2017. december 5., kedd

Vörösboros sertéscsülök

A csülköt mindenképpen szeretem. Mégha nem is szabad ennem. :P S lehet, hoyg én vagyok túl prózai, de én akár ünnepi fogásként is el tudnám képzelni. Egyszerű elkészíteni, a köret is gyors, szóval, ideális lehet karácsonyra is. Nem sok munka van vele.


Vörösboros sertéscsülök

Hozzávalók 4-5 személyre: egy kb. 1,75 kg-os friss, csontos sertéscsülök, 2 teáskanál szemes fekete bors, 1 teáskanál szemes zöld bors, 1 teáskanál borókabogyó, 5-6 babérlevél, 1 fej fokhagyma, 1-2 evőkanál só (ízlés szerint), 7,5 dl félszáraz vörösbor, víz;
a mártáshoz: 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál bazsamecet, 2-3 merőkanálnyi a csülök főzőlevéből;
a körethez: 2 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 piros húsú paprika, 2 közepes sárgarépa, 25 dkg előfőzött kuszkusz, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, olívaolaj.

Elkészítése:  A csülköt jól megkapargatjuk, ha szükséges, nyílt lángon meg is pörköljük, majd forró vízzel jól átmossuk. Lehetőleg kuktába tesszük, hozzáadjuk a  fűszereket meg a cikkekre szedett, hámozatlan fokhagymát, ráöntjük a vörösbort, és felöntjük  annyi hideg vízzel, amennyi csak éppen ellepi. Felforraljuk, rászorítjuk a kukta fedelét, és a sípolástól számítva kb. 40 perc alatt vajpuhára főzzük. Kiszedjük a főzőlevéből, kicsontozzuk, a húst pedig visszatesszük a főzőlébe tálalásig. Amíg a csülök fő, elkészítjük a köretet. A kuszkuszt tálba öntjük, hozzáadunk 1 teáskanál sót és 2 evőkanál olívaolajat, felöntjük 6 dl forralt vízzel, összekeverjük, és lefedve hagyjuk megduzzadni. A finomra aprított hagymát, fokhagymát és piros húsú paprikát meginszteljük kevés olajon, majd hozzáadjuk a kis lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, és együtt is dinszteljük néhány percig. Ezután sóval és borssal ízesítjük, és kevés vizet öntve alá, időnként megkavarva készre pároljuk. Amikor a zöldségek elkészültek, beletesszük a megpuhult kuszkuszt meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, és összekeverjük. A mártáshoz karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a balzsamecetet, és felöntjük 2-3 merőkanálnyi főzőlével. Ízlés szerint sózzuk, ha szükséges, és kis lángon forralva hagyjuk kb. felére elpárologni. Ezalatt mártás sűrűségűvé válik. A csülköt kivesszük a főzőléből, és ujjnyi vastagon felszeleteljük. A zöldséges kuszkusszal és mártással leöntve kínáljuk.

Megjegyzés: Nagyon jó, ha van időnk előző nap megfőzni a csülköt, és a főzőlevében hagyni kihűlni, így nagyon jól átveszi a fűszerek ízét. Tálalás előtt felforrósítjuk a főzőlével együtt, és utána szeleteljük.

KT - 2017/11

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. december 5., kedd

Vörösboros sertéscsülök

A csülköt mindenképpen szeretem. Mégha nem is szabad ennem. :P S lehet, hoyg én vagyok túl prózai, de én akár ünnepi fogásként is el tudnám képzelni. Egyszerű elkészíteni, a köret is gyors, szóval, ideális lehet karácsonyra is. Nem sok munka van vele.


Vörösboros sertéscsülök

Hozzávalók 4-5 személyre: egy kb. 1,75 kg-os friss, csontos sertéscsülök, 2 teáskanál szemes fekete bors, 1 teáskanál szemes zöld bors, 1 teáskanál borókabogyó, 5-6 babérlevél, 1 fej fokhagyma, 1-2 evőkanál só (ízlés szerint), 7,5 dl félszáraz vörösbor, víz;
a mártáshoz: 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál bazsamecet, 2-3 merőkanálnyi a csülök főzőlevéből;
a körethez: 2 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 piros húsú paprika, 2 közepes sárgarépa, 25 dkg előfőzött kuszkusz, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, olívaolaj.

Elkészítése:  A csülköt jól megkapargatjuk, ha szükséges, nyílt lángon meg is pörköljük, majd forró vízzel jól átmossuk. Lehetőleg kuktába tesszük, hozzáadjuk a  fűszereket meg a cikkekre szedett, hámozatlan fokhagymát, ráöntjük a vörösbort, és felöntjük  annyi hideg vízzel, amennyi csak éppen ellepi. Felforraljuk, rászorítjuk a kukta fedelét, és a sípolástól számítva kb. 40 perc alatt vajpuhára főzzük. Kiszedjük a főzőlevéből, kicsontozzuk, a húst pedig visszatesszük a főzőlébe tálalásig. Amíg a csülök fő, elkészítjük a köretet. A kuszkuszt tálba öntjük, hozzáadunk 1 teáskanál sót és 2 evőkanál olívaolajat, felöntjük 6 dl forralt vízzel, összekeverjük, és lefedve hagyjuk megduzzadni. A finomra aprított hagymát, fokhagymát és piros húsú paprikát meginszteljük kevés olajon, majd hozzáadjuk a kis lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, és együtt is dinszteljük néhány percig. Ezután sóval és borssal ízesítjük, és kevés vizet öntve alá, időnként megkavarva készre pároljuk. Amikor a zöldségek elkészültek, beletesszük a megpuhult kuszkuszt meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, és összekeverjük. A mártáshoz karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a balzsamecetet, és felöntjük 2-3 merőkanálnyi főzőlével. Ízlés szerint sózzuk, ha szükséges, és kis lángon forralva hagyjuk kb. felére elpárologni. Ezalatt mártás sűrűségűvé válik. A csülköt kivesszük a főzőléből, és ujjnyi vastagon felszeleteljük. A zöldséges kuszkusszal és mártással leöntve kínáljuk.

Megjegyzés: Nagyon jó, ha van időnk előző nap megfőzni a csülköt, és a főzőlevében hagyni kihűlni, így nagyon jól átveszi a fűszerek ízét. Tálalás előtt felforrósítjuk a főzőlével együtt, és utána szeleteljük.

KT - 2017/11

Nincsenek megjegyzések: