2016. március 28., hétfő

Húsvéti spenótos tekercs

Nagylányom kért, hogy csináljunk olyan tekerecset, mint a múltkor. Pont olyant, mondtam neki, hogy nem csinálunk, de azért hasonlított hozzá valamennyire. Igaz, a lányom kijelentette, a másik finomabb volt, de azért ezt is eléggé gyúrta magába... :) A tésztájából kifelejtettem a sütőport (akkor jöttem rá, amikor már toltam a tepsit a sütőbe :P ), így egy tömörebb lap lett a végeredmény, de így is nagyon finom volt. ki szeretne, tegyen sütőport is bele.
Nos, ezúttal így alakult a szép zöld rolád:


Húsvéti spenótos tekercs

Hozzávalók 1 tekercshez, a laphoz: 5 tojás, 40 dkg friss spenót, 2 szál újfokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 7-8 evőkanál liszt, 3 nagy evőkanál tejföl, só, bors, esetleg 1 csapott teáskanál sütőpor; a krémhez: 30 dkg tehéntúró, 10 dkg mascarpone, 1,5-2 dl tejszín, petrezselyemzöld, 1 kicsike hagyma, só, bors; továbbá: 7-8 szelet sonka.

Elkészítése: A spenótot több vízben megmossuk. majd leforrázzuk, és kb. 5 percig főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd jól ki is nyomkodjuk. Leturmixoljuk, hozzáadjuk az aprított újfokhagymát és petrezselyemzöldet meg a tejfölt, és enyhén sózzuk, borsozzuk. Jól elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük kevés sóval, majd beleforgatjuk a tojássárgáját, illetve a sütőporos lisztet. A piskótamasszát lazán összeforgatjuk a spenótos keverékkel, majd sütőpapíros tepsibe simítjuk, és 180 fokon kb. 15 percig sütjük. Ha megsült (tűpróba), lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd (a papír segítségével) szorosan feltekerjük, és úgy hagyjuk kihűlni. A krémhez a túrót összekeverjük a mascarponéval, majd kicsinként annyi tejszínt öntünk hozzá kézi mixerrel folyamatosan keverve, míg a krém el nem éri a nekünk tetsző állagot: jó habos, puha, de mégis jó tartású krém. belekeverjük a nagyon finomra aprított hagymát és petrezselyemzöldet, sózzuk-borsozzuk, és jól kikavarjuk. A zöld lapot óvatosan kitekerjük, megkenjük 2-3 evőkanál krémmel, kirakjuk sonkaszeletekkel, majd a kb. háromnegyed felületére rákenjük a krémet. Szorosan feltekerjük, papírba vagy fóliába csomagoljuk, és legalább 2-3 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, illetve az ízek összeérjenek. Friss zöldségekkel kínáljuk. Reggelire, svédasztalra is tökéletes finomság.
HÚSV - 2017



3 megjegyzés:

Katalin írta...

De sok szép finomságot készítettél húsvét környékén! A nyuszik elkészültek?

sedith írta...

Köszönöm, Katalin! :)
Sajnos, a nyusziknak csak a piskótája sült meg, végül már nem tudtam összerakni, de becsomagoltam, a fagyasztóba tettem, és hamarosan összerakom valamikor (lehet pont péntekre, nagy lányom szülinapjára. :) ). Annyi a "baj", hogy én 5 tojásosat sütöttem a 26 cm-es formában, és kicsit alacsony lett, úgyhogy csak 1 nyuszika lesz belőle, mert ha kettőt csinálnék, kicsit soványak lennének. :)

Katalin írta...

Sok sikert hozzá, és boldog szülinapot a nagylánynak!

Related Posts with Thumbnails

2016. március 28., hétfő

Húsvéti spenótos tekercs

Nagylányom kért, hogy csináljunk olyan tekerecset, mint a múltkor. Pont olyant, mondtam neki, hogy nem csinálunk, de azért hasonlított hozzá valamennyire. Igaz, a lányom kijelentette, a másik finomabb volt, de azért ezt is eléggé gyúrta magába... :) A tésztájából kifelejtettem a sütőport (akkor jöttem rá, amikor már toltam a tepsit a sütőbe :P ), így egy tömörebb lap lett a végeredmény, de így is nagyon finom volt. ki szeretne, tegyen sütőport is bele.
Nos, ezúttal így alakult a szép zöld rolád:


Húsvéti spenótos tekercs

Hozzávalók 1 tekercshez, a laphoz: 5 tojás, 40 dkg friss spenót, 2 szál újfokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 7-8 evőkanál liszt, 3 nagy evőkanál tejföl, só, bors, esetleg 1 csapott teáskanál sütőpor; a krémhez: 30 dkg tehéntúró, 10 dkg mascarpone, 1,5-2 dl tejszín, petrezselyemzöld, 1 kicsike hagyma, só, bors; továbbá: 7-8 szelet sonka.

Elkészítése: A spenótot több vízben megmossuk. majd leforrázzuk, és kb. 5 percig főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd jól ki is nyomkodjuk. Leturmixoljuk, hozzáadjuk az aprított újfokhagymát és petrezselyemzöldet meg a tejfölt, és enyhén sózzuk, borsozzuk. Jól elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük kevés sóval, majd beleforgatjuk a tojássárgáját, illetve a sütőporos lisztet. A piskótamasszát lazán összeforgatjuk a spenótos keverékkel, majd sütőpapíros tepsibe simítjuk, és 180 fokon kb. 15 percig sütjük. Ha megsült (tűpróba), lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd (a papír segítségével) szorosan feltekerjük, és úgy hagyjuk kihűlni. A krémhez a túrót összekeverjük a mascarponéval, majd kicsinként annyi tejszínt öntünk hozzá kézi mixerrel folyamatosan keverve, míg a krém el nem éri a nekünk tetsző állagot: jó habos, puha, de mégis jó tartású krém. belekeverjük a nagyon finomra aprított hagymát és petrezselyemzöldet, sózzuk-borsozzuk, és jól kikavarjuk. A zöld lapot óvatosan kitekerjük, megkenjük 2-3 evőkanál krémmel, kirakjuk sonkaszeletekkel, majd a kb. háromnegyed felületére rákenjük a krémet. Szorosan feltekerjük, papírba vagy fóliába csomagoljuk, és legalább 2-3 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, illetve az ízek összeérjenek. Friss zöldségekkel kínáljuk. Reggelire, svédasztalra is tökéletes finomság.
HÚSV - 2017



3 megjegyzés:

Katalin írta...

De sok szép finomságot készítettél húsvét környékén! A nyuszik elkészültek?

sedith írta...

Köszönöm, Katalin! :)
Sajnos, a nyusziknak csak a piskótája sült meg, végül már nem tudtam összerakni, de becsomagoltam, a fagyasztóba tettem, és hamarosan összerakom valamikor (lehet pont péntekre, nagy lányom szülinapjára. :) ). Annyi a "baj", hogy én 5 tojásosat sütöttem a 26 cm-es formában, és kicsit alacsony lett, úgyhogy csak 1 nyuszika lesz belőle, mert ha kettőt csinálnék, kicsit soványak lennének. :)

Katalin írta...

Sok sikert hozzá, és boldog szülinapot a nagylánynak!