2017. október 22., vasárnap

Gundel-palacsinta

Az utolsó "darab" a Gundel Károly receptjeiből, amelyeket születésére emlékezve készítettem a Finom Falatok folyóiratunk szeptemberi számába. Fogadjátok szeretettel! :) 


Gundel-palacsinta

Hozzávalók a palacsintához: 2 tojás, 2 dl tej, 20 dkg liszt, 4-5 dl víz vagy további tej, 1 csipet só, olaj;
a töltelékhez: 20 dkg őrölt dióbél, 1,5-2 dl tejszín, cukor ízlés szerint, 5 dkg mazsola, 2-3 dkg cukrozott narancshéj, pici fahéj, 1 dl rum, esetleg tej;
a csokoládémártáshoz: 2,5 dl tej, 6-7 evőkanál cukor, 1 vaníliarúd, 10 dkg étcsokoládé, 1,5 dl habtejszín, 3 tojássárgája, 2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 púpozott evőkanál liszt, 0,5 dl hideg tej.

Elkészítése: A palacsinta hozzávalóit simára keverjük, majd enyhén olajozott serpenyőben vékony palacsintákat sütünk belőle. A töltelékhez a mazsolát és a vékonyan lehámozott narancshéjat rumba áztatjuk néhány órára, majd leszűrjük. Felforraljuk a tejszínt, hozzáadunk 2-3 evőkanál cukrot, a leszűrt mazsolát és narancshéjat, majd beleszórjuk a diót, illetve leheletnyi fahéjat, és jól kenhető péppé főzzük. Ha szükséges, tejjel hígíthatjuk a megfelelő állagúra. A hűlés során a krém még keményedni fog. Miután langyosra hűlt, elkeverjük benne a rum felét, és félretesszük. A mártáshoz a 2,5 dl tejet felforraljuk 2 evőkanál cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével; a csokoládét megolvasztjuk vízgzőz fölött, a tejszínt kemény habbá verjük. A tojássárgáját simára keverjük a maradék cukorral, a kakaóporral meg a liszttel és a hideg tejjel, habverő segítségével habosra dolgozzuk. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, állandóan kevergetve hozzáöntjük a forró vaníliás tejet, majd kis lángra helyezve forrpontig hevítjük, de nem forraljuk fel. A lángról levéve még kavargatjuk egy ideig, majd fokozatosan a tejszínhabhoz dolgozzuk, és belevegyítjük a rum másik felét is. A cukor mennyisége ízlés szerint változtatható. A palacsintákat megtöltjük a diós töltelékkel, tányérra helyezzük, és közvetlenül tálalás előtt leöntjük csokoládémártással.


Megjegyzés: Az eredeti receptben még van egy mozzanat, amit én kihagytam: a megtöltött palacsintákat vajban körbepirítjuk, és úgy tálaljuk. Aki szeretné, így is készítheti. 

FF - 2017/9.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. október 22., vasárnap

Gundel-palacsinta

Az utolsó "darab" a Gundel Károly receptjeiből, amelyeket születésére emlékezve készítettem a Finom Falatok folyóiratunk szeptemberi számába. Fogadjátok szeretettel! :) 


Gundel-palacsinta

Hozzávalók a palacsintához: 2 tojás, 2 dl tej, 20 dkg liszt, 4-5 dl víz vagy további tej, 1 csipet só, olaj;
a töltelékhez: 20 dkg őrölt dióbél, 1,5-2 dl tejszín, cukor ízlés szerint, 5 dkg mazsola, 2-3 dkg cukrozott narancshéj, pici fahéj, 1 dl rum, esetleg tej;
a csokoládémártáshoz: 2,5 dl tej, 6-7 evőkanál cukor, 1 vaníliarúd, 10 dkg étcsokoládé, 1,5 dl habtejszín, 3 tojássárgája, 2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 púpozott evőkanál liszt, 0,5 dl hideg tej.

Elkészítése: A palacsinta hozzávalóit simára keverjük, majd enyhén olajozott serpenyőben vékony palacsintákat sütünk belőle. A töltelékhez a mazsolát és a vékonyan lehámozott narancshéjat rumba áztatjuk néhány órára, majd leszűrjük. Felforraljuk a tejszínt, hozzáadunk 2-3 evőkanál cukrot, a leszűrt mazsolát és narancshéjat, majd beleszórjuk a diót, illetve leheletnyi fahéjat, és jól kenhető péppé főzzük. Ha szükséges, tejjel hígíthatjuk a megfelelő állagúra. A hűlés során a krém még keményedni fog. Miután langyosra hűlt, elkeverjük benne a rum felét, és félretesszük. A mártáshoz a 2,5 dl tejet felforraljuk 2 evőkanál cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével; a csokoládét megolvasztjuk vízgzőz fölött, a tejszínt kemény habbá verjük. A tojássárgáját simára keverjük a maradék cukorral, a kakaóporral meg a liszttel és a hideg tejjel, habverő segítségével habosra dolgozzuk. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, állandóan kevergetve hozzáöntjük a forró vaníliás tejet, majd kis lángra helyezve forrpontig hevítjük, de nem forraljuk fel. A lángról levéve még kavargatjuk egy ideig, majd fokozatosan a tejszínhabhoz dolgozzuk, és belevegyítjük a rum másik felét is. A cukor mennyisége ízlés szerint változtatható. A palacsintákat megtöltjük a diós töltelékkel, tányérra helyezzük, és közvetlenül tálalás előtt leöntjük csokoládémártással.


Megjegyzés: Az eredeti receptben még van egy mozzanat, amit én kihagytam: a megtöltött palacsintákat vajban körbepirítjuk, és úgy tálaljuk. Aki szeretné, így is készítheti. 

FF - 2017/9.


Nincsenek megjegyzések: