2016. január 18., hétfő

Kossuth-kifli

Férfiak kedvence, de nemcsak. Akár torta is lehet belőle, legalábbis mi bebizonyítottuk, hogy annak is megfelel. Finom, nem túl édes tejszínhabbal isteni volt. :)


Kossuth-kifli

Hozzávalók: 6 tojás, 20-25 dkg cukor, 30 dkg vaj, 35 dkg liszt, 1 citrom héja és leve, 1 csipet só, 20 dkg dióbél, kevés porcukor.
Elkészítése: A tojássárgáját habosra keverjük a sóval, a cukorral meg a vajjal, majd hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat, a citromlevet, és beledolgozzuk a lisztet. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 25×35 cm-es tepsibe simítjuk, a tetejét megszórjuk durvára vagdalt dióval, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig (vagy tűpróbáig) sütjük. Miután kihűlt, pohárral holdacskákat vágunk ki belőle, és porcukorral megszórva kínáljuk.

Megjegyzés: Erdélyben ezt a süteményt egyensúly-tésztának is nevezik, mivel eredetileg úgy készül, hogy lemérjük a tojásokat héjastól, és annyi cukrot, vajat vagy zsírt, illetve lisztet használunk hozzá, amennyi a tojások tömege. Úgy viszont nagyon édes lesz a végeredmény, ezért lecsökkentettem a cukor mennyiségét. Aki édesen szereti, készítheti nyugodtan úgy. A többi hozzávaló és az elkészítés módja ugyanaz. 


2 megjegyzés:

Katalin írta...

Már sokat hallottam a Kossuth kifliről, de igazán nem tudtam, hogy milyen is :-) Most már tudom, hogy nagyon jól néz ki, és nagyon finom lehet :-)

sedith írta...

Érdekes ez a kifli elnevezés, mert tulajdonképpen egy piskótaszerű kevert sütemény az alapja, szerintem csak a holdacskaforma miatt kapta a kifli nevet. Kicsi lányom nagyon örült neki. Ugyanis az ő "tortája" volt. :) A maradékról pedig mind leette a pörkölt diót, merthogy az olyan finooooom. :)

2016. január 18., hétfő

Kossuth-kifli

Bejegyezte: sedith dátum: 19:03
Férfiak kedvence, de nemcsak. Akár torta is lehet belőle, legalábbis mi bebizonyítottuk, hogy annak is megfelel. Finom, nem túl édes tejszínhabbal isteni volt. :)


Kossuth-kifli

Hozzávalók: 6 tojás, 20-25 dkg cukor, 30 dkg vaj, 35 dkg liszt, 1 citrom héja és leve, 1 csipet só, 20 dkg dióbél, kevés porcukor.
Elkészítése: A tojássárgáját habosra keverjük a sóval, a cukorral meg a vajjal, majd hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat, a citromlevet, és beledolgozzuk a lisztet. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 25×35 cm-es tepsibe simítjuk, a tetejét megszórjuk durvára vagdalt dióval, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig (vagy tűpróbáig) sütjük. Miután kihűlt, pohárral holdacskákat vágunk ki belőle, és porcukorral megszórva kínáljuk.

Megjegyzés: Erdélyben ezt a süteményt egyensúly-tésztának is nevezik, mivel eredetileg úgy készül, hogy lemérjük a tojásokat héjastól, és annyi cukrot, vajat vagy zsírt, illetve lisztet használunk hozzá, amennyi a tojások tömege. Úgy viszont nagyon édes lesz a végeredmény, ezért lecsökkentettem a cukor mennyiségét. Aki édesen szereti, készítheti nyugodtan úgy. A többi hozzávaló és az elkészítés módja ugyanaz. 


2 megjegyzés on "Kossuth-kifli"

Katalin on 2016. január 19. 9:57 írta...

Már sokat hallottam a Kossuth kifliről, de igazán nem tudtam, hogy milyen is :-) Most már tudom, hogy nagyon jól néz ki, és nagyon finom lehet :-)

sedith on 2016. január 19. 10:33 írta...

Érdekes ez a kifli elnevezés, mert tulajdonképpen egy piskótaszerű kevert sütemény az alapja, szerintem csak a holdacskaforma miatt kapta a kifli nevet. Kicsi lányom nagyon örült neki. Ugyanis az ő "tortája" volt. :) A maradékról pedig mind leette a pörkölt diót, merthogy az olyan finooooom. :)

Related Posts with Thumbnails