2016. május 4., szerda

Csicserifasírt színes rizssalátával

Egyike a régebb készített és nemrégiben lejegyzett receptjeimnek. Finom, laktató és szemet gyönyörködtető alternatíva egy húsos fasírtos fogásra. Az ízesítése teljesen hagyományos, egyszerű. 


Csicserifasírt színes rizssalátával

Hozzávalók 4 személyre: 3 nagyobb főtt krumpli, 25 dkg főtt csicseriborsó, 1 tojás, só, bors, 3-4 cikk fokhagyma, olaj a sütéshez; a körethez: 2 csésze rizs (35-40 dkg), 4-4,5 csésze víz, só, olaj, ½ kígyóuborka, 5-6 koktélparadicsom, 1 csokor hónapos retek, 1 kápia paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, olívaolaj, citromlé.

Elkészítése: A főtt krumplit lereszeljük a kis lyukú reszelőn, hozzáadjuk az összeaprított/ledarált csicseriborsót, a zúzott fokhagymát  meg a tojást, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Szép lapos korongokat formázunk belőle, és nem túl sok olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük. A rizst fehéredésig pirítjuk 2-3 evőkanál olajon, majd felöntjük a felforralt vízzel (így sokkal hamarabb elkészül), megsózzuk, összekavarjuk, és addig főzzük közepes lángon, míg föl nem forr. Ekkor a lángot kicsire vesszük, legjobb, ha vasalátátet is helyezünk az edény alá, és kb. 15 percig főzzük csendesen bugyogva, és egyszer sem kavarva bele. Ezután a lángot elzárjuk, az edényt lefedjük, és további 10-15 percig hagyjuk duzzadni. Amikor a rizsszemek megpuhultak, félrevesszük, hideg vizet engedünk rá, majd szűrőbe öntve a rizst folyó víz alatt jól átmossuk (ez azért szükséges, hogy a keményítőt kimossuk, így a salátában nem ragadnak össze a szemek). Az előkészített zöldségeket jól megmossuk, vékonyan felszeleteljük, és a rizshez adjuk. Ízlés szerint sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal meg citromlével, és aprított petrezselyemzöldet is kavarunk bele.


Tipp: Ha szeretnénk, karikára vágott újhagymával is gazdagíthatjuk. 

Megjegyzés: Ha adottak az alapanyagok, pl. van maradék főtt krumplink, ileltve ha más nem, akkor csicserikonzerv, akkor nagyon gyorsan el is készül az étel. 

KAL - 2017

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. május 4., szerda

Csicserifasírt színes rizssalátával

Egyike a régebb készített és nemrégiben lejegyzett receptjeimnek. Finom, laktató és szemet gyönyörködtető alternatíva egy húsos fasírtos fogásra. Az ízesítése teljesen hagyományos, egyszerű. 


Csicserifasírt színes rizssalátával

Hozzávalók 4 személyre: 3 nagyobb főtt krumpli, 25 dkg főtt csicseriborsó, 1 tojás, só, bors, 3-4 cikk fokhagyma, olaj a sütéshez; a körethez: 2 csésze rizs (35-40 dkg), 4-4,5 csésze víz, só, olaj, ½ kígyóuborka, 5-6 koktélparadicsom, 1 csokor hónapos retek, 1 kápia paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, olívaolaj, citromlé.

Elkészítése: A főtt krumplit lereszeljük a kis lyukú reszelőn, hozzáadjuk az összeaprított/ledarált csicseriborsót, a zúzott fokhagymát  meg a tojást, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Szép lapos korongokat formázunk belőle, és nem túl sok olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük. A rizst fehéredésig pirítjuk 2-3 evőkanál olajon, majd felöntjük a felforralt vízzel (így sokkal hamarabb elkészül), megsózzuk, összekavarjuk, és addig főzzük közepes lángon, míg föl nem forr. Ekkor a lángot kicsire vesszük, legjobb, ha vasalátátet is helyezünk az edény alá, és kb. 15 percig főzzük csendesen bugyogva, és egyszer sem kavarva bele. Ezután a lángot elzárjuk, az edényt lefedjük, és további 10-15 percig hagyjuk duzzadni. Amikor a rizsszemek megpuhultak, félrevesszük, hideg vizet engedünk rá, majd szűrőbe öntve a rizst folyó víz alatt jól átmossuk (ez azért szükséges, hogy a keményítőt kimossuk, így a salátában nem ragadnak össze a szemek). Az előkészített zöldségeket jól megmossuk, vékonyan felszeleteljük, és a rizshez adjuk. Ízlés szerint sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal meg citromlével, és aprított petrezselyemzöldet is kavarunk bele.


Tipp: Ha szeretnénk, karikára vágott újhagymával is gazdagíthatjuk. 

Megjegyzés: Ha adottak az alapanyagok, pl. van maradék főtt krumplink, ileltve ha más nem, akkor csicserikonzerv, akkor nagyon gyorsan el is készül az étel. 

KAL - 2017

Nincsenek megjegyzések: