2017. március 12., vasárnap

Virágos óriáscserép, avagy meggyes-mákos muffin

Kolléganőm kérésére mindenmentes süteményt kellett készítenem, mert a románok ebben az időszakban már benne vannak a húsvét előtti nagyböjtben, és ők nem úgy böjtölnek, mint pl. a katolikusok, hanem ők ilyenkor semmiféle állati terméket nem fogyasztanak. Volt is bajom, amíg megtaláltam a tejfehérjementes növényi tejszínt, mert most ilyet kellett használnom, de ismételten csak azt mondhatom, hogy miután az ember hozzászokik a jóhoz, az ilyent csak förmedvénynek nevezheti. Szóval, bármennyire is szemezek mostanában a paleóval, abban pedig nincs helye a tejnek, úgy gondolom, hogy sokkal kevesebbet árthatok az igazi tejjel, mint a mindenféle oda nem valót tartalmazó növényi tejekkel vagy tejszínekkel. No, de menet közben még változhat a dolog... 

Az alábbi süteményről annyit mondhatok, hogy kolléganőm szerint nagyon finom lett, a látvány pedig tényleg szemkápráztató volt. Sok dicséretben részesültem. De a kivitelezésben Marika dadusom is segített, úgyhogy a sikeren ketten osztozunk. :) A recept Renáta meggyes-mákos kavart sütijén alapszik, azt "kevertem" meg egy kicsit úgy, hogy nekem muffinnak is jó legyen. Én nagy és mini muffinikat is sütöttem, úgy kombináltam össze őket.



Virágos óriáscserép, avagy meggyes-mákos muffin

Hozzávalók a tésztához: 18 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 10-15 dkg cukor (vagy más édesítőszer: xilit, eritrit vagy fruktóz, kinek, ami jó), 3 dl víz, 3 evőkanál olaj, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál citromlé, 15 dkg meggy;
a díszítéshez: 3 dl teljesen növényi, édesített habtejszín, pici piros ételfesték.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, sima, hígabb masszát kell kapnunk. Lehetőleg szilikon muffinformákba adagoljuk, és 180 fokos sütőben 18-20 percig sütjük. Miután kihűltek, a növényi tejszínt felverjük, kevés ételfestékkel márványosra színezzük, majd csillagcsöves habzsákba adagolva nagy habrózsákat nyomunk a muffinok tetejére. Az összeállításhoz egy színes virágcserépbe megfelelő méretű káposztafejet illesztünk, zöld levelekkel díszítjük, majd rövidre vágott bambusznyársakra tűzve beleállítjuk a kidíszített muffinokat is. Végezetül a cserepet színben hozzáillő szalaggal kötjük át. Az adag 15-16 muffinhoz elegendő. 

Megjegyzés: Ha nincs szilikonformánk, akkor két-két papírkapszlival bélelhetjük ki a muffintepsit, így kevésbé valószínű, hogy a massza eláztatja a papírt.

Tipp: A tésztát egyben is meg lehet sütni lapnak, és krémmel vagy nélküle kínálni. 

EK - 2017/4

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szép, különleges és ötletes lett! Először azt hittem igazi virágok, kerestem is a képen a sütit, mire rájöttem hogy hol vannak :-) Gratulálok hozzá, nagyon ügyes vagy!!!

Related Posts with Thumbnails

2017. március 12., vasárnap

Virágos óriáscserép, avagy meggyes-mákos muffin

Kolléganőm kérésére mindenmentes süteményt kellett készítenem, mert a románok ebben az időszakban már benne vannak a húsvét előtti nagyböjtben, és ők nem úgy böjtölnek, mint pl. a katolikusok, hanem ők ilyenkor semmiféle állati terméket nem fogyasztanak. Volt is bajom, amíg megtaláltam a tejfehérjementes növényi tejszínt, mert most ilyet kellett használnom, de ismételten csak azt mondhatom, hogy miután az ember hozzászokik a jóhoz, az ilyent csak förmedvénynek nevezheti. Szóval, bármennyire is szemezek mostanában a paleóval, abban pedig nincs helye a tejnek, úgy gondolom, hogy sokkal kevesebbet árthatok az igazi tejjel, mint a mindenféle oda nem valót tartalmazó növényi tejekkel vagy tejszínekkel. No, de menet közben még változhat a dolog... 

Az alábbi süteményről annyit mondhatok, hogy kolléganőm szerint nagyon finom lett, a látvány pedig tényleg szemkápráztató volt. Sok dicséretben részesültem. De a kivitelezésben Marika dadusom is segített, úgyhogy a sikeren ketten osztozunk. :) A recept Renáta meggyes-mákos kavart sütijén alapszik, azt "kevertem" meg egy kicsit úgy, hogy nekem muffinnak is jó legyen. Én nagy és mini muffinikat is sütöttem, úgy kombináltam össze őket.



Virágos óriáscserép, avagy meggyes-mákos muffin

Hozzávalók a tésztához: 18 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 10-15 dkg cukor (vagy más édesítőszer: xilit, eritrit vagy fruktóz, kinek, ami jó), 3 dl víz, 3 evőkanál olaj, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál citromlé, 15 dkg meggy;
a díszítéshez: 3 dl teljesen növényi, édesített habtejszín, pici piros ételfesték.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, sima, hígabb masszát kell kapnunk. Lehetőleg szilikon muffinformákba adagoljuk, és 180 fokos sütőben 18-20 percig sütjük. Miután kihűltek, a növényi tejszínt felverjük, kevés ételfestékkel márványosra színezzük, majd csillagcsöves habzsákba adagolva nagy habrózsákat nyomunk a muffinok tetejére. Az összeállításhoz egy színes virágcserépbe megfelelő méretű káposztafejet illesztünk, zöld levelekkel díszítjük, majd rövidre vágott bambusznyársakra tűzve beleállítjuk a kidíszített muffinokat is. Végezetül a cserepet színben hozzáillő szalaggal kötjük át. Az adag 15-16 muffinhoz elegendő. 

Megjegyzés: Ha nincs szilikonformánk, akkor két-két papírkapszlival bélelhetjük ki a muffintepsit, így kevésbé valószínű, hogy a massza eláztatja a papírt.

Tipp: A tésztát egyben is meg lehet sütni lapnak, és krémmel vagy nélküle kínálni. 

EK - 2017/4

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szép, különleges és ötletes lett! Először azt hittem igazi virágok, kerestem is a képen a sütit, mire rájöttem hogy hol vannak :-) Gratulálok hozzá, nagyon ügyes vagy!!!