2016. április 14., csütörtök

Gyümölcsös joghurttorta

Nagylányom születésnapjára készült ez az egyszerű kivitelezésű, de annál finomabb, könnyedebb torta. A díszítésével nem is volt időm babrálni, de lánykám megértette ezt, így aztán a torta mondhatnám a minimalizmus jegyében készült. Nem úgy a mennyisége. Na, az nem volt minimalista, mert készült egy nagy, kerek (28 cm-es formában) torta, és 2 másik, kalácsformában.
A fotó egy ez utóbbiból levágott szeletet ábrázol, és sajnos, csak úgy hamarjában kattintottam, tehát a minősége is csak olyan. De ez van, a recepten, az ízeken van itt a lényeg. Én csak a fele adagot adom meg, ennyi szükséges 1 nagyobbacska kerek tortához.


Gyümölcsös joghurttorta

Hozzávalók 28 cm-es formához: 6 tojás, 1 csipet só, 4 evőkanál víz, 7-8 evőkanál cukor, 1 csapott mokkáskanál sütőpor, 1 evőkanál málnaecet, 5 evőkanál málna- vagy eperízű pudingpor, 5 evőkanál liszt; a krémhez: 35 dkg vegyes gyümölcs (nálam meggy, eper, áfonya), 50 dkg sűrű joghurt, 50 dkg tejföl, 3 dl habtejszín, 1-2 evőkanál porcukor, 1 tasak vanília- vagy tejszínízű pudingpor, 3,5 dl tej, 10-15 dkg cukor, 30 g zselatinpor.

Elkészítése: A zselatinport beáztatjuk kb. 1/2 dl vízbe. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a sóval, a rendre hozzáadott vízzel meg a cukorral. Fakanállal beleforgatjuk a tojássárgáját, a málnaecettel leoltott sütőport, majd lassan a pudingport és a lisztet. A masszát az alján sütőpapírral bélelt, az oldalán kevés olajjal megkent 28 cm-es tortaformába simítjuk, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd lapjában kettévágjuk. A krémhez összekeverjük a joghurtot meg a tejfölt. A habtejszínt keményre verjük a porcukorral. A pudingporból, a cukorból és a tejből sűrű pudingot főzünk, majd ha félrevettük, feloldjuk benne a beáztatott zselatint. Addig kavarjuk, míg a zselatin teljesen fel nem oldódik benne. A kihűlt (de még nem teljesen kötő) pudingot összekeverjük a joghurtos-tejfölös keverékkel, majd lazán beleforgatjuk a tejszínhabot meg a feldarabolt gyümölcsöt (már amit kell darabolni). A tortaformát kibéleljük fóliával, belehelyezzük a kettévágott piskóta egyik felét vágott felével fölfelé, ráöntjük-simítjuk az összes krémet, és befedjük a másik piskótával, természetesen, vágott felével lefele fordítva. Jól lenyomkodjuk, hogy a krém és a piskóta között ne maradjanak hézagok, ráhajtjuk a fólia végeit, és hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára/ egy éjszakára. Tálalás előtt tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és így natúr állapotban, vagy tetszés szerint bevonva-díszítve tálaljuk.


1 megjegyzés:

Vicuska írta...

Boldog, gondtalan gyermekkort a gyönyörű nagylánynak!!!! A lényeg- a torta íze! :)

Related Posts with Thumbnails

2016. április 14., csütörtök

Gyümölcsös joghurttorta

Nagylányom születésnapjára készült ez az egyszerű kivitelezésű, de annál finomabb, könnyedebb torta. A díszítésével nem is volt időm babrálni, de lánykám megértette ezt, így aztán a torta mondhatnám a minimalizmus jegyében készült. Nem úgy a mennyisége. Na, az nem volt minimalista, mert készült egy nagy, kerek (28 cm-es formában) torta, és 2 másik, kalácsformában.
A fotó egy ez utóbbiból levágott szeletet ábrázol, és sajnos, csak úgy hamarjában kattintottam, tehát a minősége is csak olyan. De ez van, a recepten, az ízeken van itt a lényeg. Én csak a fele adagot adom meg, ennyi szükséges 1 nagyobbacska kerek tortához.


Gyümölcsös joghurttorta

Hozzávalók 28 cm-es formához: 6 tojás, 1 csipet só, 4 evőkanál víz, 7-8 evőkanál cukor, 1 csapott mokkáskanál sütőpor, 1 evőkanál málnaecet, 5 evőkanál málna- vagy eperízű pudingpor, 5 evőkanál liszt; a krémhez: 35 dkg vegyes gyümölcs (nálam meggy, eper, áfonya), 50 dkg sűrű joghurt, 50 dkg tejföl, 3 dl habtejszín, 1-2 evőkanál porcukor, 1 tasak vanília- vagy tejszínízű pudingpor, 3,5 dl tej, 10-15 dkg cukor, 30 g zselatinpor.

Elkészítése: A zselatinport beáztatjuk kb. 1/2 dl vízbe. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a sóval, a rendre hozzáadott vízzel meg a cukorral. Fakanállal beleforgatjuk a tojássárgáját, a málnaecettel leoltott sütőport, majd lassan a pudingport és a lisztet. A masszát az alján sütőpapírral bélelt, az oldalán kevés olajjal megkent 28 cm-es tortaformába simítjuk, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd lapjában kettévágjuk. A krémhez összekeverjük a joghurtot meg a tejfölt. A habtejszínt keményre verjük a porcukorral. A pudingporból, a cukorból és a tejből sűrű pudingot főzünk, majd ha félrevettük, feloldjuk benne a beáztatott zselatint. Addig kavarjuk, míg a zselatin teljesen fel nem oldódik benne. A kihűlt (de még nem teljesen kötő) pudingot összekeverjük a joghurtos-tejfölös keverékkel, majd lazán beleforgatjuk a tejszínhabot meg a feldarabolt gyümölcsöt (már amit kell darabolni). A tortaformát kibéleljük fóliával, belehelyezzük a kettévágott piskóta egyik felét vágott felével fölfelé, ráöntjük-simítjuk az összes krémet, és befedjük a másik piskótával, természetesen, vágott felével lefele fordítva. Jól lenyomkodjuk, hogy a krém és a piskóta között ne maradjanak hézagok, ráhajtjuk a fólia végeit, és hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára/ egy éjszakára. Tálalás előtt tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és így natúr állapotban, vagy tetszés szerint bevonva-díszítve tálaljuk.


1 megjegyzés:

Vicuska írta...

Boldog, gondtalan gyermekkort a gyönyörű nagylánynak!!!! A lényeg- a torta íze! :)