2017. március 13., hétfő

Lepkecsalogató, avagy almahabos, zöldcitromos muffin

Nagyon szeretjük a jó savanykás ízű mindenfélét, így aztána  muffint is, természetesen. Az almahabhoz Granny Smith almát használtam, jó savanyú volt, tökéletes ehhez a krémhez, sütihez. 


Lepkecsalogató, avagy almahabos, zöldcitromos muffin

Hozzávalók a tésztához: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 tojás, 25 dkg liszt, 10 dkg görög joghurt, 1 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál citromlé, 2 zöldcitrom héja és leve, 1-1,5 dl tej;
a krémhez: 20 dkg alma (tisztán mérve), ½ citrom leve, 2 dl habtejszín, 1-2 evőkanál porcukor, 1 tasak habfixáló;
továbbá: ½ zöldcitrom, cukorlepkék.


Elkészítése: A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat is. Hozzáadjuk a zöldcitromhéjat, a citromlével leoltott sütőport, a lisztet meg a joghurtot, és simára dolgozzuk. Ezután annyi tejjel hígítjuk, hogy sűrű palacsintatészta-szerű masszát kapjunk, végül pedig zöldcitromlével ízesítjük tetszés szerint. Papírkapszlival bélelt muffinformákba adagoljuk, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A krémhez a megtisztított, kicsumázott almára rálocsoljuk a citromlevet, illetve aláöntünk kb. 0,5 dl vizet, és fedő alatt puhára pároljuk, míg a leve is teljesen el nem fő. Ezután szitán áttörjük, és hagyjuk kihűlni. A habtejszínt keményre verjük a porcukorral meg a habfixálóval, majd lazán beleforgatjuk az almapépet. A kihűlt muffinok tetejére habrózsát nyomunk, majd vékony zöldcitromszeletekkel és cukorlepkékkel díszítjük. Az adagból kb. 15 muffin lesz.
EK - 2017/4


1 megjegyzés:

Katalin írta...

De szép tavasz van van már nálatok :-)
Finom lehetett, nagyon ügyes vagy!

Related Posts with Thumbnails

2017. március 13., hétfő

Lepkecsalogató, avagy almahabos, zöldcitromos muffin

Nagyon szeretjük a jó savanykás ízű mindenfélét, így aztána  muffint is, természetesen. Az almahabhoz Granny Smith almát használtam, jó savanyú volt, tökéletes ehhez a krémhez, sütihez. 


Lepkecsalogató, avagy almahabos, zöldcitromos muffin

Hozzávalók a tésztához: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 tojás, 25 dkg liszt, 10 dkg görög joghurt, 1 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál citromlé, 2 zöldcitrom héja és leve, 1-1,5 dl tej;
a krémhez: 20 dkg alma (tisztán mérve), ½ citrom leve, 2 dl habtejszín, 1-2 evőkanál porcukor, 1 tasak habfixáló;
továbbá: ½ zöldcitrom, cukorlepkék.


Elkészítése: A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat is. Hozzáadjuk a zöldcitromhéjat, a citromlével leoltott sütőport, a lisztet meg a joghurtot, és simára dolgozzuk. Ezután annyi tejjel hígítjuk, hogy sűrű palacsintatészta-szerű masszát kapjunk, végül pedig zöldcitromlével ízesítjük tetszés szerint. Papírkapszlival bélelt muffinformákba adagoljuk, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A krémhez a megtisztított, kicsumázott almára rálocsoljuk a citromlevet, illetve aláöntünk kb. 0,5 dl vizet, és fedő alatt puhára pároljuk, míg a leve is teljesen el nem fő. Ezután szitán áttörjük, és hagyjuk kihűlni. A habtejszínt keményre verjük a porcukorral meg a habfixálóval, majd lazán beleforgatjuk az almapépet. A kihűlt muffinok tetejére habrózsát nyomunk, majd vékony zöldcitromszeletekkel és cukorlepkékkel díszítjük. Az adagból kb. 15 muffin lesz.
EK - 2017/4


1 megjegyzés:

Katalin írta...

De szép tavasz van van már nálatok :-)
Finom lehetett, nagyon ügyes vagy!