2016. január 15., péntek

Finom meggyes szelet

În lb. română - mai jos...

Ez a sütemény már szerepel a blogon, de valószínű, nem sokan találnak rá, illetve, ha mégis, akkor nehezebben veszik rá magukat az elkészítésére, hiszen nem úgy van leírva és fotózva, hogy a kezdőbbeknek is megkönnyítse a dolgát. Pedig olyan egy finom sütemény, hogy kár lenne elmerülnie a süllyesztőben. Ha jól emlékszem, valamilyen kis román nyelvű lapocskából van a recept, de már nem mernék megesküdni rá. Nagyon régóta készítjük, én is, anyósom is. Igaz, már évek óta nem csináltam meg. 
És ez meg is látszott  - ugyebár, gyakorlottabbaknak is néha gondjai adódnak egy-egy akciókor :P -, mert a tepsi méretét kissé elnéztem: túl nagy tepsin sütöttem, így aztán a sütemény túl vékony lett volna összerakáskor. A tiramisunak megvett piskóta pedig ott volt a kamrában, és türelmesen várta jobb idők eljövetelét nem is sejtvén, micsoda kulcsfontosságú szerephez jut egy nemes, "életmentő" akcióban. :P Tehát felhasználtam a sütihez, aminek a jellegét, ízét, semmijét meg nem változtatta, mégis hozzájárult, hogy az tisztességes süteménynek nézzen ki. :) Sőt, általa a meggyről lecsorgott lé (én fagyasztottat használtam) sem veszett kárba. Ha esetleg nem elegendő a meggylé, akkor további szörppel, vagy vízzel és cukorral kipótolható. 
A süteményt én kóstoltam, szerintem mennyei lett. Azonkívül nem tudom, kinek mennyire ízlett, de az tény, hogy még sokan ettek belőle, ugyanis egy 70 személyes eljegyzési mulatságba vittem két másik kedvencemmel együtt. :) 


Finom meggyes szelet

Hozzávalók a lapokhoz: 6 tojássárgája, 15 dkg cukor, 5 evőkanál olaj, 3 evőkanál cukorzatlan kakaópor, 1 csapott teáskanál sütőpor, 20 dkg liszt; a krémhez: 1 tasak vaníliás pudingpor, 3,5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 25 dkg vaj; a tetejére: 6 tojásfehérje, 8 evőkanál cukor, 1 csipet só; a mázhoz: 5 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál forralt víz; továbbá: 30 dkg magozott meggy (fagyasztott vagy befőttből), kb. 25-30 db babapiskóta, 2-3 dl meggylé.
Elkészítése: A meggyet leszűrjük, vagy ha fagyasztott, szűrőbe téve hagyjuk kiolvadni. A tojássárgáját habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat, a kakaót meg a sütőport, végül pedig beledolgozzuk a lisztet is. Amíg lehet, fakanállal keverjük, majd áttesszük deszkára. Jól összegyúrjuk, és kétfelé osztjuk. Nagyon jól meglisztezett deszkán kinyújtjuk, és sütőpapírral leterített, kb. 25×35 cm-es tepsi hátán, 180 fokos sütőben 8-12 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. A pudingporból, cukorból és tejből sűrű pépet főzünk, majd miután kihűlt, összedolgozzuk a habosra kavart vajjal. Az egyik lapra rákenjük a krém felénél valamivel kevesebbet, majd kirakjuk a meggylében megmártott babapiskótával, rákenjük a megmaradt krémet, és befedjük a másik lappal. A tojásfehérjét kissé felverjük a sóval, beleadagoljuk a cukrot, majd gőz fölött kemény habbá verjük, és rákenjük az összerakott sütire. A meggyet jól kinyomkodjuk, kissé összedaraboljuk, és rászórjuk a habra. A máz hozzávalóit simára keverjük, majd rácsepegtetjük a sütemény tetejére.

Megjegyzés: A meggy mellett darabolt, pörkölt dióval is megszórhatjuk, mielőtt rácsorgatnánk a mázat. 




Prăjitură delicioasă cu vişine

Ingrediente pentru foi: 6 gălbenuşuri, 150 g zahăr, 5 linguri ulei, 3 linguri pudră de cacao, 1 linguriţă rasă praf de copt, 200 g făină; pentru cremă: 1 budincă de vanilie, 350 ml lapte, 5 linguri zahăr, 250 g unt; pentru ornat: 6 albuşuri, 8 linguri zahăr, 1 praf de sare; pentru glazură: 5 linguri zahăr pudră, 2 linguri pudră de cacao, 2 linguri ulei, 2 linguri apă fiartă; alte ingrediente: 300 g vişine fără sâmburi (din congelator sau din borcan), 25-30 bucăţi pişcoturi, 200-300 ml sirop de vişine, câteva linguri făină.

Prepararea: Se strecoară vişinele, sau dacă sunt congelate se lasă la dezgheţat într-o strecurătoare. Pentru foi se freacă gălbenuşurile cu zahărul, după care se adugă uleiul, cacaua, praful de copt, iar la sfârşit se înglobează şi făina. Se frământă bine după care se împarte în două. Pe planşeta pudrată bine cu făină se întind foile la dimensiunea de cca. 25x35 cm şi se coc 8-12 minute pe spatele tăvii la 180 grade. Se lasă să se răcească. Pentru cremă se fierbe o budincă groasă din praful de budincă, zahăr şi lapte, iar după ce s-a răcit, se amestecă cu untul frecat spumă. Se ia o foaie, se întinde pe ea aproape jumătate din cremă, peste cremă se aşază pişcoturile îmbibate în sirop de vişine, se întinde restul cremei şi se acuperă cu cealaltă foaie. Albuşurile se bat spumă cu zahărul şi sarea, după care se bate la bain-marie pînă ce se îngroaşă. Se întinde peste prăjitură. Vişinele scurse se mărunţesc puţin şi se presară peste spumă. Ingredientele glazurei se amestecă până ce se obţine o cremă fină şi cu o lingură se toarnă peste prăjitură.


Idee: Înainte de a pune glazura se poate presăra şi cu bucăţele de nucă prăjită.

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Hű de guszta! És nagyon szép a teteje :-)
Szép nagy eljegyzés lehetett, biztosan gyorsan fogytak a sütik :-)

sedith írta...

Köszönöm, Katalin! Tényleg szép a teteje. :) Lefényképeztem egészben is, úgyhogy feltettem egy képet róla úgy is.
Eredetileg azt írta, hogy be kell vonni csokoládémázzal, de bevallom, nekem sosem sikerült. A meggy és a dió miatt (eredetileg az is kellett bele, én csak most nem tettem), lehetetlenség volt elkenni rajta a mázat, ezért kitaláltam, hogy csak így össze-vissza rácsorgatom. És szerintem is így sokkal különlegesebb. :) Azóta más mázat is csinálok rá, ez a nénémtől tanult, jól bevált glazúr receptje. :)

Névtelen írta...

Ezt ki kell próbálnom !!

sedith írta...

Kedves Névtelen, örülök, hogy tetszik, és remélem, ízleni is fog! Nagyon puha lesz, készülj fel, inkább így tányéron lehet kínálni, mint a tortát.

2016. január 15., péntek

Finom meggyes szelet

Bejegyezte: sedith dátum: 11:00
În lb. română - mai jos...

Ez a sütemény már szerepel a blogon, de valószínű, nem sokan találnak rá, illetve, ha mégis, akkor nehezebben veszik rá magukat az elkészítésére, hiszen nem úgy van leírva és fotózva, hogy a kezdőbbeknek is megkönnyítse a dolgát. Pedig olyan egy finom sütemény, hogy kár lenne elmerülnie a süllyesztőben. Ha jól emlékszem, valamilyen kis román nyelvű lapocskából van a recept, de már nem mernék megesküdni rá. Nagyon régóta készítjük, én is, anyósom is. Igaz, már évek óta nem csináltam meg. 
És ez meg is látszott  - ugyebár, gyakorlottabbaknak is néha gondjai adódnak egy-egy akciókor :P -, mert a tepsi méretét kissé elnéztem: túl nagy tepsin sütöttem, így aztán a sütemény túl vékony lett volna összerakáskor. A tiramisunak megvett piskóta pedig ott volt a kamrában, és türelmesen várta jobb idők eljövetelét nem is sejtvén, micsoda kulcsfontosságú szerephez jut egy nemes, "életmentő" akcióban. :P Tehát felhasználtam a sütihez, aminek a jellegét, ízét, semmijét meg nem változtatta, mégis hozzájárult, hogy az tisztességes süteménynek nézzen ki. :) Sőt, általa a meggyről lecsorgott lé (én fagyasztottat használtam) sem veszett kárba. Ha esetleg nem elegendő a meggylé, akkor további szörppel, vagy vízzel és cukorral kipótolható. 
A süteményt én kóstoltam, szerintem mennyei lett. Azonkívül nem tudom, kinek mennyire ízlett, de az tény, hogy még sokan ettek belőle, ugyanis egy 70 személyes eljegyzési mulatságba vittem két másik kedvencemmel együtt. :) 


Finom meggyes szelet

Hozzávalók a lapokhoz: 6 tojássárgája, 15 dkg cukor, 5 evőkanál olaj, 3 evőkanál cukorzatlan kakaópor, 1 csapott teáskanál sütőpor, 20 dkg liszt; a krémhez: 1 tasak vaníliás pudingpor, 3,5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 25 dkg vaj; a tetejére: 6 tojásfehérje, 8 evőkanál cukor, 1 csipet só; a mázhoz: 5 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál forralt víz; továbbá: 30 dkg magozott meggy (fagyasztott vagy befőttből), kb. 25-30 db babapiskóta, 2-3 dl meggylé.
Elkészítése: A meggyet leszűrjük, vagy ha fagyasztott, szűrőbe téve hagyjuk kiolvadni. A tojássárgáját habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat, a kakaót meg a sütőport, végül pedig beledolgozzuk a lisztet is. Amíg lehet, fakanállal keverjük, majd áttesszük deszkára. Jól összegyúrjuk, és kétfelé osztjuk. Nagyon jól meglisztezett deszkán kinyújtjuk, és sütőpapírral leterített, kb. 25×35 cm-es tepsi hátán, 180 fokos sütőben 8-12 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. A pudingporból, cukorból és tejből sűrű pépet főzünk, majd miután kihűlt, összedolgozzuk a habosra kavart vajjal. Az egyik lapra rákenjük a krém felénél valamivel kevesebbet, majd kirakjuk a meggylében megmártott babapiskótával, rákenjük a megmaradt krémet, és befedjük a másik lappal. A tojásfehérjét kissé felverjük a sóval, beleadagoljuk a cukrot, majd gőz fölött kemény habbá verjük, és rákenjük az összerakott sütire. A meggyet jól kinyomkodjuk, kissé összedaraboljuk, és rászórjuk a habra. A máz hozzávalóit simára keverjük, majd rácsepegtetjük a sütemény tetejére.

Megjegyzés: A meggy mellett darabolt, pörkölt dióval is megszórhatjuk, mielőtt rácsorgatnánk a mázat. 




Prăjitură delicioasă cu vişine

Ingrediente pentru foi: 6 gălbenuşuri, 150 g zahăr, 5 linguri ulei, 3 linguri pudră de cacao, 1 linguriţă rasă praf de copt, 200 g făină; pentru cremă: 1 budincă de vanilie, 350 ml lapte, 5 linguri zahăr, 250 g unt; pentru ornat: 6 albuşuri, 8 linguri zahăr, 1 praf de sare; pentru glazură: 5 linguri zahăr pudră, 2 linguri pudră de cacao, 2 linguri ulei, 2 linguri apă fiartă; alte ingrediente: 300 g vişine fără sâmburi (din congelator sau din borcan), 25-30 bucăţi pişcoturi, 200-300 ml sirop de vişine, câteva linguri făină.

Prepararea: Se strecoară vişinele, sau dacă sunt congelate se lasă la dezgheţat într-o strecurătoare. Pentru foi se freacă gălbenuşurile cu zahărul, după care se adugă uleiul, cacaua, praful de copt, iar la sfârşit se înglobează şi făina. Se frământă bine după care se împarte în două. Pe planşeta pudrată bine cu făină se întind foile la dimensiunea de cca. 25x35 cm şi se coc 8-12 minute pe spatele tăvii la 180 grade. Se lasă să se răcească. Pentru cremă se fierbe o budincă groasă din praful de budincă, zahăr şi lapte, iar după ce s-a răcit, se amestecă cu untul frecat spumă. Se ia o foaie, se întinde pe ea aproape jumătate din cremă, peste cremă se aşază pişcoturile îmbibate în sirop de vişine, se întinde restul cremei şi se acuperă cu cealaltă foaie. Albuşurile se bat spumă cu zahărul şi sarea, după care se bate la bain-marie pînă ce se îngroaşă. Se întinde peste prăjitură. Vişinele scurse se mărunţesc puţin şi se presară peste spumă. Ingredientele glazurei se amestecă până ce se obţine o cremă fină şi cu o lingură se toarnă peste prăjitură.


Idee: Înainte de a pune glazura se poate presăra şi cu bucăţele de nucă prăjită.

4 megjegyzés on "Finom meggyes szelet"

Katalin on 2016. január 15. 12:58 írta...

Hű de guszta! És nagyon szép a teteje :-)
Szép nagy eljegyzés lehetett, biztosan gyorsan fogytak a sütik :-)

sedith on 2016. január 15. 13:08 írta...

Köszönöm, Katalin! Tényleg szép a teteje. :) Lefényképeztem egészben is, úgyhogy feltettem egy képet róla úgy is.
Eredetileg azt írta, hogy be kell vonni csokoládémázzal, de bevallom, nekem sosem sikerült. A meggy és a dió miatt (eredetileg az is kellett bele, én csak most nem tettem), lehetetlenség volt elkenni rajta a mázat, ezért kitaláltam, hogy csak így össze-vissza rácsorgatom. És szerintem is így sokkal különlegesebb. :) Azóta más mázat is csinálok rá, ez a nénémtől tanult, jól bevált glazúr receptje. :)

Névtelen írta...

Ezt ki kell próbálnom !!

sedith on 2016. június 9. 23:40 írta...

Kedves Névtelen, örülök, hogy tetszik, és remélem, ízleni is fog! Nagyon puha lesz, készülj fel, inkább így tányéron lehet kínálni, mint a tortát.

Related Posts with Thumbnails