2017. április 14., péntek

Mogyoróvajas csokoládétorta

Egy újabb torta, ha valaki az édesebb-töményebb ízeket szereti. Erősen csokoládés, erősen mogyorós, erősen finom. Egy kis szeletke jócskán elég egyszerre belőle. Az ötletet egy Tasty-videó adta, amit láttam valamikor, de teljesen a saját fejem után menve készítettem el.


Mogyoróvajas csokoládétorta 

Hozzávalók az alaphoz: 20 dkg zabpehely, 5 dkg mogyoróvaj, 1 evőkanál méz, 1,5 dl forró víz;
a krémhez: 40 dkg mascarpone, 40 dkg kókusztej (1 konzerv), 20 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 7-8 dkg porcukor, 15 g zselatinpor, 50 ml víz;
a tetejére: 15 dkg mogyoróvaj, 10 dkg mascarpone, 2 evőkanál méz, 2-3 evőkanál tejszín.
a díszítéshez: csokoládéval bevont mogyoró, fehér tojáscukorka.

Elkészítése: A zabpelyhet késes aprítóban durvára daráljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a vizet folyamatosan adagolva, kézi mixerrel összeálló masszává dolgozzuk. Egy tortaformát kibélelünk háztartási fóliával, a zabpelyhes masszát egyenletes rétegben belenyomkodjuk, és hűtőbe tesszük dermedni. A krémhez a vízbe beáztatjuk a zselatinport. A mascarponét és kb. 30 dkg-ot a kókusztej sűrűjéből simára kavarunk a porcukorral. A csokoládét apróra tördeljük, hozzáadjuk a maradék kókusztejet, és mikróban kb. 3x 30 másodperc alatt összeolvasztjuk, megkavarva minden félperc után. A beáztatott zselatint nagyon kicsi lángon fölolvasztjuk, elkeverjük kevés mascarponés krémmel, majd az olvasztott csokoládéval együtt óvatosan beledolgozzuk a krémbe. Ráöntjük a hűtőből kivett tortalapra, szépen elsimítjuk, és visszatesszük a hűtőbe teljes dermedésig. Amikor a csokoládés krém megdermedt, rákenjük a mogyoróvajas krémet, és visszatesszük a hűtőbe. Ehhez a mogyoróvajat 10-15 másodpercig melegítjük a mikróban, majd simára keverjük a mascarponéval és a mézzel. Ha szükséges, néhány evőkanálnyi tejszínnel tesszük jó kenhetővé. Tálalás előtt a tortát kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a fóliát, és tortatálra borítjuk vissza. Tojáscukorkákkal díszítjük.

Megjegyzés: Ha nagyobb, laposabb tortát szeretnénk (mint a képen látható is), 26 cm-es formát használjunk hozzá, ha kisebbet, magasabbat, akkor 24 vagy 22 cm-eset.



1 megjegyzés:

Katalin írta...

Csábítóan szép torta :-) Boldog ünnepet Neked és egész családodnak! A lányoknak pedig sok locsolót :-)

Related Posts with Thumbnails

2017. április 14., péntek

Mogyoróvajas csokoládétorta

Egy újabb torta, ha valaki az édesebb-töményebb ízeket szereti. Erősen csokoládés, erősen mogyorós, erősen finom. Egy kis szeletke jócskán elég egyszerre belőle. Az ötletet egy Tasty-videó adta, amit láttam valamikor, de teljesen a saját fejem után menve készítettem el.


Mogyoróvajas csokoládétorta 

Hozzávalók az alaphoz: 20 dkg zabpehely, 5 dkg mogyoróvaj, 1 evőkanál méz, 1,5 dl forró víz;
a krémhez: 40 dkg mascarpone, 40 dkg kókusztej (1 konzerv), 20 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 7-8 dkg porcukor, 15 g zselatinpor, 50 ml víz;
a tetejére: 15 dkg mogyoróvaj, 10 dkg mascarpone, 2 evőkanál méz, 2-3 evőkanál tejszín.
a díszítéshez: csokoládéval bevont mogyoró, fehér tojáscukorka.

Elkészítése: A zabpelyhet késes aprítóban durvára daráljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a vizet folyamatosan adagolva, kézi mixerrel összeálló masszává dolgozzuk. Egy tortaformát kibélelünk háztartási fóliával, a zabpelyhes masszát egyenletes rétegben belenyomkodjuk, és hűtőbe tesszük dermedni. A krémhez a vízbe beáztatjuk a zselatinport. A mascarponét és kb. 30 dkg-ot a kókusztej sűrűjéből simára kavarunk a porcukorral. A csokoládét apróra tördeljük, hozzáadjuk a maradék kókusztejet, és mikróban kb. 3x 30 másodperc alatt összeolvasztjuk, megkavarva minden félperc után. A beáztatott zselatint nagyon kicsi lángon fölolvasztjuk, elkeverjük kevés mascarponés krémmel, majd az olvasztott csokoládéval együtt óvatosan beledolgozzuk a krémbe. Ráöntjük a hűtőből kivett tortalapra, szépen elsimítjuk, és visszatesszük a hűtőbe teljes dermedésig. Amikor a csokoládés krém megdermedt, rákenjük a mogyoróvajas krémet, és visszatesszük a hűtőbe. Ehhez a mogyoróvajat 10-15 másodpercig melegítjük a mikróban, majd simára keverjük a mascarponéval és a mézzel. Ha szükséges, néhány evőkanálnyi tejszínnel tesszük jó kenhetővé. Tálalás előtt a tortát kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a fóliát, és tortatálra borítjuk vissza. Tojáscukorkákkal díszítjük.

Megjegyzés: Ha nagyobb, laposabb tortát szeretnénk (mint a képen látható is), 26 cm-es formát használjunk hozzá, ha kisebbet, magasabbat, akkor 24 vagy 22 cm-eset.



1 megjegyzés:

Katalin írta...

Csábítóan szép torta :-) Boldog ünnepet Neked és egész családodnak! A lányoknak pedig sok locsolót :-)