2017. december 2., szombat

Krémes kölespuding aszalt gyümölcsökkel

Még sosem készítettem rizottót. Hogy miért, nem tudom... No, de ez a finomság pontosan úgy készül, mint a rizottó, csak éppen édesített változatban. Nagyon finom, nem túl édes, laktató és tápláló az alábbi étel, ideális reggelire, vacsorára, uzsonnára vagy akár ebédre is egy tartalmas leves után. 


Krémes kölespuding aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók 3-4 személyre: 1 liter tej, 1 vaníliarúd, 3 kardamommag, 20 dkg köles, 3 dkg vaj, 1 csipet só, 10 dkg mazsola, 1-2 evőkanál méz, 10 dkg aszalt kajszibarack, 1-2 evőkanál durvára őrölt pisztácia.

Elkészítése:  A tejet felforraljuk a kikapart vaníliamagokkal és a kissé összeroppantott kardamommal együtt. Félretesszük, 10-15 percig hagyjuk, hogy a tej átvegye a fűszerek ízét, majd ritka szitán átszűrjük (hogy csak a kardamom akadjon fenn). A vajat megolvasztjuk, rászórjuk a kölest meg a sót, és 1-2 percig kavargatva pirítjuk. Ezután beletesszük a mazsolát, hozzáöntünk 1 merőkanálnyi forró illatos tejet, és addig főzzük kis lángon, kavargatva, amíg a tejet teljesen be nem issza. Ezután egy újabb merőkanálnyi tejet öntünk rá, kavargatjuk, amíg a köles be nem issza, és ugyanígy járunk el mindaddig, amíg az összes tejet merőkanalanként hozzá nem adagoltuk. Közben egyszer-kétszer félre is vehetjük, és hagyhatjuk néhány percig degedni. Az utolsó adag tejjel a mézet is rácsorgatjuk, és összekeverjük. 5-10 percig hagyjuk állni, mad tálkákba adagoljuk, megszórjuk kis kockákra vágott aszalt barackkal, illetve őrölt pisztáciával, és tálaljuk.

Megjegyzés: A desszertet rizzsel is elkészíthetjük; az elkészítési módja pontosan olyan, mint a rizottóé, csak éppen édes változatban.

KT - 2017/11



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. december 2., szombat

Krémes kölespuding aszalt gyümölcsökkel

Még sosem készítettem rizottót. Hogy miért, nem tudom... No, de ez a finomság pontosan úgy készül, mint a rizottó, csak éppen édesített változatban. Nagyon finom, nem túl édes, laktató és tápláló az alábbi étel, ideális reggelire, vacsorára, uzsonnára vagy akár ebédre is egy tartalmas leves után. 


Krémes kölespuding aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók 3-4 személyre: 1 liter tej, 1 vaníliarúd, 3 kardamommag, 20 dkg köles, 3 dkg vaj, 1 csipet só, 10 dkg mazsola, 1-2 evőkanál méz, 10 dkg aszalt kajszibarack, 1-2 evőkanál durvára őrölt pisztácia.

Elkészítése:  A tejet felforraljuk a kikapart vaníliamagokkal és a kissé összeroppantott kardamommal együtt. Félretesszük, 10-15 percig hagyjuk, hogy a tej átvegye a fűszerek ízét, majd ritka szitán átszűrjük (hogy csak a kardamom akadjon fenn). A vajat megolvasztjuk, rászórjuk a kölest meg a sót, és 1-2 percig kavargatva pirítjuk. Ezután beletesszük a mazsolát, hozzáöntünk 1 merőkanálnyi forró illatos tejet, és addig főzzük kis lángon, kavargatva, amíg a tejet teljesen be nem issza. Ezután egy újabb merőkanálnyi tejet öntünk rá, kavargatjuk, amíg a köles be nem issza, és ugyanígy járunk el mindaddig, amíg az összes tejet merőkanalanként hozzá nem adagoltuk. Közben egyszer-kétszer félre is vehetjük, és hagyhatjuk néhány percig degedni. Az utolsó adag tejjel a mézet is rácsorgatjuk, és összekeverjük. 5-10 percig hagyjuk állni, mad tálkákba adagoljuk, megszórjuk kis kockákra vágott aszalt barackkal, illetve őrölt pisztáciával, és tálaljuk.

Megjegyzés: A desszertet rizzsel is elkészíthetjük; az elkészítési módja pontosan olyan, mint a rizottóé, csak éppen édes változatban.

KT - 2017/11



Nincsenek megjegyzések: