2016. augusztus 8., hétfő

Fonott csillagkenyér

Már akkor elhatároztam, hogy ilyet én is sütök, amikor megláttam a Pinterest-en. A recept saját megszokott gépi kenyerem kissé módosított változata, rozsosan. 


Fonott csillagkenyér

Hozzávalók 2 darabhoz: 4 dkg szárított élesztő, 30 dkg kenyérliszt (650-es), 25 dkg fehérliszt (000-ás), 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1 evőkanál só, 2 evőkanál barna cukor, 5 evőkanál olívaolaj, 1,5 dl tej, 2,3-2,5 dl víz; továbbá: ½ dl tejszín vagy 1 tojásfehérje, szezámmag és/vagy kendermag (esetleg bármilyen más mag), liszt.

Elkészítése: 
1.      A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben kenyérsütőgép üstjébe pakoljuk, és egyszerű dagasztóprogramon kb. 15 perc alatt megdagasztatjuk. Gép híján az eljárás ugyanaz, jó rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
2.      A tésztát liszttel megszórt tálba tesszük, és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
3.      A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 50 cm-es átmérőjű, egyenletes vastagságú körré nyújtjuk.
4.      Derelyevágóval spirálosan körbevágjuk úgy, hogy a tésztacsík kb. 1 ujjnyi vastag legyen.
5.      Sütőpapírral leterített tepsiket készítünk elő, és a csíkot a képen látható módon elkezdjük „megfonni”. Egy kenyérkéhez a tésztacsíknak kb. felét használjuk fel.
6.      Minden tekerésnél a tésztát a már megklévő csücsök alatt tekerjük át.
7.      A tésztacsík végét bedugjuk középen a tészta alá. A „csillag” szárait kissé meghúzogathatjuk, hogy mindegyik oldal szimmetrikus legyen.
8.      A megfont kenyeret további 25-20 percig kelesztjük, majd lekenjük tejszínnel vagy tojásfehérjével, megszórjuk tetszés szerinti magvakkal.

9.      180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. 
     FI - 2016/9
     BA - 2019/9.




2 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails

2016. augusztus 8., hétfő

Fonott csillagkenyér

Már akkor elhatároztam, hogy ilyet én is sütök, amikor megláttam a Pinterest-en. A recept saját megszokott gépi kenyerem kissé módosított változata, rozsosan. 


Fonott csillagkenyér

Hozzávalók 2 darabhoz: 4 dkg szárított élesztő, 30 dkg kenyérliszt (650-es), 25 dkg fehérliszt (000-ás), 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1 evőkanál só, 2 evőkanál barna cukor, 5 evőkanál olívaolaj, 1,5 dl tej, 2,3-2,5 dl víz; továbbá: ½ dl tejszín vagy 1 tojásfehérje, szezámmag és/vagy kendermag (esetleg bármilyen más mag), liszt.

Elkészítése: 
1.      A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben kenyérsütőgép üstjébe pakoljuk, és egyszerű dagasztóprogramon kb. 15 perc alatt megdagasztatjuk. Gép híján az eljárás ugyanaz, jó rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
2.      A tésztát liszttel megszórt tálba tesszük, és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
3.      A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 50 cm-es átmérőjű, egyenletes vastagságú körré nyújtjuk.
4.      Derelyevágóval spirálosan körbevágjuk úgy, hogy a tésztacsík kb. 1 ujjnyi vastag legyen.
5.      Sütőpapírral leterített tepsiket készítünk elő, és a csíkot a képen látható módon elkezdjük „megfonni”. Egy kenyérkéhez a tésztacsíknak kb. felét használjuk fel.
6.      Minden tekerésnél a tésztát a már megklévő csücsök alatt tekerjük át.
7.      A tésztacsík végét bedugjuk középen a tészta alá. A „csillag” szárait kissé meghúzogathatjuk, hogy mindegyik oldal szimmetrikus legyen.
8.      A megfont kenyeret további 25-20 percig kelesztjük, majd lekenjük tejszínnel vagy tojásfehérjével, megszórjuk tetszés szerinti magvakkal.

9.      180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. 
     FI - 2016/9
     BA - 2019/9.




2 megjegyzés: