2017. július 30., vasárnap

Atayef, az arab palacsinta

Vagy cataif-nak is nevezik, de bármi legyen a neve, egy mennyei finomság. Sok lesz belőle, kiadós, ám annál hamarabb fogy. 


Atayef, az arab palacsinta

Hozzávalók 35-40 darabhoz: 30 dkg liszt, 7 dkg búzadara, ½ mokkáskanál só, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál szárított élesztő, ½ teáskanál őrölt kardamom, 2 evőkanál olaj, 6 dl meleg víz;
a krémhez: 40 dkg mascarpone (ricotta vagy tehéntúró), 2-3 evőkanál porcukor, 1-2 tasak vaníliás cukor, ½ - ½ teáskanál őrölt kardamom és fahéj;
továbbá: 10 dkg őrölt pisztácia, 1,5 dl víz, 2 evőkanál méz, citromlé.

Elkészítése:  Összevegyítjük a száraz alapanyagokat, majd hozzáadjuk az olajat, illetve fokozatosan a meleg vizet, és sima masszává keverjük. Letakarjuk, és legalább 20-25 percig pihenni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a krémet, amihez a hozzávalókat simára keverjük. Elkészítjük a szirupot is a vízből, a mézből, illetve ízlés szerinti citromléből. Amikor a pihentetési idő lejárt, nagyon vékonyan olajozott serpenyőbe 9-10 cm átmérőjű köröket öntünk a masszából, és közepes lángon addig sütjük őket, míg az aljuk aranybarna nem lesz, a tetejük pedig szép buborékos-lyukacsos. Nem kell megfordítani a palacsintákat, csupán addig sütjük, míg a nyers tészta meg nem szilárdul a tetején. Ekkor tányérra szedjük, egy másik adagot teszünk sülni, és amíg az sül, az elkészült palacsintákat összehajtjuk úgy, hogy a széleket egymáshoz illesztjük, és kb. a közepéig ujjbegyeinkkel összecsípve jól összeragasztjuk. Így hagyjuk kihűlni. Miután az összes megsült és kihűlt, megtöltjük 1-1 teáskanálnyi krémmel, majd a krémes részt őrölt pisztáciába mártjuk. Tálaláskor mézes sziruppal leöntve kínáljuk.

Megjegyzés: Ha túrót vagy ricottát használunk, kevés joghurttal vagy tejföllel, esetleg tejszínnel lazíthatjuk, összeállíthatjuk a krémet.

PAL - 2017.


2 megjegyzés:

duende írta...

Meg fogom csinálni, köszi! :) Istenien néz ki...

sedith írta...

Örülök, hogy tetszik, Kriszti! :)
Meglátod, nagyon finom lesz: :)

2017. július 30., vasárnap

Atayef, az arab palacsinta

Bejegyezte: sedith dátum: 12:16
Vagy cataif-nak is nevezik, de bármi legyen a neve, egy mennyei finomság. Sok lesz belőle, kiadós, ám annál hamarabb fogy. 


Atayef, az arab palacsinta

Hozzávalók 35-40 darabhoz: 30 dkg liszt, 7 dkg búzadara, ½ mokkáskanál só, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál szárított élesztő, ½ teáskanál őrölt kardamom, 2 evőkanál olaj, 6 dl meleg víz;
a krémhez: 40 dkg mascarpone (ricotta vagy tehéntúró), 2-3 evőkanál porcukor, 1-2 tasak vaníliás cukor, ½ - ½ teáskanál őrölt kardamom és fahéj;
továbbá: 10 dkg őrölt pisztácia, 1,5 dl víz, 2 evőkanál méz, citromlé.

Elkészítése:  Összevegyítjük a száraz alapanyagokat, majd hozzáadjuk az olajat, illetve fokozatosan a meleg vizet, és sima masszává keverjük. Letakarjuk, és legalább 20-25 percig pihenni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a krémet, amihez a hozzávalókat simára keverjük. Elkészítjük a szirupot is a vízből, a mézből, illetve ízlés szerinti citromléből. Amikor a pihentetési idő lejárt, nagyon vékonyan olajozott serpenyőbe 9-10 cm átmérőjű köröket öntünk a masszából, és közepes lángon addig sütjük őket, míg az aljuk aranybarna nem lesz, a tetejük pedig szép buborékos-lyukacsos. Nem kell megfordítani a palacsintákat, csupán addig sütjük, míg a nyers tészta meg nem szilárdul a tetején. Ekkor tányérra szedjük, egy másik adagot teszünk sülni, és amíg az sül, az elkészült palacsintákat összehajtjuk úgy, hogy a széleket egymáshoz illesztjük, és kb. a közepéig ujjbegyeinkkel összecsípve jól összeragasztjuk. Így hagyjuk kihűlni. Miután az összes megsült és kihűlt, megtöltjük 1-1 teáskanálnyi krémmel, majd a krémes részt őrölt pisztáciába mártjuk. Tálaláskor mézes sziruppal leöntve kínáljuk.

Megjegyzés: Ha túrót vagy ricottát használunk, kevés joghurttal vagy tejföllel, esetleg tejszínnel lazíthatjuk, összeállíthatjuk a krémet.

PAL - 2017.


2 megjegyzés on "Atayef, az arab palacsinta"

duende on 2017. július 31. 1:41 írta...

Meg fogom csinálni, köszi! :) Istenien néz ki...

sedith on 2017. augusztus 1. 20:07 írta...

Örülök, hogy tetszik, Kriszti! :)
Meglátod, nagyon finom lesz: :)

Related Posts with Thumbnails