2017. január 12., csütörtök

Póréhagymaleves palacsintacsíkokkal

A póréhagyma nagy sztár tőlünk délre, azaz Romániának az Olténia nevű régiójában. Éppen ezért eléggé elterjedt alapanyag az erdélyi románok konyháján, és természetesen, most már nem is csak a románokén. Az alábbi recept megtalálható Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvében, bár én egy kissé módosítottam az arányokon. Pl. 3-4 póréhagymát ír a szerző. Nos, valószínű, hogy akkoriban nem voltak olyan óriásiak a pórék , mint amilyeneket manapság vásárolni lehet. Ha valaki saját kertjében termeszti, sokkal kisebbek lesznek, ez saját tapasztalat. A mieink is max. hüvelykujjnyi vastagságra nőttek meg. És mondhatom, az az egy póré is, amit felhasználtam a leveshez, bőven elég volt. A palacsinta sajttal való megszórását is én adtam hozzá a recepthez, de így sokkal finomabb volt. 


Póréhagymaleves palacsintacsíkokkal 

Hozzávalók 4-5 személyre: 2-3 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2-3 zellerszár vagy 1 kicsike zellergumó, 4-5 közepes krumpli, 1 nagy póréhagyma, 2 liter húsleves, petrezselyemzöld,  só; a palacsintához: 1 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, só, 1-2 evőkanál aprított petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, víz.

Elkészítése: A húslevest felforraljuk, majd rendre beletesszük a kockára vágott zöldségeket. A krumplit akkor adjuk a leveshez, amikor a többi zöldség már félpuhára főtt, és további kb. 10 percig főzzük. Ha szükséges, akkor hígítjuk további húslevessel vagy vízzel. Amikor a zöldségek megpuhultak, utánasózunk, megszórjuk petrezselyemzölddel és tálaljuk az addigra elkészített palacsintacsíkokkal. A palacsintához a tojást simára keverjük a liszttel meg a tejjel, majd hozzáadjuk a sót, a petrezselyemzöldet meg az olajat, és vízzel hígítjuk a megfelelő sűrűségűre. Forró serpenyőben 6-8 hígpalacsintát sütünk belőle, amiket azon forrón feltekerünk, és tálaláskor csíkokra vágva tesszük mindenki tányérjába.

Tipp: Ha szeretnénk, a forró palacsintákat megszórhatjuk kevés reszelt sajttal, mielőtt feltekernénk.

Megjegyzés: Ha a leves elkészítéséhez nincs húslevesünk, vízzel is készíthetjük, és ha van, házi ételízesítőt teszünk bele. A végén, amikor a leves már elkészült, 1-2 evőkanálnyi olajat vagy 1 teáskanálnyi vajat adunk a forró leveshez.
EK - 2017/2




0 megjegyzés:

2017. január 12., csütörtök

Póréhagymaleves palacsintacsíkokkal

Bejegyezte: sedith dátum: 19:36
A póréhagyma nagy sztár tőlünk délre, azaz Romániának az Olténia nevű régiójában. Éppen ezért eléggé elterjedt alapanyag az erdélyi románok konyháján, és természetesen, most már nem is csak a románokén. Az alábbi recept megtalálható Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvében, bár én egy kissé módosítottam az arányokon. Pl. 3-4 póréhagymát ír a szerző. Nos, valószínű, hogy akkoriban nem voltak olyan óriásiak a pórék , mint amilyeneket manapság vásárolni lehet. Ha valaki saját kertjében termeszti, sokkal kisebbek lesznek, ez saját tapasztalat. A mieink is max. hüvelykujjnyi vastagságra nőttek meg. És mondhatom, az az egy póré is, amit felhasználtam a leveshez, bőven elég volt. A palacsinta sajttal való megszórását is én adtam hozzá a recepthez, de így sokkal finomabb volt. 


Póréhagymaleves palacsintacsíkokkal 

Hozzávalók 4-5 személyre: 2-3 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2-3 zellerszár vagy 1 kicsike zellergumó, 4-5 közepes krumpli, 1 nagy póréhagyma, 2 liter húsleves, petrezselyemzöld,  só; a palacsintához: 1 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, só, 1-2 evőkanál aprított petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, víz.

Elkészítése: A húslevest felforraljuk, majd rendre beletesszük a kockára vágott zöldségeket. A krumplit akkor adjuk a leveshez, amikor a többi zöldség már félpuhára főtt, és további kb. 10 percig főzzük. Ha szükséges, akkor hígítjuk további húslevessel vagy vízzel. Amikor a zöldségek megpuhultak, utánasózunk, megszórjuk petrezselyemzölddel és tálaljuk az addigra elkészített palacsintacsíkokkal. A palacsintához a tojást simára keverjük a liszttel meg a tejjel, majd hozzáadjuk a sót, a petrezselyemzöldet meg az olajat, és vízzel hígítjuk a megfelelő sűrűségűre. Forró serpenyőben 6-8 hígpalacsintát sütünk belőle, amiket azon forrón feltekerünk, és tálaláskor csíkokra vágva tesszük mindenki tányérjába.

Tipp: Ha szeretnénk, a forró palacsintákat megszórhatjuk kevés reszelt sajttal, mielőtt feltekernénk.

Megjegyzés: Ha a leves elkészítéséhez nincs húslevesünk, vízzel is készíthetjük, és ha van, házi ételízesítőt teszünk bele. A végén, amikor a leves már elkészült, 1-2 evőkanálnyi olajat vagy 1 teáskanálnyi vajat adunk a forró leveshez.
EK - 2017/2




0 megjegyzés on "Póréhagymaleves palacsintacsíkokkal"

Related Posts with Thumbnails