2017. november 8., szerda

Töltött pulykamell tejfölös mártással, karamellizált fokhagymával

Klasszikus ízű finomság egy kis csavarral. :) A fokhagyma így kitűnő. :) 


Töltött pulykamell tejfölös mártással, karamellizált fokhagymával

Hozzávalók 4 személyre: 8 szép nagy szelet pulykamellfilé, 30 dkg pikáns paprikás házi kolbász, 4-5 savanyú uborka, olívaolaj, liszt, só, bors, szárjtott bazsalikom;
a mártáshoz: 5 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál liszt, 3 dl tejföl, só, bors, esetleg citromlé;
továbbá: 3 nagy fej fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1-2 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál balzsamecet, só.

Elkészítése:  A pulykamellszeleteket finoman kiklopfoljuk, majd megszórjuk sóval, borssal és szárított paradicsommal. A kolbászt összedaraboljuk, az uborkát kis kockákra vágjuk, és elosztjuk úgy, hogy minden hússzeletre egyformán jusson belőlük. A szeleteken szétnyomkodjuk a kolbászhúst, rászórjuk az uborkakockákat, majd szorosan feltekerjük, és megtűzzük hústűvel vagy fogpiszkálóval. A tekercseket megforgatjuk lisztben, majd forró olajon minden oldalukon hirtelen körbepirítjuk. Ezután aláöntünk 1 pohár vizet, és lefedve, szükség szerint a folyadékot forró vízzel pótolva puhára pároljuk. Amikor a hús elkészült, a tekercseket kiszedjük. A pecsenyezsírt kipótoljuk 5 evőkanál olívaolajjal, beleszórjuk a lisztet, és felengedjük kevés vízzel. Hozzáadjuk a tejfölt is, további vízzel tetszés szerint hígítjuk, illetve sóval és borssal ízesítjük. Visszahelyezzük a tekercseket, és 5-6 perc alatt jól összerotyogtatjuk. A fokhagymát meghámozzuk, és az egészben hagyott cikkeket az olívaolajon aranyszínűre pirítjuk. Amikor szép egyenletesre pirultak, rászórjuk a cukrot, és hagyjuk karamellizálódni. Ráöntjük a balzsamecetet is, és az edényt rázogatjuk, hogy a karamellszirup szépen bevonja a fokhagymacikkeket. A rézsútosan kettévágott tekercseket a mártással és karamellizált fokhagymacikkekkel kínáljuk.

Megjegyzés: Mielőtt a hústekercseket viszahelyeznénk a mártásba, a hústűt vagy fogpiszkálót el kell távolítani belőlük. Tálalható így önmagában, vagy valamilyen rizses, krumplis körettel. 

NÚ - 2019/jan.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. november 8., szerda

Töltött pulykamell tejfölös mártással, karamellizált fokhagymával

Klasszikus ízű finomság egy kis csavarral. :) A fokhagyma így kitűnő. :) 


Töltött pulykamell tejfölös mártással, karamellizált fokhagymával

Hozzávalók 4 személyre: 8 szép nagy szelet pulykamellfilé, 30 dkg pikáns paprikás házi kolbász, 4-5 savanyú uborka, olívaolaj, liszt, só, bors, szárjtott bazsalikom;
a mártáshoz: 5 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál liszt, 3 dl tejföl, só, bors, esetleg citromlé;
továbbá: 3 nagy fej fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1-2 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál balzsamecet, só.

Elkészítése:  A pulykamellszeleteket finoman kiklopfoljuk, majd megszórjuk sóval, borssal és szárított paradicsommal. A kolbászt összedaraboljuk, az uborkát kis kockákra vágjuk, és elosztjuk úgy, hogy minden hússzeletre egyformán jusson belőlük. A szeleteken szétnyomkodjuk a kolbászhúst, rászórjuk az uborkakockákat, majd szorosan feltekerjük, és megtűzzük hústűvel vagy fogpiszkálóval. A tekercseket megforgatjuk lisztben, majd forró olajon minden oldalukon hirtelen körbepirítjuk. Ezután aláöntünk 1 pohár vizet, és lefedve, szükség szerint a folyadékot forró vízzel pótolva puhára pároljuk. Amikor a hús elkészült, a tekercseket kiszedjük. A pecsenyezsírt kipótoljuk 5 evőkanál olívaolajjal, beleszórjuk a lisztet, és felengedjük kevés vízzel. Hozzáadjuk a tejfölt is, további vízzel tetszés szerint hígítjuk, illetve sóval és borssal ízesítjük. Visszahelyezzük a tekercseket, és 5-6 perc alatt jól összerotyogtatjuk. A fokhagymát meghámozzuk, és az egészben hagyott cikkeket az olívaolajon aranyszínűre pirítjuk. Amikor szép egyenletesre pirultak, rászórjuk a cukrot, és hagyjuk karamellizálódni. Ráöntjük a balzsamecetet is, és az edényt rázogatjuk, hogy a karamellszirup szépen bevonja a fokhagymacikkeket. A rézsútosan kettévágott tekercseket a mártással és karamellizált fokhagymacikkekkel kínáljuk.

Megjegyzés: Mielőtt a hústekercseket viszahelyeznénk a mártásba, a hústűt vagy fogpiszkálót el kell távolítani belőlük. Tálalható így önmagában, vagy valamilyen rizses, krumplis körettel. 

NÚ - 2019/jan.

Nincsenek megjegyzések: