2016. február 21., vasárnap

Méteres szivárványkalács

A méteres kalács kissé lánykám kedvére igazítva. :) 


Méteres szivárványkalács 

Hozzávalók 1 rúdhoz: 4 tojás, 15 dkg cukor, 1 csipet só, 8 evőkanál víz, 8 evőkanál olaj, 8 evőkanál liszt, 1 teáskanál sütőpor, többféle színű ételfesték; a krémhez: 3,5 dl tej, 1 tasak epres vagy málnás pudingpor, 10 dkg cukor, 25 dkg vaj.


Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra kavarjuk a cukorral meg a sóval, majd kanalanként beledolgozzuk a vizet meg az olajat, végül pedig felváltva adjuk hozzá a sütőporral elvegyített lisztet meg a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát 5-6 felé osztjuk, és mindegyik adagot megfestjük különféle színű ételfestékkel (piros, narancssárga, kék, zöld, lila – a sárga maradhat natúr is). A masszákat tetszés szerint belekanalazzuk vagy belecsorgatjuk a sütőpapírral bélelt kalács- vagy őzgerincformába, és 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Kiborítjuk, hagsjuk kihűlni, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A krémhez a pudingporból, a tejből és a cukorból pépet főzünk, majd miután kihűlt, simára dolgozzuk a habosra kevert vajjal. A krémből félreteszünk 1-2 evőkanálnyit, majd a süteményszeleteket egymás mellé ragasztjuk a krémmel. Végül bevonjuk a félretett krémmel. Ha szeretnénk, meg is szórhatjuk valamivel, de nem muszáj. 2-3 órán át hagyjuk összeérni, puhulni, majd rézsútosan szeletelve tálaljuk. 

Megjegyzés: Bevonhatjuk pirossal megfestett olvasztott fehér csokoládéval is. 

KT - 2016/3

4 megjegyzés:

Katalin írta...

De szép vidám kalács :-)

sedith írta...

Köszönöm, Katalin, igen, néha muszáj "bevidámítani". :) Kicsi lányom szülinapjakor készült, az ő külön kérésére lett szivárványos. :)

Katalin írta...

Akkor Isten éltesse sokáig :-)

sedith írta...

Köszönöm szépen. Már régebb volt, de persze, egy ilyen jókíváság mindig érvényes! :)

Related Posts with Thumbnails

2016. február 21., vasárnap

Méteres szivárványkalács

A méteres kalács kissé lánykám kedvére igazítva. :) 


Méteres szivárványkalács 

Hozzávalók 1 rúdhoz: 4 tojás, 15 dkg cukor, 1 csipet só, 8 evőkanál víz, 8 evőkanál olaj, 8 evőkanál liszt, 1 teáskanál sütőpor, többféle színű ételfesték; a krémhez: 3,5 dl tej, 1 tasak epres vagy málnás pudingpor, 10 dkg cukor, 25 dkg vaj.


Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra kavarjuk a cukorral meg a sóval, majd kanalanként beledolgozzuk a vizet meg az olajat, végül pedig felváltva adjuk hozzá a sütőporral elvegyített lisztet meg a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát 5-6 felé osztjuk, és mindegyik adagot megfestjük különféle színű ételfestékkel (piros, narancssárga, kék, zöld, lila – a sárga maradhat natúr is). A masszákat tetszés szerint belekanalazzuk vagy belecsorgatjuk a sütőpapírral bélelt kalács- vagy őzgerincformába, és 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Kiborítjuk, hagsjuk kihűlni, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A krémhez a pudingporból, a tejből és a cukorból pépet főzünk, majd miután kihűlt, simára dolgozzuk a habosra kevert vajjal. A krémből félreteszünk 1-2 evőkanálnyit, majd a süteményszeleteket egymás mellé ragasztjuk a krémmel. Végül bevonjuk a félretett krémmel. Ha szeretnénk, meg is szórhatjuk valamivel, de nem muszáj. 2-3 órán át hagyjuk összeérni, puhulni, majd rézsútosan szeletelve tálaljuk. 

Megjegyzés: Bevonhatjuk pirossal megfestett olvasztott fehér csokoládéval is. 

KT - 2016/3

4 megjegyzés:

Katalin írta...

De szép vidám kalács :-)

sedith írta...

Köszönöm, Katalin, igen, néha muszáj "bevidámítani". :) Kicsi lányom szülinapjakor készült, az ő külön kérésére lett szivárványos. :)

Katalin írta...

Akkor Isten éltesse sokáig :-)

sedith írta...

Köszönöm szépen. Már régebb volt, de persze, egy ilyen jókíváság mindig érvényes! :)