2016. április 19., kedd

Makréla tavaszi salátával

Eredetileg grillezni szerettem volna a makrélát, de kiderült, elfogyott a szén, fából tüzet rakni pedig nem volt kedvem és időm, mert túl hosszas lett volna. Így serpenyőben is megtette azért. :) Érdekessége a salátának, hogy a retket kivéve - amit még a zöldségestől vettem - már minden a kertből van. :)


Makréla tavaszi salátával, az egyszerűség jegyében

Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész makréla (egyenként 30-35 dkg-osak), só, bors, pirospaprika, olívaolaj, halanként 2-3 zöldfokhagyma szára, sóska- és zsályalevél; a salátához: friss kerti saláta, sóska, laboda, újhagyma és retek tetszés szerinti arányban és mennyiségben, só, citromlé, olívaolaj.

Elkészítése: A halakat jól megmossuk, megszárítgatjuk, majd ujjnyi távolságban beirdaljuk mindkét oldalát. Megszórjuk só, bors és pirospaprika keverékével, a halak belsejébe beletömködjük a fokhagyma-, sóska- és zsályaleveleket, majd meglocsoljuk olívaolajjal. Felforrósított grillserpenyőben, lefedve, mindkét oldalukon 5-6 percig pirítjuk-pároljuk. A salátához a leveleket több vízben megmossuk, majd jól lecsepegtetjük-rázzuk. Összetépkedjük őket, hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát meg a felszeletelt retket, és ízlés szerint sózzuk, illetve meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal.

Megjegyzés: Ha grillrácson sütnénk meg, a befűszerezett, megtöltött halakat olajjal jól megkent alufóliába csomagoljuk, és közepesen erős parázs fölött többször átforgatva készer sütjük.

Ebben a felállásban szétválasztó diétában húsnapon ehető, illetve, ha jól gondolom, a paleo étrendbe is beilleszthető.
EK - 2016/6

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta a hal is és a saláta is, főleg így a virágok között!
Milyen jó hogy van kertetek, bár biztos sok munka van vele, de öröm is...

sedith írta...

Katalin, a kert - legyen az gyümölcsös, veteményes vagy virágos - csa úgy lesz szép, ha az ember odaáll és gondozza. Nos, míg a gyümölcsös főleg a férfiak hatásköre :), a virágoskert pedig inkább az anyósomé, mert ő érti a dolgát, ám én is segítek, amennyit csak tudok, illetve lesem a praktikákat, infókat, addig a zöldséges az asszonyoké (és részben a férfiaké, mert a karózást, ezt-azt, bizony, ők csinálják). De mindannyian nagyon szeretjük, és szerencsére meg is hálálja minden a gondoskodást. :) Idén már gyönyörűszép lett a virágoskert. :)

2016. április 19., kedd

Makréla tavaszi salátával

Bejegyezte: sedith dátum: 11:25
Eredetileg grillezni szerettem volna a makrélát, de kiderült, elfogyott a szén, fából tüzet rakni pedig nem volt kedvem és időm, mert túl hosszas lett volna. Így serpenyőben is megtette azért. :) Érdekessége a salátának, hogy a retket kivéve - amit még a zöldségestől vettem - már minden a kertből van. :)


Makréla tavaszi salátával, az egyszerűség jegyében

Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész makréla (egyenként 30-35 dkg-osak), só, bors, pirospaprika, olívaolaj, halanként 2-3 zöldfokhagyma szára, sóska- és zsályalevél; a salátához: friss kerti saláta, sóska, laboda, újhagyma és retek tetszés szerinti arányban és mennyiségben, só, citromlé, olívaolaj.

Elkészítése: A halakat jól megmossuk, megszárítgatjuk, majd ujjnyi távolságban beirdaljuk mindkét oldalát. Megszórjuk só, bors és pirospaprika keverékével, a halak belsejébe beletömködjük a fokhagyma-, sóska- és zsályaleveleket, majd meglocsoljuk olívaolajjal. Felforrósított grillserpenyőben, lefedve, mindkét oldalukon 5-6 percig pirítjuk-pároljuk. A salátához a leveleket több vízben megmossuk, majd jól lecsepegtetjük-rázzuk. Összetépkedjük őket, hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát meg a felszeletelt retket, és ízlés szerint sózzuk, illetve meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal.

Megjegyzés: Ha grillrácson sütnénk meg, a befűszerezett, megtöltött halakat olajjal jól megkent alufóliába csomagoljuk, és közepesen erős parázs fölött többször átforgatva készer sütjük.

Ebben a felállásban szétválasztó diétában húsnapon ehető, illetve, ha jól gondolom, a paleo étrendbe is beilleszthető.
EK - 2016/6

2 megjegyzés on "Makréla tavaszi salátával"

Katalin on 2016. április 19. 16:29 írta...

Nagyon guszta a hal is és a saláta is, főleg így a virágok között!
Milyen jó hogy van kertetek, bár biztos sok munka van vele, de öröm is...

sedith on 2016. április 25. 19:34 írta...

Katalin, a kert - legyen az gyümölcsös, veteményes vagy virágos - csa úgy lesz szép, ha az ember odaáll és gondozza. Nos, míg a gyümölcsös főleg a férfiak hatásköre :), a virágoskert pedig inkább az anyósomé, mert ő érti a dolgát, ám én is segítek, amennyit csak tudok, illetve lesem a praktikákat, infókat, addig a zöldséges az asszonyoké (és részben a férfiaké, mert a karózást, ezt-azt, bizony, ők csinálják). De mindannyian nagyon szeretjük, és szerencsére meg is hálálja minden a gondoskodást. :) Idén már gyönyörűszép lett a virágoskert. :)

Related Posts with Thumbnails