2017. március 10., péntek

Bazsalikomos húsgombócleves

Mert a húsgombóclevest nem lehet megunni! És mert a húsgombóclevest lehet mindig másként is készíteni. 


Bazsalikomos húsgombócleves

Hozzávalók 6-8 személyre: 25 dkg sárgarépa, 10 dkg zellergumó, 10 dkg petrezselyemgyökér, 50-60 dkg krumpli, 1 hagyma, 1 teáskanál szárított bazsalikom, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 marék friss bazsalikomlevél, só, esetleg citromlé;
a gombóchoz: 40 dkg darált hús (sertés vagy marha), 10 dkg rizs, 2 tojásfehérje, 1 finomra aprított hagyma, 3-4 cikk zúzott fokhagyma, 3 evőkanál zabpehely, só, bors, 1 teáskanál pirospaprika.


Elkészítése:  Felforralunk kb. 4 l vizet, enyhén megsózzuk, majd rendre beledobjuk a tetszés szerint darabolt zöldségeket a következő sorrendben: hagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér és zellergumó, végül pedig a krumpli. A következő zöldséget mindig akkor adjuk a leveshez, miután újra forr a víz. Miután a krumpli is belekerült, hozzáadjuk a szárított bazsalikomot meg a felsorolt hozzávalókból elkészített húsgombócokat, és addig főzzük az egészet, amíg minden meg nem puhul (kb. 15 perc). Végül ha szükséges, vízzel hígítjuk, jól kiforraljuk és utánasózunk. A tejfölt simára keverjük a tojássárgájával, elkeverjük kevés forró lével, és a leveshez öntjük. Ha szeretnénk, citromlével ízlés szerint savanyíthatjuk is. Összeforrósítjuk, de már nem forraljuk fel. Tálalás előtt megszórjuk frissen aprított baszalikommal. 

EK - 2017/4

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. március 10., péntek

Bazsalikomos húsgombócleves

Mert a húsgombóclevest nem lehet megunni! És mert a húsgombóclevest lehet mindig másként is készíteni. 


Bazsalikomos húsgombócleves

Hozzávalók 6-8 személyre: 25 dkg sárgarépa, 10 dkg zellergumó, 10 dkg petrezselyemgyökér, 50-60 dkg krumpli, 1 hagyma, 1 teáskanál szárított bazsalikom, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 marék friss bazsalikomlevél, só, esetleg citromlé;
a gombóchoz: 40 dkg darált hús (sertés vagy marha), 10 dkg rizs, 2 tojásfehérje, 1 finomra aprított hagyma, 3-4 cikk zúzott fokhagyma, 3 evőkanál zabpehely, só, bors, 1 teáskanál pirospaprika.


Elkészítése:  Felforralunk kb. 4 l vizet, enyhén megsózzuk, majd rendre beledobjuk a tetszés szerint darabolt zöldségeket a következő sorrendben: hagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér és zellergumó, végül pedig a krumpli. A következő zöldséget mindig akkor adjuk a leveshez, miután újra forr a víz. Miután a krumpli is belekerült, hozzáadjuk a szárított bazsalikomot meg a felsorolt hozzávalókból elkészített húsgombócokat, és addig főzzük az egészet, amíg minden meg nem puhul (kb. 15 perc). Végül ha szükséges, vízzel hígítjuk, jól kiforraljuk és utánasózunk. A tejfölt simára keverjük a tojássárgájával, elkeverjük kevés forró lével, és a leveshez öntjük. Ha szeretnénk, citromlével ízlés szerint savanyíthatjuk is. Összeforrósítjuk, de már nem forraljuk fel. Tálalás előtt megszórjuk frissen aprított baszalikommal. 

EK - 2017/4

Nincsenek megjegyzések: