2017. január 11., szerda

Profiterole

Vízkeresztkor sütöttem az idei első adag fánkot. Azaz sütöttem volna, ha az áramszolgáltató is úgy gondolta volna, hogy megengedi. Merthogy, amikor még 5-10 percnyi lett volna hátra a sütésből, áramszünet lett, és az én addig gyönyörűen felnőtt fánkjaim, szépen összeestek, közepük meg tiszta "szalonna" maradt. Végül nem vesztek kárba, megettük így is (hagytam még száradni őket a forró sütőben), de mondanom sem kell, nem prezentálható példányok lettek. Aznapi vendégeim "szerencsére" családtagok voltak, így nem keleltt túlságosan szégyenkeznem miattuk. De másnap más vendégeim jöttek :) , ugyanis egy mini-bloggertalálkozót, jobban mondva Erdélyi konyha találkozót tartottunk, és illett a lány okat valami finommal kínálni. Ezúttal jól sikerültek a fánkok, és úgy gondolom, nagyon finomak is lettek. Tölthettem volna tejes-tojásos krémmel is, de ezúttal egyszerű vaníliás tejszínhabbal, azaz Chantilly-krémmel töltöttem.



Profiterole Chantilly-krémmel

Hozzávalók (kb. 45-50 darabhoz): 6 dl víz, 15 dkg vaj vagy olaj, 1/4 mokkáskanál só, 2 teáskanál cukor, 35 dkg liszt, 6 tojás; a krémhez: 6-8 dl habtejszín, 2 vaníliarúd vagy 4 tasak vaníliás cukor, porcukor ízlés szerint; a tetejére: 10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 1 evőkanál vaj, kb. 2 dl tej.

Elkészítése: Egy edényben főni tesszük a vizet, a vajat, a sót meg a cukrot, majd miután a keverék fölforrt, egyszerre belezuttyintjuk a lisztet, és félrevéve a lángról elkeverjük. Visszatesszük a lángra, és addig kavarjuk, míg el nem kezd válni az edény falától. Félrevesszük, és néha megkavarva hagyjuk kihűlni. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját, és miután mindegyikkel alaposan elkevertük, kisebb adagonként hozzádolgozzuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A masszát habzsákba adagoljuk, és kb. kétujjnyi távolságot hagyva közöttük, kis csúcsos halmokat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire. Megvizezett ujjbeggyel a csúcsokat kissé visszanyomkodjuk, hogy sütés közben ne égjenek meg, majd hagyjuk állni legalább 30 percig, végül 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeveréssel sütjük. Kb. 10 perc után a hőt mérsékeljük 160 fokra, és további 20-25 percig sütjük, vagy amíg a fánkok aranysárgára nem sülnek. Közben a sütő ajtaját egyszer sem nyitjuk ki. Miután kiszedtük, hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük a porcukorral és vaníliarúd belsejével vagy vaníliás cukorral keményre vert tejszínnel. A habot vékony csöves habzsákba töltjük, a fánkocskák oldalán vagy alján lyukat fúrunk, és ebbe illesztve a csövet, megtöltjük tejszínhabbal. Az öntethez a csokoládét, a vajat és 1 dl tejet mikrózható edénybe tesszük, és 2x30 másodpercig melegítjük. Közben kivesszük, és megkavarjuk, illetve végül simára kavarjuk. Ezután tejjel tetszés szerint hígítjuk. A profiterole-okat csúcsosan tálra halmozzuk, és csokoládéval leöntve kínáljuk.

Megjegyzés: Többféle elmélet kering a képviselőfánk sütési módozatairól, hőfokáról stb. Régebbi receptemnél is 200 fokon kezdtem sütni annak ellenére, hoyg a süteményes füzetemben azt írja, hoyg alacsony hőfokon sütjük. Most kipróbáltam azt is, hoyg 160 fokon süssem, de 12 perc után a tészta meg sem moccant még, így aztán növeltem a hőt, és a fent leírt módon sütöttem meg. Ha valakinek megvan mégis a saját tapasztalata, úgy készítse, ahogy tudja, és jónak látja. :)
KT - 2017/2


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. január 11., szerda

Profiterole

Vízkeresztkor sütöttem az idei első adag fánkot. Azaz sütöttem volna, ha az áramszolgáltató is úgy gondolta volna, hogy megengedi. Merthogy, amikor még 5-10 percnyi lett volna hátra a sütésből, áramszünet lett, és az én addig gyönyörűen felnőtt fánkjaim, szépen összeestek, közepük meg tiszta "szalonna" maradt. Végül nem vesztek kárba, megettük így is (hagytam még száradni őket a forró sütőben), de mondanom sem kell, nem prezentálható példányok lettek. Aznapi vendégeim "szerencsére" családtagok voltak, így nem keleltt túlságosan szégyenkeznem miattuk. De másnap más vendégeim jöttek :) , ugyanis egy mini-bloggertalálkozót, jobban mondva Erdélyi konyha találkozót tartottunk, és illett a lány okat valami finommal kínálni. Ezúttal jól sikerültek a fánkok, és úgy gondolom, nagyon finomak is lettek. Tölthettem volna tejes-tojásos krémmel is, de ezúttal egyszerű vaníliás tejszínhabbal, azaz Chantilly-krémmel töltöttem.



Profiterole Chantilly-krémmel

Hozzávalók (kb. 45-50 darabhoz): 6 dl víz, 15 dkg vaj vagy olaj, 1/4 mokkáskanál só, 2 teáskanál cukor, 35 dkg liszt, 6 tojás; a krémhez: 6-8 dl habtejszín, 2 vaníliarúd vagy 4 tasak vaníliás cukor, porcukor ízlés szerint; a tetejére: 10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 1 evőkanál vaj, kb. 2 dl tej.

Elkészítése: Egy edényben főni tesszük a vizet, a vajat, a sót meg a cukrot, majd miután a keverék fölforrt, egyszerre belezuttyintjuk a lisztet, és félrevéve a lángról elkeverjük. Visszatesszük a lángra, és addig kavarjuk, míg el nem kezd válni az edény falától. Félrevesszük, és néha megkavarva hagyjuk kihűlni. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját, és miután mindegyikkel alaposan elkevertük, kisebb adagonként hozzádolgozzuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A masszát habzsákba adagoljuk, és kb. kétujjnyi távolságot hagyva közöttük, kis csúcsos halmokat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire. Megvizezett ujjbeggyel a csúcsokat kissé visszanyomkodjuk, hogy sütés közben ne égjenek meg, majd hagyjuk állni legalább 30 percig, végül 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeveréssel sütjük. Kb. 10 perc után a hőt mérsékeljük 160 fokra, és további 20-25 percig sütjük, vagy amíg a fánkok aranysárgára nem sülnek. Közben a sütő ajtaját egyszer sem nyitjuk ki. Miután kiszedtük, hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük a porcukorral és vaníliarúd belsejével vagy vaníliás cukorral keményre vert tejszínnel. A habot vékony csöves habzsákba töltjük, a fánkocskák oldalán vagy alján lyukat fúrunk, és ebbe illesztve a csövet, megtöltjük tejszínhabbal. Az öntethez a csokoládét, a vajat és 1 dl tejet mikrózható edénybe tesszük, és 2x30 másodpercig melegítjük. Közben kivesszük, és megkavarjuk, illetve végül simára kavarjuk. Ezután tejjel tetszés szerint hígítjuk. A profiterole-okat csúcsosan tálra halmozzuk, és csokoládéval leöntve kínáljuk.

Megjegyzés: Többféle elmélet kering a képviselőfánk sütési módozatairól, hőfokáról stb. Régebbi receptemnél is 200 fokon kezdtem sütni annak ellenére, hoyg a süteményes füzetemben azt írja, hoyg alacsony hőfokon sütjük. Most kipróbáltam azt is, hoyg 160 fokon süssem, de 12 perc után a tészta meg sem moccant még, így aztán növeltem a hőt, és a fent leírt módon sütöttem meg. Ha valakinek megvan mégis a saját tapasztalata, úgy készítse, ahogy tudja, és jónak látja. :)
KT - 2017/2


Nincsenek megjegyzések: