2017. július 26., szerda

Zellerkrém

Néhány évvel ezelőtt magyarországi vendégek jöttek anyósomhoz. Egyezség szerint kijöttünk a kertbe grillezni, egy gyönyörű tavaszi napot töltve a szabadban, a zöldben. Akkor Marika egy kis ajándékzacskót adott át nekem, amiben jobbnál jobb régebbi vagy újabb szakácskönyvek voltak, és én meghatódva vettem át az ajándékot. A könyveket azóta is sokat forgatom, inspirálódom belőlük, és hálás vagyok neki értük. Az egyik könyvből egyszercsak egy kis cetlit láttam kihullni, és amikor felvettem, láttam, hogy egy kézzel írott recept van rajta. S bár egyből megtetszett, és többször előfordult már, hogy alapanyagot vettem hozzá, mégis jó hosszú idő telt el, amíg ténylegesen elkészítettem. Az arányokon picit módosítottam (pl. több fokhagymát tettem bele), illetve zellerzölddel és metélőhagymával is ízesítettem, de mondhatom, egy isteni reggelinek-vacsorának, esetleg tízórainak, szendvicsnek való krém kerekedett belőle. Próbáljátok ki. 


Zellerkrém

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zellergumó, 2 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, só, fehérbors, olaj, 2-3 zellerlevél, metélőhagyma.

Elkészítése:  A zellergumót, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A hagymát finomra aprítjuk, a zellert kis kockákra vágjuk, a fokhagymát, 1 cikk kivételével, összezúzzuk. 4-5 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a zellert meg a zúzott fokhagymát, és egy-egy kicsi víz hozzáadásával fedő alatt addig pároljuk, míg a zeller teljesen meg nem puhul. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd felöntjük a tejszínnel, és sűrűre főzzük. Amikor a zeller megpuhult és zsírjára sült, hozzáadjuk a fehér mártáshoz, beletesszük a maradék fokhagymát, valamint a finomra aprított zellerlevelet, és botmixerrel simára turmixoljuk, habosítjuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, illetve tálaláskor megszórjuk aprított metélőhagymával. Tálalás előtt jól behűtjük.

Megjegyzés: Hasonlóan készíthetünk krémet más zöldségekből is (pl. sárgarépa, karalábé, brokkoli vagy karfiol), illetve akár vegyesen több zöldségből és összehozhatjuk. 

EK - 2017/8



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. július 26., szerda

Zellerkrém

Néhány évvel ezelőtt magyarországi vendégek jöttek anyósomhoz. Egyezség szerint kijöttünk a kertbe grillezni, egy gyönyörű tavaszi napot töltve a szabadban, a zöldben. Akkor Marika egy kis ajándékzacskót adott át nekem, amiben jobbnál jobb régebbi vagy újabb szakácskönyvek voltak, és én meghatódva vettem át az ajándékot. A könyveket azóta is sokat forgatom, inspirálódom belőlük, és hálás vagyok neki értük. Az egyik könyvből egyszercsak egy kis cetlit láttam kihullni, és amikor felvettem, láttam, hogy egy kézzel írott recept van rajta. S bár egyből megtetszett, és többször előfordult már, hogy alapanyagot vettem hozzá, mégis jó hosszú idő telt el, amíg ténylegesen elkészítettem. Az arányokon picit módosítottam (pl. több fokhagymát tettem bele), illetve zellerzölddel és metélőhagymával is ízesítettem, de mondhatom, egy isteni reggelinek-vacsorának, esetleg tízórainak, szendvicsnek való krém kerekedett belőle. Próbáljátok ki. 


Zellerkrém

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zellergumó, 2 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, só, fehérbors, olaj, 2-3 zellerlevél, metélőhagyma.

Elkészítése:  A zellergumót, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A hagymát finomra aprítjuk, a zellert kis kockákra vágjuk, a fokhagymát, 1 cikk kivételével, összezúzzuk. 4-5 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a zellert meg a zúzott fokhagymát, és egy-egy kicsi víz hozzáadásával fedő alatt addig pároljuk, míg a zeller teljesen meg nem puhul. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd felöntjük a tejszínnel, és sűrűre főzzük. Amikor a zeller megpuhult és zsírjára sült, hozzáadjuk a fehér mártáshoz, beletesszük a maradék fokhagymát, valamint a finomra aprított zellerlevelet, és botmixerrel simára turmixoljuk, habosítjuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, illetve tálaláskor megszórjuk aprított metélőhagymával. Tálalás előtt jól behűtjük.

Megjegyzés: Hasonlóan készíthetünk krémet más zöldségekből is (pl. sárgarépa, karalábé, brokkoli vagy karfiol), illetve akár vegyesen több zöldségből és összehozhatjuk. 

EK - 2017/8



Nincsenek megjegyzések: