2017. március 27., hétfő

Zéphyre de veau, avagy borjúfelfújt királyi módra

A recept Margit román hercegnő Carte regală de bucate (Királyi recepteskönyv) című könyvében jelent meg, amelyben összegyűjtötte az európai királyi családok kedvenc ételeit. A recepteken kívül egy-egy kis bemutató is van a könyvben azokról a személyekről, illetve királyi családokról, akiktől a recepteket kapta, érdekes olvasmány nemcsak a receptek szempontjából. 
Maga az étel nagyon egyszerű, teljesen hétköznapi hozzávalókból (mondjuk a borjúhús esetleg nem annyira hétköznapi), és könnyű elkészíteni is. Nekünk nagyon ízlett.



Zéphyre de veau

Hozzávalók 6 személyre: 30 dkg borjúhús, 20 dkg füstölt sonka (jambon), 15 dkg kemény sajt, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl hideg tej, 3 tojás, 4 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, szerecsendió;
továbbá: vaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A borjúhúst vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval és borssal majd megpároljuk, vagy ha szeretnénk, elkészítjük bécsi szeletnek. A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, hagyjuk felhabzani, majd felöntjük a tejjel. Simára kavarjuk, majd sűrűsödésig főzzük. Végül sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni. Kis kockákra vágjuk a borjúhúst meg a sonkát, lereszeljük a sajtot, illetve finomra aprítjuk a petrezselyemzöldet. A besamelhez adjuk a tojássárgáját meg a húsokat, a sajtot meg a petrezselyemzöldet, jól eldolgozzuk, utánaízesítünk sóval és borssal, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot és a zsemlemorzsát. Kikenünk vajjal hat nagyobbacska szufléformát, megszórjuk morzsával, majd elosztjuk bennük az elkészített masszát kb. háromnegyedéig megtöltve a formákat. Tepsibe helyezzük őket, kb. 1 ujjnyi magasan vizet öntünk a tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, vagy amíg a felfújtak teteje aranybarnára nem sül. Azonnal tálaljuk. 

EK - 2018/10.



Zéphyre de veau        

Ingrediente pentru 6 persoane: 300 g carne de viţel, 200 g şuncă afumată (jambon), 150 g caşcaval tare, 1 legătură mică pătrunjel verde, 50 g unt, 30 g făină, 300 ml lapte rece, 3 ouă, 4 linguri pesmet, sare, piper, nucşoară măcinată;

Alte ingrediente: unt, pesmet


Prepararea: Carnea de viţel se taie felii, se presară cu sare şi piper şi se găteşte la aburi sau se prepară şniţel. Se topeşte untul, sa adaugă făina, după care se toarnă tot laptele. Se amestecă şi se lasă să fiarbă până ce se îngroaşă. La final se asezonează cu sare, piper şi nucşoară. Se lasă la răcit. Se taie cubuleţe carnea şi şunca, se răzuieşte caşcavalaul, se toacă mărunt pătrunjelul. Se adaugă toate la sosul beşamel împreună cu gălbenuşurile şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă cu puţină sare, după care se încorporează lejer în cealaltă compoziţie. Se mai potriveşte de sare şi piper şi se înglobează şi cele 4 linguri de pesmet. Se ung cu unt şi se presară cu pesmet 6 forme mai mărişoare de sufleu, şi se umplu cu compoziţia rezultată până la trei sferturi. Se aşază într-o tavă, se toarnă în tavă apă de un deget şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 grade. Se coc 20-25 minute, sau până ce sufleurile se rumenesc puţin deasupra. Se servesc imediat ce se scot din cuptor. 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. március 27., hétfő

Zéphyre de veau, avagy borjúfelfújt királyi módra

A recept Margit román hercegnő Carte regală de bucate (Királyi recepteskönyv) című könyvében jelent meg, amelyben összegyűjtötte az európai királyi családok kedvenc ételeit. A recepteken kívül egy-egy kis bemutató is van a könyvben azokról a személyekről, illetve királyi családokról, akiktől a recepteket kapta, érdekes olvasmány nemcsak a receptek szempontjából. 
Maga az étel nagyon egyszerű, teljesen hétköznapi hozzávalókból (mondjuk a borjúhús esetleg nem annyira hétköznapi), és könnyű elkészíteni is. Nekünk nagyon ízlett.



Zéphyre de veau

Hozzávalók 6 személyre: 30 dkg borjúhús, 20 dkg füstölt sonka (jambon), 15 dkg kemény sajt, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl hideg tej, 3 tojás, 4 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, szerecsendió;
továbbá: vaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A borjúhúst vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval és borssal majd megpároljuk, vagy ha szeretnénk, elkészítjük bécsi szeletnek. A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, hagyjuk felhabzani, majd felöntjük a tejjel. Simára kavarjuk, majd sűrűsödésig főzzük. Végül sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni. Kis kockákra vágjuk a borjúhúst meg a sonkát, lereszeljük a sajtot, illetve finomra aprítjuk a petrezselyemzöldet. A besamelhez adjuk a tojássárgáját meg a húsokat, a sajtot meg a petrezselyemzöldet, jól eldolgozzuk, utánaízesítünk sóval és borssal, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot és a zsemlemorzsát. Kikenünk vajjal hat nagyobbacska szufléformát, megszórjuk morzsával, majd elosztjuk bennük az elkészített masszát kb. háromnegyedéig megtöltve a formákat. Tepsibe helyezzük őket, kb. 1 ujjnyi magasan vizet öntünk a tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, vagy amíg a felfújtak teteje aranybarnára nem sül. Azonnal tálaljuk. 

EK - 2018/10.



Zéphyre de veau        

Ingrediente pentru 6 persoane: 300 g carne de viţel, 200 g şuncă afumată (jambon), 150 g caşcaval tare, 1 legătură mică pătrunjel verde, 50 g unt, 30 g făină, 300 ml lapte rece, 3 ouă, 4 linguri pesmet, sare, piper, nucşoară măcinată;

Alte ingrediente: unt, pesmet


Prepararea: Carnea de viţel se taie felii, se presară cu sare şi piper şi se găteşte la aburi sau se prepară şniţel. Se topeşte untul, sa adaugă făina, după care se toarnă tot laptele. Se amestecă şi se lasă să fiarbă până ce se îngroaşă. La final se asezonează cu sare, piper şi nucşoară. Se lasă la răcit. Se taie cubuleţe carnea şi şunca, se răzuieşte caşcavalaul, se toacă mărunt pătrunjelul. Se adaugă toate la sosul beşamel împreună cu gălbenuşurile şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă cu puţină sare, după care se încorporează lejer în cealaltă compoziţie. Se mai potriveşte de sare şi piper şi se înglobează şi cele 4 linguri de pesmet. Se ung cu unt şi se presară cu pesmet 6 forme mai mărişoare de sufleu, şi se umplu cu compoziţia rezultată până la trei sferturi. Se aşază într-o tavă, se toarnă în tavă apă de un deget şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 grade. Se coc 20-25 minute, sau până ce sufleurile se rumenesc puţin deasupra. Se servesc imediat ce se scot din cuptor. 

Nincsenek megjegyzések: