2016. augusztus 19., péntek

Pasztinákragu húsgombóccal

Ebben az ételben is a paszternák a sztár, és nagyon is előnyére a fogásnak....


Pasztinákragu húsgombóccal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pasztinák, 5-6 cikk fokhagyma, 1-2 paradicsom, 3 dl tejszín, só, bors, petrezselyemzöld, olaj; a gombóchoz: 65 dkg friss kolbász vagy darált sertéshús, 5 evőkanál durva szemcséjű zsemlemorzsa, 1 tojás, ½ - ½ teáskanál szárított oregánó és bazsalikom, sima hús használata esetén további fűszerek: só, bors, fokhagyma.

Elkészítése: A gombóchoz, ha kolbászt használunk, kinyomjuk a bélből a húst, és hozzádolgozzuk a tojást, a zsemlemorzsát meg a szárított fűszereket. Ha darált húsból készítjük, akkor a húst először ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és zúzott fokhagymával, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Egy lábosban 3-4 evőkanál olajat forrósítunk, diónyi húsgombócokat dobálunk bele, és 1-2 percig pirítjuk. Majd átfordítjuk a másik oldalukra, és addig pirítjuk, míg kissé kérget nem kapnak. Ekkor kiszedjük és félretesszük. A maradék hússal ugyanígy járunk el. (Jobb két részletben sütni, hogy a gombóckák piruljanak, és ne engedjenek levet.) A visszamaradt zsiradékra rádobjuk a vékonyan felszeletelt pasztinákot (a nagyobb darabokat félbe vagy négybe hasítjuk előtte) meg az összedarabolt fokhagymát, és 5-6 percig dinszteljük benne gyakran kavargatva. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és elkeverjük. Beletesszük a gombócokat, felöntjük annyi forró vízzel, amennyi a gombócoknak kb. a feléig ér, és lefedve főzzük kb. 15 percig. Hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük, jól kiforraljuk, ha szükséges, utánaízesítünk, majd megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és tálaljuk kenyér vagy bármilyen más köret kíséretében. 
KT - 2016/9

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. augusztus 19., péntek

Pasztinákragu húsgombóccal

Ebben az ételben is a paszternák a sztár, és nagyon is előnyére a fogásnak....


Pasztinákragu húsgombóccal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pasztinák, 5-6 cikk fokhagyma, 1-2 paradicsom, 3 dl tejszín, só, bors, petrezselyemzöld, olaj; a gombóchoz: 65 dkg friss kolbász vagy darált sertéshús, 5 evőkanál durva szemcséjű zsemlemorzsa, 1 tojás, ½ - ½ teáskanál szárított oregánó és bazsalikom, sima hús használata esetén további fűszerek: só, bors, fokhagyma.

Elkészítése: A gombóchoz, ha kolbászt használunk, kinyomjuk a bélből a húst, és hozzádolgozzuk a tojást, a zsemlemorzsát meg a szárított fűszereket. Ha darált húsból készítjük, akkor a húst először ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és zúzott fokhagymával, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Egy lábosban 3-4 evőkanál olajat forrósítunk, diónyi húsgombócokat dobálunk bele, és 1-2 percig pirítjuk. Majd átfordítjuk a másik oldalukra, és addig pirítjuk, míg kissé kérget nem kapnak. Ekkor kiszedjük és félretesszük. A maradék hússal ugyanígy járunk el. (Jobb két részletben sütni, hogy a gombóckák piruljanak, és ne engedjenek levet.) A visszamaradt zsiradékra rádobjuk a vékonyan felszeletelt pasztinákot (a nagyobb darabokat félbe vagy négybe hasítjuk előtte) meg az összedarabolt fokhagymát, és 5-6 percig dinszteljük benne gyakran kavargatva. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és elkeverjük. Beletesszük a gombócokat, felöntjük annyi forró vízzel, amennyi a gombócoknak kb. a feléig ér, és lefedve főzzük kb. 15 percig. Hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük, jól kiforraljuk, ha szükséges, utánaízesítünk, majd megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és tálaljuk kenyér vagy bármilyen más köret kíséretében. 
KT - 2016/9

Nincsenek megjegyzések: