2017. január 13., péntek

Babfőzelék füstölt hússal

Jó kis télies étel, nálunk mindenki bármikor megeszi. :) Céklasalátával tökéletes. 


Babfőzelék füstölt hússal (Iahnie de fasole cu afumătură)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg főtt bab, 2 hagyma, 1 kápia paprika (vagy csíkokra vágott, lefagyasztott paprika), 3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 2 dl sűrű paradicsomlé, 2 dl tejföl, 40 dkg főtt, füstölt hús, olaj, só, bors.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, a kápiát kockára vágjuk, együtt megdinszteljük kevés forró olajon, és rászórjuk a pirospaprikát. Elkavaruk, felengedjük 2 dl vízzel, és addig főzzük, amíg a hagyma zsírjára nem sül. Ekkor hozzáadjuk a főtt babot meg a zúzott fokhagymát, felöntjük a paradicsomlével, és összerotyogtatjuk. Beletesszük a tejfölt is, elkeverjük, sóval-borssal ízesítjük, és még néhány percig forraljuk. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, rádobjuk a nagyobb csíkokra vágott fütölt húst, és gyakran rázogatva-kavargatva megpirítjuk. A főzeléket a pirított hússal kínáljuk.

Tipp: A húst bele is főzhetjük az ételbe. Így külön pirítva azonban aromásabb. Tetszés szerint sárgarépát és egyéb leveszöldséget (petrezselyemgyökér, zeller) is tehetünk bele. Ezeket előbb puhára főzzük, mielőtt a főtt babot hozzáadnánk.

Megjegyzés: Babot úgy érdemes főzni, hogy egyszerre egy nagyobb adagot. A megválogatott babot este hideg vízbe áztatjuk, másnap megfőzzük. Miután megfőtt, leszűrjük, ami akkor szükséges, fölhasználjuk, a maradékot pedig adagolva lefagyaszthatjuk. Így bármikor van kéznél őtt babunk. Felhasználás előtt nem muszáj kiolvasztani, mehet fagyosan az ételbe. 
EK - 2017/2

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Most nagyon megéheztem :-) Nagyon guszta lett!

Related Posts with Thumbnails

2017. január 13., péntek

Babfőzelék füstölt hússal

Jó kis télies étel, nálunk mindenki bármikor megeszi. :) Céklasalátával tökéletes. 


Babfőzelék füstölt hússal (Iahnie de fasole cu afumătură)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg főtt bab, 2 hagyma, 1 kápia paprika (vagy csíkokra vágott, lefagyasztott paprika), 3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 2 dl sűrű paradicsomlé, 2 dl tejföl, 40 dkg főtt, füstölt hús, olaj, só, bors.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, a kápiát kockára vágjuk, együtt megdinszteljük kevés forró olajon, és rászórjuk a pirospaprikát. Elkavaruk, felengedjük 2 dl vízzel, és addig főzzük, amíg a hagyma zsírjára nem sül. Ekkor hozzáadjuk a főtt babot meg a zúzott fokhagymát, felöntjük a paradicsomlével, és összerotyogtatjuk. Beletesszük a tejfölt is, elkeverjük, sóval-borssal ízesítjük, és még néhány percig forraljuk. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, rádobjuk a nagyobb csíkokra vágott fütölt húst, és gyakran rázogatva-kavargatva megpirítjuk. A főzeléket a pirított hússal kínáljuk.

Tipp: A húst bele is főzhetjük az ételbe. Így külön pirítva azonban aromásabb. Tetszés szerint sárgarépát és egyéb leveszöldséget (petrezselyemgyökér, zeller) is tehetünk bele. Ezeket előbb puhára főzzük, mielőtt a főtt babot hozzáadnánk.

Megjegyzés: Babot úgy érdemes főzni, hogy egyszerre egy nagyobb adagot. A megválogatott babot este hideg vízbe áztatjuk, másnap megfőzzük. Miután megfőtt, leszűrjük, ami akkor szükséges, fölhasználjuk, a maradékot pedig adagolva lefagyaszthatjuk. Így bármikor van kéznél őtt babunk. Felhasználás előtt nem muszáj kiolvasztani, mehet fagyosan az ételbe. 
EK - 2017/2

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Most nagyon megéheztem :-) Nagyon guszta lett!