2016. március 27., vasárnap

Báránysült szerecsendiós krumplipürével, sült hagymával

Épp azon morfondíroztam, hogyan szerezzek annyi hagymahéjat, hogy elegendő legyen a tojások megfestésére is, amikor briliáns ötletem támadt. Hát a bárányhoz teszek jónéhány hagymát úgy, hogy be is fedem vele a húst. De aztán arra gondoltam, nem kellene elfedni a húst a hagymával, és azonnal másik ötletem támadt. megsütöm mellette, másik edényben. Úgy is lett. Hasonlót már készítettem serpenyőben, de úgy gondoltam, ez az egyszerűbb, kevesebb munkát és odaállást igénylő módszer is nagyjából hasonló eredméynt hoz. És valóban. Sajnos, balzsamecetem nem volt (elfogyott, és elfelejtettem venni :P), ezért rizsecetet használtam, de bár íyg is jó volt, aki teheti balzsamecettel készítse. A húsról annyit, hogy nagyon egyszerűen fűszereztem, ezúttal mellőztem minden faxnit, hacsak ezt a mellé tálalt sült hagymát és az illatosított krumplipürét nem tekintjük éppen faxninak. :)


Báránysült szerecsendiós krumplipürével, sült hagymával

Hozzávalók 5-6 személyre: 1,2 kg bárányhús darabolva (comb, borda, gerinc), só, bors, kevés pirospaprika szárított rozmaring, 1 nagy maréknyi hámozott fokhagymacikk, napraforgóolaj; a püréhez: 1-1,2 kg krumpli, 5-8 dkg vaj, 2 dl tejszín (vagy tej), fehérbors, őrölt szerecsendió; a sült hagymához: 60 dkg apróbb szemű lila hagyma, só, 2-3 evőkanál cukor, 3-4 evőkanál balzsamecet és ugyanannyi olaj.

Elkészítése: A bárányhúst megmossuk, hagyjuk lecsepegni, majd megszórjuk a tetszőleges arányban használt említett fűszerekkel. Hőálló edénybe fektetjük, rászórjuk a szükség esetén (ha nagyobbak a cikkek) feldarabolt fokhagymát, majd meglocsoljuk néhány evőkanálnyi olajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben 1-1 óra és 20 percig sütjük-pároljuk (függ az állat korától). Végül 220 fokra emelve a hőt, néhány perc alatt rápirítunk. A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, leszúrjük és összetörjük. Habosra keverjük a vajjal meg a tejszínnel, és fehérborssal, illetve szerecsendióval ízesítjük. A hagymát megpucoljuk, egészben vagy elfelezve hőálló tálba tesszük, megszórjuk sóval és a cukorral, illetve meglocosljuk olajjal és bazsamecettel és a bárány mellé toljuk a sütőbe. Kb. 1 óra alatt elkészül, éppen a báránnyal egyszerre. A húst a kétféle körettel tálaljuk, esetleg valami savanyúság vagy friss saláta  kíséretében.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. március 27., vasárnap

Báránysült szerecsendiós krumplipürével, sült hagymával

Épp azon morfondíroztam, hogyan szerezzek annyi hagymahéjat, hogy elegendő legyen a tojások megfestésére is, amikor briliáns ötletem támadt. Hát a bárányhoz teszek jónéhány hagymát úgy, hogy be is fedem vele a húst. De aztán arra gondoltam, nem kellene elfedni a húst a hagymával, és azonnal másik ötletem támadt. megsütöm mellette, másik edényben. Úgy is lett. Hasonlót már készítettem serpenyőben, de úgy gondoltam, ez az egyszerűbb, kevesebb munkát és odaállást igénylő módszer is nagyjából hasonló eredméynt hoz. És valóban. Sajnos, balzsamecetem nem volt (elfogyott, és elfelejtettem venni :P), ezért rizsecetet használtam, de bár íyg is jó volt, aki teheti balzsamecettel készítse. A húsról annyit, hogy nagyon egyszerűen fűszereztem, ezúttal mellőztem minden faxnit, hacsak ezt a mellé tálalt sült hagymát és az illatosított krumplipürét nem tekintjük éppen faxninak. :)


Báránysült szerecsendiós krumplipürével, sült hagymával

Hozzávalók 5-6 személyre: 1,2 kg bárányhús darabolva (comb, borda, gerinc), só, bors, kevés pirospaprika szárított rozmaring, 1 nagy maréknyi hámozott fokhagymacikk, napraforgóolaj; a püréhez: 1-1,2 kg krumpli, 5-8 dkg vaj, 2 dl tejszín (vagy tej), fehérbors, őrölt szerecsendió; a sült hagymához: 60 dkg apróbb szemű lila hagyma, só, 2-3 evőkanál cukor, 3-4 evőkanál balzsamecet és ugyanannyi olaj.

Elkészítése: A bárányhúst megmossuk, hagyjuk lecsepegni, majd megszórjuk a tetszőleges arányban használt említett fűszerekkel. Hőálló edénybe fektetjük, rászórjuk a szükség esetén (ha nagyobbak a cikkek) feldarabolt fokhagymát, majd meglocsoljuk néhány evőkanálnyi olajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben 1-1 óra és 20 percig sütjük-pároljuk (függ az állat korától). Végül 220 fokra emelve a hőt, néhány perc alatt rápirítunk. A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, leszúrjük és összetörjük. Habosra keverjük a vajjal meg a tejszínnel, és fehérborssal, illetve szerecsendióval ízesítjük. A hagymát megpucoljuk, egészben vagy elfelezve hőálló tálba tesszük, megszórjuk sóval és a cukorral, illetve meglocosljuk olajjal és bazsamecettel és a bárány mellé toljuk a sütőbe. Kb. 1 óra alatt elkészül, éppen a báránnyal egyszerre. A húst a kétféle körettel tálaljuk, esetleg valami savanyúság vagy friss saláta  kíséretében.


Nincsenek megjegyzések: