2016. március 12., szombat

Kukoricalisztes palacsinta - Scovergi cu mălai

Ez a recept egy régi román szakácskönyvből való. Bár eleinte kissé kételkedtem a sikerében a nagyon kevés sikér miatt, de végül nagyon jól, finomra sikerült. Vastagabb a normális hígpalacsintánál, ennélfogva tartalmasabb, laktatóbb is. 


Kukoricalisztes palacsinta 

Hozzávalók: 2,5 dl víz, 6 dkg vaj, 20 dkg kukoricaliszt (finomabb szemcséjű a daránál), 5 dkg finomliszt, 3 házi tojás, 1 csipet só, 2-3 csésze tej (6-7 dl); továbbá: olaj vagy zsír a sütéshez, sűrű lekvár a tálaláshoz.


Elkészítése: A kétféle lisztet összevegyítjük. Egy edényben főni tesszük a vizet a sóval meg a vajjal, majd amikor fölforrt, az edényt félrevesszük, és az összes lisztet egyből beleöntjük. Fakanállal gyorsan elkavarjuk, és néhány percig hűlni hagyjuk. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojásokat, a következőt csak azután adjuk hozzá, miután az előzővel jól eldolgoztuk. Kicsinként hozzáöntjük a tejet, és állandóan kavargatva sűrű palacsintatésztává dolgozzuk. Forró serpenyőbe kevés olajat vagy zsírt teszünk, és egy-egy jó merőkanálnyi adagot öntünk bele a masszából. Vastagabbak lesznek a szokásos hígpalacsintánál. Csak akkor fordítjuk meg lapát segítségével, amikor a szélei kezdenek felkunkorodni. Kb. 1 percig sütjük a másik oldalán is. Lekvárral megkenve, tetszés szerint porcukorral megszórva (vagy sem), hideg tejjel kínáljuk.

EK - 2016/4




Scovergi cu mălai

Ingrediente: 250 ml apă, 60 g unt, 200 g făină de mălai, 50 g făină albă, 1 praf de sare, 3 ouă de casă, 2-3 ceşti lapte; alte ingrediente: 250 g marmeladă sau dulceaţă mai groasă, puţină untură sau ulei pentru prăjit.  
Prepararea: Se amestecă mălaiul cu făina albă. Se pun într-o cratiţă apa, sarea ş untul. Se pune la foc, iar când dau în clocot, se ia cratiţa la o parte şi se toarnă făina, toată odată. Se amestecă repede cu lingura de lemn, şi se lasă să se răcorească puţin. Se pun ouăle unul câte unul, frecându-se bine cu fiecare în parte. Se subţiază cu lapte, turnând câte puţin pentru a nu face cocoloaşe. Se adaugă lapte până ce se obţine o compoziţie puţin mai groasă ca cea pentru clătitele obişnuite. Se ia cu polonicul din compoziţie şi se toarnă în tigaia în care s-a încins untură sau ulei. Se pune mai mult decât la clătitele obişnuite, încât să iasă puţin mai groase. Se co la foc potrivit spre mic, şi se întorc numai când marginea începe să li se ridice de jur împrejur. Se lasă la prăjit cca. 1 minut şi pe cealaltă parte. Se ung cu marmeladă sau dulceaţă, se răsucesc şi se servesc presărate cu zahăr pudră (sau fără) alături de lapte rece.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. március 12., szombat

Kukoricalisztes palacsinta - Scovergi cu mălai

Ez a recept egy régi román szakácskönyvből való. Bár eleinte kissé kételkedtem a sikerében a nagyon kevés sikér miatt, de végül nagyon jól, finomra sikerült. Vastagabb a normális hígpalacsintánál, ennélfogva tartalmasabb, laktatóbb is. 


Kukoricalisztes palacsinta 

Hozzávalók: 2,5 dl víz, 6 dkg vaj, 20 dkg kukoricaliszt (finomabb szemcséjű a daránál), 5 dkg finomliszt, 3 házi tojás, 1 csipet só, 2-3 csésze tej (6-7 dl); továbbá: olaj vagy zsír a sütéshez, sűrű lekvár a tálaláshoz.


Elkészítése: A kétféle lisztet összevegyítjük. Egy edényben főni tesszük a vizet a sóval meg a vajjal, majd amikor fölforrt, az edényt félrevesszük, és az összes lisztet egyből beleöntjük. Fakanállal gyorsan elkavarjuk, és néhány percig hűlni hagyjuk. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojásokat, a következőt csak azután adjuk hozzá, miután az előzővel jól eldolgoztuk. Kicsinként hozzáöntjük a tejet, és állandóan kavargatva sűrű palacsintatésztává dolgozzuk. Forró serpenyőbe kevés olajat vagy zsírt teszünk, és egy-egy jó merőkanálnyi adagot öntünk bele a masszából. Vastagabbak lesznek a szokásos hígpalacsintánál. Csak akkor fordítjuk meg lapát segítségével, amikor a szélei kezdenek felkunkorodni. Kb. 1 percig sütjük a másik oldalán is. Lekvárral megkenve, tetszés szerint porcukorral megszórva (vagy sem), hideg tejjel kínáljuk.

EK - 2016/4




Scovergi cu mălai

Ingrediente: 250 ml apă, 60 g unt, 200 g făină de mălai, 50 g făină albă, 1 praf de sare, 3 ouă de casă, 2-3 ceşti lapte; alte ingrediente: 250 g marmeladă sau dulceaţă mai groasă, puţină untură sau ulei pentru prăjit.  
Prepararea: Se amestecă mălaiul cu făina albă. Se pun într-o cratiţă apa, sarea ş untul. Se pune la foc, iar când dau în clocot, se ia cratiţa la o parte şi se toarnă făina, toată odată. Se amestecă repede cu lingura de lemn, şi se lasă să se răcorească puţin. Se pun ouăle unul câte unul, frecându-se bine cu fiecare în parte. Se subţiază cu lapte, turnând câte puţin pentru a nu face cocoloaşe. Se adaugă lapte până ce se obţine o compoziţie puţin mai groasă ca cea pentru clătitele obişnuite. Se ia cu polonicul din compoziţie şi se toarnă în tigaia în care s-a încins untură sau ulei. Se pune mai mult decât la clătitele obişnuite, încât să iasă puţin mai groase. Se co la foc potrivit spre mic, şi se întorc numai când marginea începe să li se ridice de jur împrejur. Se lasă la prăjit cca. 1 minut şi pe cealaltă parte. Se ung cu marmeladă sau dulceaţă, se răsucesc şi se servesc presărate cu zahăr pudră (sau fără) alături de lapte rece.

Nincsenek megjegyzések: