom, nagyon aromás, nagyon laktató őszi-téli leves, ami mellé már szinte nem is kell második. Azaz, mi nem is ettünk, de ha valaki igényli, megteheti. :)


Húsgombócos krumplicsorba

Hozzávalók 5-6 személyre: 6-7 közepes krumpli, 1 sárgarépa, 1 kicsike zellergumó (vagy 1 szelet egy nagyobból), 3 dkg rizs, 2 dl tejföl, só, aprított zellerlevél; a gombóchoz: 25 dkg darált (marha)hús, 1 tojássárgája, 3-4 cikk fokhagyma, 5 dkg rizs, 1/2 teáskanál pirospaprika, só, bors; a csipetkéhez: 1 tojásfehérje, 6-8 teáskanál liszt, só.

Elkészítése: A gombóc hozzávalóit összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd pici gombóckákat formálunk belőle. Fölforralunk kb. 3 l vizet, majd rendre beletesszük a kis kockákra vágott sárgarépát és zellert, illetve a valamivel nagyobb kockákra vágott krumplit, és megsózzuk. Ha marhahúst használunk a gombóchoz, akkor a zöldségek után azonnal azokat is a vízbe dobjuk, ha sertésből készítjük, ráér egy kicsit később, vagy ha csirkehúst használunk, akkor elég kb. 10 perccel a leves elkészülte előtt. A gombóccal egyszerre a rizst is beledobjuk a levesbe. A tojásfehérjét összegyúrjuk kevés sóval és annyi liszttel, amennyivel keményebb tésztát kapunk, majd hagyományosan kis darabkákat csipkedünk ki belőle, vagy - hogy gyorsabban menjen - lisztezett felületen a tésztát vékony lapokra vágjuk, jól meglisztezzük, majd késsel csíkokra, végül meg kis kockákra daraboljuk. A tésztadarabkákat beledobjuk a majdnem kész levesbe, és addig főzzük, amíg föl nem jönnek a leves felszínére. A tejfölt elkeverjük kevés forró lével, és a leveshez öntjük. Egyet-kettőt hagyjuk lobbanni, majd félrevesszük a lángról, ízlés szerint utánasózunk (ha kell savanyíthatjuk is egy keveset), és megszórjuk aprított zellerzölddel. További tejföllel, esetleg ecetes csípős paprikával vagy vegyes csípős zöldséggel (savanyúságféle, mint a képen) kínáljuk.

KAL - 2017.


2015. október 19., hétfő

Töltött mini-canelloni

Már lassan több hónapja, hogy megvettem ezt a tésztát és sosem tudtam, mit kezdjek vele, hogyan készítsem el. Aztán most egyszercsak megszállt az ihlet. Nagyon finom lett, kicsinek-nagynak egyaránt ízlett a családból. 


Töltött mini-canelloni

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg mini-canelloni tészta, 50 dkg darált hús (nálam marha volt), 2 hagyma, 1 sárgarépa, 5 cikk fokhagyma, 5 evőkanál sűrített paradicsom, 1 teáskanál pirospaprika, só, bors, friss kakukkfű, olaj, 1 tojás, 10 dkg parmezán, 4 evőkanál zsemlemorzsa; a szószhoz: 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 4 dl tej, 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál kapribogyó, 10 dkg sajt, só, fehér bors, citromlé; továbbá vaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát lereszeljük a kis lyukú reszelőn és együtt megdinszteljük kevés felforrósított olajon. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, majd zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a húst, kavargatva fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a sűrített paradicsomot, a felaprított fokhagymát meg a száráról lecsipkedett kakukkfűleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel, és fedő alatt puhára főzzük. Végül teljesen zsírjára sütjk, hagyjuk kézmelegre hűlni, és beledolgozzuk a tojást, a parmezánt meg a zsemlemorzsát. A szószhoz a felforrósított vajon megfuttatjuk a lisztet, felengedjük 2 dl tejjel, simára keverjük, majd beledolgozzuk a joghurtot, és végül a maradék tejjel hígítjuk. Jól kiforraljuk, miközben sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük, illetve belekeverjük a felaprított kapribogyót meg a sajtot. A csőtésztát enyhén sós vízben 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal hideg vízbe szedjük át, és leszűrjük. Hőálló edényt kikenünk vajjal, megszórunk morzsával, majd elsimítunk az alján kevés mártást. Az elfőzött tésztadarabokat megtöltjük húsos masszával, majd szorosan egymás mellé fektetjük a hőálló edényben.  Miután az edény megtelt, ráöntjük a szószt, egyenletesre simítjuk, és 30-35 percre a 200 fokos sütőbe toljuk, vagy addig, amíg a teteje szépen pirulni nem kezd. 

Megjegyzés: Az étel normál méretű canelloni-tésztából is elkészíthető, csak azt nem tudom, hoyg akkor kb. hány hengerre lenne szükség, mert azok sokkal nagyobbak. Sőt, azt is megkockáztatnám, hogy előfőzött (vagyis már hajlítható) lasagnatésztából is össze lehet hozni, hiszen azt is föl lehet tekerni. 

KT - 2015/11

Nagyon finom halkrém

A halkonzerv-projekt egy másik darabja, avagy mit készítsünk még halkonzervből?



Nagyon finom halkrém

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg halhús konzervből (bármilyen jó, én már készítettem heringből és tonhalból is), 10 dkg puha vaj, 10 dkg mascarpone, 2 teáskanál mustár, 3 evőkanál tejföl, 1 közepes hagyma, 2 evőkanál kapribogyó, só, bors, esetleg citromlé.

Elkészítése: A vajat meg a halhúst kézi mixerrel simára keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét meg a mustárt, és habos masszává dolgozzuk. Végül beleforgatjuk a finomra aprított hagymát és az összedarabolt kapribogyót, sóval, borssal, illetve citromlével ízesítjük tetszés szerint. Friss vagy pirított kenyérrel tálaljuk.

EK - 2015/11


Húsos-zöldséges krumplirakottas

Hogy ne csak fasírtban gondolkodjunk, ha darált hússal állunk szemben: 


Húsos-zöldséges krumplirakottas

Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg darált hús, 3 hagyma, 1 dl paradicsomlé, 3 cikk fokhagyma, olaj, só, bors; a zöldséges réteghez: 25 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, olaj, só; a krumpliréteghez: 50 dkg héjában főtt krumpli, só, bors; továbbá: 20 dkg tejföl, 10-15 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés felforrósított olajon, majd hozzáadjuk a húst, és állandóan kevergetve addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik, és szét nem esik. Megsózzuk, megborsozzuk, ráöntjük a paradicsomlevet, illetve annyi vizet, amennyi jól ellepi, és lefedve, kis lángon puhára főzzük. A zöldségeket kis kockákra vágjuk, megdinszteljük kevés forró olajon, majd kevés víz hozzáadásával roppanósra pároljuk. A főtt krumplit meghámozzuk, lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, és lazán összeforgatjuk sóval meg borssal. A sajtot összekeverjük a tejföllel. Egy hőálló edényt kikenünk vajjal, és megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával. Beleterítjük a krumpli felét, jól lenyomkodjuk, megkenjük sajtos tejföllel, majd elsimítjuk rajta először a zöldséget, majd a húsos ragut. Végül befedjük a maradék krumplival, szintén jól lenyomkodjuk, megkenjük a sajtos tejföllel, megszórjuk a maradék zsemlemorzsával, és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd emelve a hőt, 10 perc alatt rápirítunk. A sütőből kivéve 10-15 perc pihentetés után kínáljuk.

KT - 2015/11

2015. október 16., péntek

Halas paradicsomszósz főtt tésztával

A halkonzerv, főleg ha olajos, vagy saját levében eltett, eléggé "semleges" ízű, száraz, sőt olykor fullasztó is tud lenni. Éppen ezért, hogy finomabbá, "csúszósabbá" tegyük, különféle ételeket találhatunk ki belőle. Készítettem már különféle halas krémeket, beletettem mindenféle salátákba, múltkor pedig halfasírt született belőle. És ugyanabból az ominózus óriáskonzervből készült ez a finom paradicsomos-halas mártás is, amit spagettivel ettünk meg.


Halas paradicsomszósz főtt tésztával

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg halhús, konzervből, 3-4 ajókafilé, 1 hagyma, 1/2 diónyi friss gyömbér, 1 kisebb csípős paprika (vagy ízlés szerint), 2 evőkanál liszt, 6 dl paradicsomlé, só, cukor, olaj, friss bazsalikom; a tálaláshoz: főtt spagetti vagy bármilyen más tészta.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát és csípős paprikát, illetve a lereszelt gyömbért megfuttatjuk néhány evőkanálnyi felforrósított olajon, majd hozzáadjuk az ajókát, és elkavarjuk. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük a paradicsomlével, és sűrűsödésig főzzük. Ha szükséges, vízzel tovább hígítjuk, és jól kiforraljuk. Belekeverjük a halhúst, sóval és cukorral ízesítjük, végül megszórjuk finomra aprított bazsalikommal. Sós vízben kifőzött, leszűrt tésztával kínáljuk.

EK - 2015/11
EK - 2017/11

2015. október 14., szerda

Borókás borjúsült krumplipürével, majonézes zöldségsalátával

Nagyon finom, omlós lesz a végeredmény, ha igazán fiatal borjúból készül. A mienk 7 hetes volt, amikor levágták... A hús csontos volt, valahonnan gerinctájékról, de miután megsült, egy-egy csontdarabot könnyen el tudtam távolítani. Készítésénél a cél az volt, hogy megmaradjak a klasszikus ízvilágnál, mégis különleges legyen egy kicsit. Így esett a választásom a borókabogyóra ízesítőként. Remek választás volt.


Borókás borjúsült krumplipürével, majonézes zöldségsalátával

Hozzávalók 4 személyre: 1,6-1,8 kg csontos borjúhús (kevés csont, sok hús), só, bors, 1 teáskanál borókabogyó, 4-5 evőkanál olaj; a salátához: 2 sárgarépa, 1 nagyobb lila hagyma, 3-4 ecetes uborka, 3 evőkanál majonéz, 2 evőkanál joghurt, só, citromlé, porcukor; a tálaláshoz: krumplipüré.

Elkészítése: A húst megmossuk, megtörölgetjük, majd megszórjuk sóval, borssal, illetve mozsárban megtört borókabogyóval, és rálocsolva az olajat, jól belemasszírozzuk. Hőálló edénybe tesszük, lefedjük, és még locsolunk rá kevés olajat, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 2 órán át pároljuk. Ezután, megemelve a hőt, és a fedőt levéve 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük. A salátához a meghámozott sárgarépát, valamint az ecetes uborkát gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk, a hagymát félbevágjuk, és hajszálvékonyan felszeleteljük. Lazán összeforgatjuk, majd ráöntjük a joghurttal elkevert, sóval, citromlével és porcukorral ízlés szerint ízesített majonézt. Krumplipürét kínálunk a felszeletelt hús és a saláta mellé.
KAL/2017


2015. október 13., kedd

Kapros szegfűgombapaprikás puliszkával

Egyszercsak üzenetet kapok egy kedves ismerőstől, kicsi lányom osztálytársának anyukájától: olyan sok náluk a (mezei) szegfűgomba - amit mi errefelé csak egyszerűen fűgombának hívunk - hogy már nem tud mit kezdeni vele, s ha elfogadom, szívesen hoz nekünk egy adagot. Nagyon örültem a felajánlásnak annál is inkább, hogy gyerekkorom óta nem ettem fűgombával készült "mártást" - mert, ugye, mi a paprikást is másként hívjuk. :D
Aztán hirtelen ötlettől vezérelve (mert mégiscsak akkor eszem a legnyugodtabban, ha a szakértő is áment mond rá) felhívtam Málnási András bácsit, a Málnássy László Gombászegyesület elnökét, akit már évek óta ismerek, és a ritka találkozások ellenére is tartjuk a kapcsolatot. Azonnal indulhatok, mondta, és a lányaim "hathatós segítségével" egyenként átvizsgálta a zacskó teljes tartalmát. Otthon pedig olyan gombamártást rittyentettem belőle, hogy megnyaltuk utána mind a 30 ujjunkat. (A nagy csajszi most sem volt hajlandó megkóstolni, pedig úgy ismeri a gombákat - már egy közel 10 éves gyerek szintjén - hogy elbújhatok mellette az ismereteimmel. :P ) A teljességhez az is hozzátartozik, hogy a paprikás nagyrészét nem kaprosan készítettem (férjem miatt), hanem a szokásos módon, petrezselyemzölddel ízesítve, csak egy kisebb adagot vettem ki belőle, és abba tettem a kaprot.


Kapros szegfűgombapaprikás puliszkával

Hozzávalók 4 személyre: 60-70 dkg szegfűgomba, 2 hagyma, 1 evőkanál szárított, darált paprika vagy pirospaprika (ettől pirosabb lesz), 2 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor, só, bors, borecet, olaj; a tálaláshoz: puliszka.

Elkészítése: A szegfűgombát átválogatjuk, majd szűrőbe téve folyó víz alatt átmossuk. A hagymát finomra aprítjuk, megdinszteljük kevés olajon, majd rászórjuk a paprikát, elkeverjük, és felöntjük kevés vízzel. Hozzáadjuk a gombát (a nagyobbakat összedarabolhatjuk), elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Megsózzuk, megborsozzuk, és 15-20 perc alatt megfőzzük. A lisztet simára keverjük a tejjel, majd besűrítjük vele a paprikást. Végül a tejfölt elkeverjük kevés mártással, hozzáöntjük a többihez, és kavargatva jól kiforraljuk. Ízlés szerint utánasózunk-borsozunk, illetve kevés borecettel ízesítjük. Belekavarjuk a finomra aprított kaprot, és az időközben megfőzött puliszkával kínáljuk.

2015. október 12., hétfő

Halfasírt szalmakrumplival, különféle kísérőkkel

Múlt héten nagyon megkívántam a halat, de bármennyire is törtem a fejem, csak annyi halról tudtam a fagyasztómban, amennyit Édesanyámtól kaptam múltkoriban. Az meg csontos, marosi hal. Piszkálgatni nem volt kedvem. Én valamilyen rántott halszeletre gondoltam, amit majonézzel, salátával nyugodtan lehet fogyasztani. És akkor jött a megvilágosodás: hát a hűtőben lévő megkezdett óriáskonzervben még rengeteg hús van, és abból halfasírtot tudnék készíteni! És már indultam is vacsorát csinálni. Szalmakrumpli sült mellé, illetve almás édesköménysaláta, fokhagymás és kurkumás mártás kíséretében ettük.


Halfasírt szalmakrumplival, különféle kísérőkkel

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tonhalhús, konzervből, 15-20 dkg száraz kenyér, 1 kisebb tojás, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, bő olaj; a salátához: 1/2 édesköménygumó, 2 alma, 1 körte, só, citromlé, olívaolaj; a mártásokhoz: 1 adag félperces majonéz, 4 nagy evőkanál görög joghurt, 1-2 cikk fkhagyma, 1-1 mokkáskanál gyömbérpor, római kömény és kurkuma, só, bors, citromlé.

Elkészítése: A száraz kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk, és összemorzsoljuk. Elkeverjük a halhússal, a finomra aprított hagymával, a zúzott fokhagymával meg a tojással, sóval és borssal ízesítjük, majd annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy puha, de jól formázható masszát kapjunk belőle. Diónyi gombócokká formáljuk, majd forró, bő olajban aranybarnára sütjük. A salátához az édesköményt vékonyan fölszeleteljük, az almát meg a körtét először vékony szeletekre, majd gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Összekeverjük az édesköménnyel, sóval és citromlével ízesítjük, majd meglocsoljuk olívaolajjal. A majonézt kettéosztjuk, és simára keverjük a kettéosztott joghurttal. Az egyik adagba belekeverjük a zúzott fokhagymát, a másikba a porfűszereket. Mindkettőt sóval, borssal és citromlével ízesítjük tetszés szerint. Szalmakrumpli kíséretében kínáljuk.

EK - 2015/11


2015. október 7., szerda

Almás gesztenyekrémleves csokoládés meggyel

Még sosem készítettem gesztenyelevest, és ezt is inkább amolyan desszertnek nevezném. De azért el tudnám képzelni egy hideg esős napon ebédre, főétel előtt is. Pont ilyenkorra való finomság.


Almás gesztenyepüréleves csokoládés meggyel

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg édesített gesztenyepüré, 3 alma, 3 dkg vaj, ½ citrom héja, 1 evőkanál barna cukor, rumkivonat, 5-6 dl tej; 5 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál olaj, magozott meggyszemek.

Elkészítése:
1.      Előkészítjük a hozzávalókat, majd az almát meghámozzuk és kicsumázzuk, a citromhéjat pedig lereszeljük.
2.      A feldarabolt almát a vajon párolni kezdjük, majd rászórjuk a barna cukrot, és saját levében 2-3 percig pároljuk.
3.      Hozzáadjuk a citromhéjat, a gesztenyepürét és kevés rumkivonatot, majd botmixerrel simára turmixoljuk.
4.      Elkezdjük hozzáönteni a tejet, és botmixerrel tovább dolgozzuk még egy ideig. Tetszés szerint hígítjuk tejjel, majd jól kiforraljuk. Ha netalán összeugrana, botmixerrel még egyszer átdolgozzuk.
5.      A csokoládét fölolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd fogpiszkáló segítségével belemártogatjuk a meggyszemeket.
6.      A csokoládés meggyszemeket sütőpapírral leterített tálcára helyezzük, és fagyasztóba tesszük, míg meg nem dermednek.

A levest díszpálcikára húzott „gesztenyékkel”, azaz csokoládés meggyszemekkel kínáljuk.


Megjegyzés: Hűlés során a leves még sokat sűrűsödik, ezért érdemes jó hígra készíteni az elején, a megadottnál akár több tejet is használva. 

FI - 2015/11
BA - 2017/10


2015. október 5., hétfő

Csirkecomb sült hagymával és káposztával

Félórásnál kicsivel "hosszabb" étel, bár az előkészületek max. negyedóra alatt megvannak, s utána már csak a sütőre kell bízni a munka nagyrészét. Nagyon finom lesz a végeredmény, ily módon a káposzta is teljesen más dimenziókba lép. :) 


Csirkecomb sült hagymával és káposztával

Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész egész csirkecomb, só, bors, ½ teáskanál zúzott koriandermag, 70-80 dkg vörös káposzta, 3-4 lila hagyma, 6-7 evőkanál olívaolaj, 3-4 evőkanál balzsamecet.


Elkészítése: A csirkecombot megszórjuk sóval, borssal, illetve zúzott korianderrel, és félretesszük. A káposztát négybe, majd kb. ujjnyi széles csíkokra vágjuk, a hagymát pedig elfelezzük, majd kb. ½ cm-es szeletekre daraboljuk. A zöldségeket tálba tesszük, megszórjuk sóval és borssal, rálocsolunk 3-4 evőkanál olajat meg a balzsamecetet, és kézzel jól összeforgatjuk.  Hőálló edénybe terítjük, ráhelyezzük a combokat, majd ezekre locsoljuk a maradék olajat. Lefedve 200 fokos sütőbe toljuk 30 percre, majd a hőt 230 fokra emelve, fedő nélkül 5-10 perc alatt rápirítunk. Aki szeretné, kínálhat még mellé valamilyen krumplis köretet, ahogy a képen van, tökéletes étel szétválasztó diétában, húsnapra. 
FI- 2015/11, BA - 2016/10