2017. december 4., hétfő

Adventre hangolódva: Koszorútorta

Nagyon finom, ünnepi, gyorsan fogyó torta. Lehet kerekre is sütni, nemcsak kuglófformában.



Koszorútorta

Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 30 dkg vaj, 5 dkg kakaópor, 25 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 10 dkg csokoládélencse; vaj és liszt;
a krémhez: 3 tojásfehérje, 5 csapott evőkanál porcukor, 18-20 dkg puha vaj, 2-3 evőkanál citromlé, zöld ételfesték;
továbbá: fahéjas almalekvár vagy bármilyen más, savanykás lekvár, zöld és piros színű marcipán vagy fondant.

Elkészítése: A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a kakaóport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a sütőporos liszttel felváltva a kakaós masszához kavarjuk. Jól kikent-lisztezett kuglófformába simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és két vagy három lapba vágjuk. A lapokat jó vastagon megtöltjük almalekvárral. A krémhez a tojásfehérjét kézi mixer segítségével keményre verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a porcukrot meg a citromlevet, miközben folyamatosan verjük. Amikor már megtartja formáját, elkezdjük kis adagokban hozzádolgozni a puha vajat is. Mire az összes vajat beletesszük, úgy néz ki a krém, mintha összeugrott volna, de tovább kell verni, és 1-2 perc után szépen kisimul, formáját jól megtartó krémmé alakul. 2-3 evőkanálnyi krémmel először vékonyan bekenjük a tortát, és 10 percre fagyasztóba tesszük, hogy megdermedjen. A maradék krémet megfestjük zöldre, majd szép egyenletesen bevonjuk vele a tortát. A zöld marcipánból leveleket szúrunk ki, a pirosból pedig golyócskákat formázunk. Tetszés szerint díszítjük velük a tortát. 

ADV+KAR/ 2017


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. december 4., hétfő

Adventre hangolódva: Koszorútorta

Nagyon finom, ünnepi, gyorsan fogyó torta. Lehet kerekre is sütni, nemcsak kuglófformában.



Koszorútorta

Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 30 dkg vaj, 5 dkg kakaópor, 25 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 10 dkg csokoládélencse; vaj és liszt;
a krémhez: 3 tojásfehérje, 5 csapott evőkanál porcukor, 18-20 dkg puha vaj, 2-3 evőkanál citromlé, zöld ételfesték;
továbbá: fahéjas almalekvár vagy bármilyen más, savanykás lekvár, zöld és piros színű marcipán vagy fondant.

Elkészítése: A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a kakaóport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a sütőporos liszttel felváltva a kakaós masszához kavarjuk. Jól kikent-lisztezett kuglófformába simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és két vagy három lapba vágjuk. A lapokat jó vastagon megtöltjük almalekvárral. A krémhez a tojásfehérjét kézi mixer segítségével keményre verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a porcukrot meg a citromlevet, miközben folyamatosan verjük. Amikor már megtartja formáját, elkezdjük kis adagokban hozzádolgozni a puha vajat is. Mire az összes vajat beletesszük, úgy néz ki a krém, mintha összeugrott volna, de tovább kell verni, és 1-2 perc után szépen kisimul, formáját jól megtartó krémmé alakul. 2-3 evőkanálnyi krémmel először vékonyan bekenjük a tortát, és 10 percre fagyasztóba tesszük, hogy megdermedjen. A maradék krémet megfestjük zöldre, majd szép egyenletesen bevonjuk vele a tortát. A zöld marcipánból leveleket szúrunk ki, a pirosból pedig golyócskákat formázunk. Tetszés szerint díszítjük velük a tortát. 

ADV+KAR/ 2017


Nincsenek megjegyzések: