2016. július 21., csütörtök

Húsos raguval töltött paradicsom

A hagyományos alapanyagokból készült, amiből a töltött káposztát vagy paprikát készítjük, de kicsit másképp, úgyhogy a végeredmény is teljesen más lett. Érdemes kipróbálni, nálunk mindenkinek nagyon ízlett. 


Húsos raguval töltött paradicsom

Hozzávalók 4 személyre: 12 nagyobbacska paradicsom, 60 dkg darált marha- vagy sertéshús, 3-4 közepes hagyma, 1 maréknyi fokhagymacikk, 1 piros húsú paradicsompaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 3-4 kisebb ágacska csombor (borsikafű), só, bors, 2 kisebb tojás; továbbá: 30 dkg rizs, só, bors, olaj.

Elkészítése: A paradicsomokat megmossuk, kalapjukat levágjuk, belsejüket kivájjuk, az üreget enyhén megsózzuk, és rácsra téve hagyjuk csepegni. A finomra vágott hagymát, a felszeletelt fokhagymát (4-5 cikket félreteszünk) és a kis kockákra vágott paprikát megdinszteljük kevés olajon, majd hozzáadjuk a húst, és addig pirítjuk nagy lángon, kevergetve, amíg ki nem fehéredik, illetve morzsássá nem válik. Ekkor megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük kb. 3 dl forró vízzel, és addig pároljuk kis lángon, lefedve, amíg a hús meg nem puhul. Ha marhahúsból készítjük, akkor még kb. kétszer fel kell önteni 3 dl-nyi forró vízzel, ha sertésből, akkor egyszer. Amikor a hús már majdnem elkészült, hozzáadjuk a meghagyott fokhagymát összezúzva, illetve a paradicsomok kivájt, összeaprított részeit a levével együtt, és addig  pároljuk tovább, míg a hús zsírjára nem sül. Ekkor belekeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet és csomborleveleket, illetve elkeverjük a tojással. Az elkészített ragut púpozva beletöltjük a kivájt paradicsomokba, és ráhelyezzük a kalapjukat. Egy edényben kevés olajon fehéredésig pirítjuk a rizsszemeket, majd felöntjük kb. 7,5 dl forró vízzel, sózzuk, borsozzuk, és átöntjük egy megfelelő méretű hőálló tálba vagy tepsibe. Óvatosan belehelyezzük a megtöltött paradicsomokat is, majd az edényt a 180-190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25-30 percig hagyjuk készülni. Mire a rizs megpuhul és megduzzad, a paradicsomok is épp megfelelő állagúak lesznek.

Megjegyzés: A paradicsomokat nem muszáj rizságyon elkészíteni, kikent hőálló tálba téve, és nagyon kevés vizet öntve alá is betolhatjuk a sütőbe A rizst külön főzhetjük és kínálhatjuk mellé, illetve egyéb körettel is tálalható. Ez a fajta töltött paradicsom hidegen is nagyon finom.
KT-2016/8


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. július 21., csütörtök

Húsos raguval töltött paradicsom

A hagyományos alapanyagokból készült, amiből a töltött káposztát vagy paprikát készítjük, de kicsit másképp, úgyhogy a végeredmény is teljesen más lett. Érdemes kipróbálni, nálunk mindenkinek nagyon ízlett. 


Húsos raguval töltött paradicsom

Hozzávalók 4 személyre: 12 nagyobbacska paradicsom, 60 dkg darált marha- vagy sertéshús, 3-4 közepes hagyma, 1 maréknyi fokhagymacikk, 1 piros húsú paradicsompaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 3-4 kisebb ágacska csombor (borsikafű), só, bors, 2 kisebb tojás; továbbá: 30 dkg rizs, só, bors, olaj.

Elkészítése: A paradicsomokat megmossuk, kalapjukat levágjuk, belsejüket kivájjuk, az üreget enyhén megsózzuk, és rácsra téve hagyjuk csepegni. A finomra vágott hagymát, a felszeletelt fokhagymát (4-5 cikket félreteszünk) és a kis kockákra vágott paprikát megdinszteljük kevés olajon, majd hozzáadjuk a húst, és addig pirítjuk nagy lángon, kevergetve, amíg ki nem fehéredik, illetve morzsássá nem válik. Ekkor megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük kb. 3 dl forró vízzel, és addig pároljuk kis lángon, lefedve, amíg a hús meg nem puhul. Ha marhahúsból készítjük, akkor még kb. kétszer fel kell önteni 3 dl-nyi forró vízzel, ha sertésből, akkor egyszer. Amikor a hús már majdnem elkészült, hozzáadjuk a meghagyott fokhagymát összezúzva, illetve a paradicsomok kivájt, összeaprított részeit a levével együtt, és addig  pároljuk tovább, míg a hús zsírjára nem sül. Ekkor belekeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet és csomborleveleket, illetve elkeverjük a tojással. Az elkészített ragut púpozva beletöltjük a kivájt paradicsomokba, és ráhelyezzük a kalapjukat. Egy edényben kevés olajon fehéredésig pirítjuk a rizsszemeket, majd felöntjük kb. 7,5 dl forró vízzel, sózzuk, borsozzuk, és átöntjük egy megfelelő méretű hőálló tálba vagy tepsibe. Óvatosan belehelyezzük a megtöltött paradicsomokat is, majd az edényt a 180-190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25-30 percig hagyjuk készülni. Mire a rizs megpuhul és megduzzad, a paradicsomok is épp megfelelő állagúak lesznek.

Megjegyzés: A paradicsomokat nem muszáj rizságyon elkészíteni, kikent hőálló tálba téve, és nagyon kevés vizet öntve alá is betolhatjuk a sütőbe A rizst külön főzhetjük és kínálhatjuk mellé, illetve egyéb körettel is tálalható. Ez a fajta töltött paradicsom hidegen is nagyon finom.
KT-2016/8


Nincsenek megjegyzések: