2016. július 20., szerda

Mézes-citromos gyömbérsör

Még sosem készítettem gyömbérsört, de gondoltam, épp itt az ideje, hoyg kipróbáljam a házi változatot is. 
Hármunknak nagyon ízlik, a negyedik családtag még nem vette rá magát a megkóstolására. :) Egyelőre ott tartunk, hogy 2 napig érlelődött a konyhában, és a maradékot még kinn hagyom, lássuk, holnap milyen lesz. Most már jó pezsgős, kíváncsi vagyok, milyen lesz holnap is. Majd megírom, nekünk hogyan ízlett jobban. 


Mézes-citromos gyömbérsör

Hozzávalók majdnem 2 literhez: 10 dkg friss gyömbér, 1 citrom héja, 2 citrom leve, 5 dkg barna cukor, 10 dkg méz (vagy ízlés szerint), 1/3 mokkáskanál szárított élesztő, 1,5 l víz.

Hozzávalók: A gyömbért meghámozzuk, majd finomra reszeljük. Lereszeljük az egyik alaposan megsikált citrom héját is, és összekeverjük a gyömbérrel. Egy 2 literes palackba tölcsér segítségével beleszórjuk a barna cukrot meg az élesztőt, majd hozzáöntjük a mézet, a 2 citrom kifacsart levét és a vizet. Rácsavarjuk a kupakot, és jól összerázzuk, míg a cukor és a méz fel nem oldódik a vízben. Ezután félretesszük, és másnapig a konyhában hagyjuk érlelődni. Ekkor ismét fölrázzuk, többször átszűrjük (egyre sűrűbb szitán, végül kávéfilteren), és tiszta palackba töltjük. Tetszés szerint további 1-2-3 napig érleljük szobahőmérsékleten mindaddig, amíg a kívánt módon pezseg. Ha már elkészült ízlésünknek megfelelően, hűtőbe tesszük, és amíg el nem fogy, naponta legalább egyszer kibontjuk, hogy kieresszük belőle a felgyülemlett szénsavat. 1-2 hétig tárolható a hűtőszekrényben.


Megjegyzés: Barna cukor helyett kristálycukorral is lehet készíteni, illetve a mézet is ki lehet váltani cukorral - így azonban olyan jó sörös kinézetű. :) Ugyanakkor bármilyen egyéb édesítőszerrel is készülhet azzal a feltétellel, hogy legalább 5 dkg cukrot teszünk bele, mert az élesztő a cukor „társaságában” tud dolgozni, más édesítőszer, nem biztos, hogy aktiválja az élesztőt.  
KT - 2016/8
BA - Husv./2017



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. július 20., szerda

Mézes-citromos gyömbérsör

Még sosem készítettem gyömbérsört, de gondoltam, épp itt az ideje, hoyg kipróbáljam a házi változatot is. 
Hármunknak nagyon ízlik, a negyedik családtag még nem vette rá magát a megkóstolására. :) Egyelőre ott tartunk, hogy 2 napig érlelődött a konyhában, és a maradékot még kinn hagyom, lássuk, holnap milyen lesz. Most már jó pezsgős, kíváncsi vagyok, milyen lesz holnap is. Majd megírom, nekünk hogyan ízlett jobban. 


Mézes-citromos gyömbérsör

Hozzávalók majdnem 2 literhez: 10 dkg friss gyömbér, 1 citrom héja, 2 citrom leve, 5 dkg barna cukor, 10 dkg méz (vagy ízlés szerint), 1/3 mokkáskanál szárított élesztő, 1,5 l víz.

Hozzávalók: A gyömbért meghámozzuk, majd finomra reszeljük. Lereszeljük az egyik alaposan megsikált citrom héját is, és összekeverjük a gyömbérrel. Egy 2 literes palackba tölcsér segítségével beleszórjuk a barna cukrot meg az élesztőt, majd hozzáöntjük a mézet, a 2 citrom kifacsart levét és a vizet. Rácsavarjuk a kupakot, és jól összerázzuk, míg a cukor és a méz fel nem oldódik a vízben. Ezután félretesszük, és másnapig a konyhában hagyjuk érlelődni. Ekkor ismét fölrázzuk, többször átszűrjük (egyre sűrűbb szitán, végül kávéfilteren), és tiszta palackba töltjük. Tetszés szerint további 1-2-3 napig érleljük szobahőmérsékleten mindaddig, amíg a kívánt módon pezseg. Ha már elkészült ízlésünknek megfelelően, hűtőbe tesszük, és amíg el nem fogy, naponta legalább egyszer kibontjuk, hogy kieresszük belőle a felgyülemlett szénsavat. 1-2 hétig tárolható a hűtőszekrényben.


Megjegyzés: Barna cukor helyett kristálycukorral is lehet készíteni, illetve a mézet is ki lehet váltani cukorral - így azonban olyan jó sörös kinézetű. :) Ugyanakkor bármilyen egyéb édesítőszerrel is készülhet azzal a feltétellel, hogy legalább 5 dkg cukrot teszünk bele, mert az élesztő a cukor „társaságában” tud dolgozni, más édesítőszer, nem biztos, hogy aktiválja az élesztőt.  
KT - 2016/8
BA - Husv./2017



Nincsenek megjegyzések: