2016. augusztus 20., szombat

Kokárdakenyér - Háromszínű kenyér a nemzeti ünnepre

Mindennapi eledelünk, a kenyér is lehet különleges és ünnepi. Néha nem kell mást tenni, minthogy különleges formát adunk neki, máskor pedig egy kicsit „játszadozhatunk” a színekkel. A ka mai jeles napra való tekintettel egy nemzeti színekbe öltöztetett finomságot ajánlok, a lányaim nagyon szerették és örültek neki. :) 


Kokárdakenyér

Hozzávalók: 65 + 10-15 dkg fehérliszt, 4 g szárított élesztő, 2,5 dl víz, 1,7 dl tej, 1 evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, 2-3 csepp ecet; továbbá: 10 dkg spenótpüré, 5 teáskanál paradicsompüré, 1-2 teáskanál pirospaprika vagy paprikalekvár.

Elkészítése: A hozzávalókat kimérjük. A 65 dkg lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és rugalmas, puha tésztává dagasztjuk.

1.      Miután megdagasztottuk, a tésztát háromfelé osztjuk úgy, hogy levágunk belőle egy 15-20 dkg-os darabot, a maradékot pedig két egyenlő részre vágjuk.
2.      A kicsi darabhoz hozzágyúrjuk a spenótpürét, illetve 5-7 dkg lisztet, az egyik nagyobb darab tésztába pedig beledagasztjuk a „pirosítókat” meg szintén 5-7 dkg lisztet, vagy amennyit felvesz. A tésztákat szép gombócokká formázzuk, és külön-külön tálban kelni hagyjuk.
3.      Miután langyos helyen jól megkeltek (kb. 1 óra), lelohasztjuk őket, és átgyúrjuk.
4.      A zöld gombócot szép gömbbé formázzuk, és egy 26 cm-es forma közepére helyezzük.
5.      A fehéren hagyott tésztát kettéosztjuk, mindkét részt hosszú rúddá sodorjuk, majd összecsavarjuk, és a zöld golyó köré tekerjük. Végeit jól összecsípjük.
6.      A piros színű tésztát szintén hosszú csíkká sodorjuk, akkorára, hogy kényelmesen a fehér tészta köré lehessen tekerni.
7.      A megformázott kenyeret ezután vagy langyos helyen hagyjuk jól megkelni, vagy hűtőbe téve, 5-6 órán át kelesztjük. Ez a kenyér ez utóbbi módon készült.

8.      Sütés előtt a kenyér tetejére kevés vizet spriccelünk, majd a hideg, de 180 fokra bekapcsolt sütőbe tesszük. Miután a hő elérte a kívánt fokot, légkeverésre kapcsoljuk, és a kenyeret 25-30 percig sütjük vagy addig, míg az alját megütögetve kongó hangot nem hallunk. 
        FI - 2016/8
      
      


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. augusztus 20., szombat

Kokárdakenyér - Háromszínű kenyér a nemzeti ünnepre

Mindennapi eledelünk, a kenyér is lehet különleges és ünnepi. Néha nem kell mást tenni, minthogy különleges formát adunk neki, máskor pedig egy kicsit „játszadozhatunk” a színekkel. A ka mai jeles napra való tekintettel egy nemzeti színekbe öltöztetett finomságot ajánlok, a lányaim nagyon szerették és örültek neki. :) 


Kokárdakenyér

Hozzávalók: 65 + 10-15 dkg fehérliszt, 4 g szárított élesztő, 2,5 dl víz, 1,7 dl tej, 1 evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, 2-3 csepp ecet; továbbá: 10 dkg spenótpüré, 5 teáskanál paradicsompüré, 1-2 teáskanál pirospaprika vagy paprikalekvár.

Elkészítése: A hozzávalókat kimérjük. A 65 dkg lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és rugalmas, puha tésztává dagasztjuk.

1.      Miután megdagasztottuk, a tésztát háromfelé osztjuk úgy, hogy levágunk belőle egy 15-20 dkg-os darabot, a maradékot pedig két egyenlő részre vágjuk.
2.      A kicsi darabhoz hozzágyúrjuk a spenótpürét, illetve 5-7 dkg lisztet, az egyik nagyobb darab tésztába pedig beledagasztjuk a „pirosítókat” meg szintén 5-7 dkg lisztet, vagy amennyit felvesz. A tésztákat szép gombócokká formázzuk, és külön-külön tálban kelni hagyjuk.
3.      Miután langyos helyen jól megkeltek (kb. 1 óra), lelohasztjuk őket, és átgyúrjuk.
4.      A zöld gombócot szép gömbbé formázzuk, és egy 26 cm-es forma közepére helyezzük.
5.      A fehéren hagyott tésztát kettéosztjuk, mindkét részt hosszú rúddá sodorjuk, majd összecsavarjuk, és a zöld golyó köré tekerjük. Végeit jól összecsípjük.
6.      A piros színű tésztát szintén hosszú csíkká sodorjuk, akkorára, hogy kényelmesen a fehér tészta köré lehessen tekerni.
7.      A megformázott kenyeret ezután vagy langyos helyen hagyjuk jól megkelni, vagy hűtőbe téve, 5-6 órán át kelesztjük. Ez a kenyér ez utóbbi módon készült.

8.      Sütés előtt a kenyér tetejére kevés vizet spriccelünk, majd a hideg, de 180 fokra bekapcsolt sütőbe tesszük. Miután a hő elérte a kívánt fokot, légkeverésre kapcsoljuk, és a kenyeret 25-30 percig sütjük vagy addig, míg az alját megütögetve kongó hangot nem hallunk. 
        FI - 2016/8
      
      


Nincsenek megjegyzések: