2017. december 19., kedd

Magyaros ízesítésű kolbász

Már bizonyára, lejárt a disznóvágások jórésze, de  január-februárban, vagy jövőben is szükség lehet egy-egy jó receptre:


Magyaros ízesítésű kolbász 

Hozzávalók: 3 kg zsírosabb sertéshús, 1 kg marhahús, 6-7 evőkanál édes pirospaprika, 1-2 teáskanál csilipor (elhagyható ízlés szerint), 1 jó maréknyi fokhagyma, só, bors ízlés szerint, kevés forró víz, tisztított sertésbél.

Elkészítése:  A sertéshúst nagyobb lyukú tárcsán ledaráljuk, majd hozzáadjuk a kisebb lyukú tárcsán (vagy kétszer) ledarált marhahúst. Rászórjuk a fokhagymát, a pirospaprikát és csilit, ha használunk, illetve a sót meg a borsot, ráöntünk kevés forró vizet, és kézzel jól összegyúrjuk. Addig gyúrjuk-keverjük, míg egyenletesen színes és fűszeres, összeálló masszává nem alakul. Szükség szerint utánaízesítünk. A kész kolbászhúst sertésbélbe töltjük – tetszés szerint egyetlen hosszú szállá vagy kisebb kolbászkákká töltve a belet –, itt-ott tűvel megszurkáljuk, majd a kolbásszálat átmossuk vízben, és egy rúdra aggatjuk szikkadni. Tetszés szerint frissen hagyjuk vagy felfüstöljük. Füstölés után hideg, szellős helyen hagyjuk szikkadni néhány napig vagy hétig. Utána legjobb fagyasztóban tárolni.

Megjegyzés: Ha valaki nem szeretné, hogy a fokhagymadarabok belekerüljenek, a zúzott fokhagymára öntheti a forró vizet, és csupán a leszűrt, erősen fokhagymás levet adja a kolbászhoz. A legegyszerűbben úgy állapíthatjuk meg, hogy a kolbászhús eléggé fűszeres, hogy sáraz serpenyőben megsütünk egy fasírtnyi húst. Így, elkészítve, hamar kiütközik, hogy kell-e még bele só, bors, vagy bármilyen más fűszer. 

ÉÍ - 2017/TÉL

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. december 19., kedd

Magyaros ízesítésű kolbász

Már bizonyára, lejárt a disznóvágások jórésze, de  január-februárban, vagy jövőben is szükség lehet egy-egy jó receptre:


Magyaros ízesítésű kolbász 

Hozzávalók: 3 kg zsírosabb sertéshús, 1 kg marhahús, 6-7 evőkanál édes pirospaprika, 1-2 teáskanál csilipor (elhagyható ízlés szerint), 1 jó maréknyi fokhagyma, só, bors ízlés szerint, kevés forró víz, tisztított sertésbél.

Elkészítése:  A sertéshúst nagyobb lyukú tárcsán ledaráljuk, majd hozzáadjuk a kisebb lyukú tárcsán (vagy kétszer) ledarált marhahúst. Rászórjuk a fokhagymát, a pirospaprikát és csilit, ha használunk, illetve a sót meg a borsot, ráöntünk kevés forró vizet, és kézzel jól összegyúrjuk. Addig gyúrjuk-keverjük, míg egyenletesen színes és fűszeres, összeálló masszává nem alakul. Szükség szerint utánaízesítünk. A kész kolbászhúst sertésbélbe töltjük – tetszés szerint egyetlen hosszú szállá vagy kisebb kolbászkákká töltve a belet –, itt-ott tűvel megszurkáljuk, majd a kolbásszálat átmossuk vízben, és egy rúdra aggatjuk szikkadni. Tetszés szerint frissen hagyjuk vagy felfüstöljük. Füstölés után hideg, szellős helyen hagyjuk szikkadni néhány napig vagy hétig. Utána legjobb fagyasztóban tárolni.

Megjegyzés: Ha valaki nem szeretné, hogy a fokhagymadarabok belekerüljenek, a zúzott fokhagymára öntheti a forró vizet, és csupán a leszűrt, erősen fokhagymás levet adja a kolbászhoz. A legegyszerűbben úgy állapíthatjuk meg, hogy a kolbászhús eléggé fűszeres, hogy sáraz serpenyőben megsütünk egy fasírtnyi húst. Így, elkészítve, hamar kiütközik, hogy kell-e még bele só, bors, vagy bármilyen más fűszer. 

ÉÍ - 2017/TÉL

Nincsenek megjegyzések: