2017. december 21., csütörtök

Zöldségsalátás palacsintatekercs

Unjuk már a böfföt (franciasalátát), de a húslevesben főtt zöldséget mégiscsak felhasználnánk? Itt a finom, mutatós alternatíva. Előételként, reggelire vagy svédasztalra, vagy csak úgy, amikor "falnánk valamit" - egyaránt tökéletes. 


Zöldségsalátás palacsintatekercs 

Hozzávalók 4 személyre a palacsintához: 10 dkg fehérliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 2-2,5 dl víz, só, olaj;
a töltelékhez: 20 dkg sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 10 dkg zöldborsó, 1 kisebb piros húsú paprika, 2-3 evőkanál kapribogyó vagy savanyú uborka, 1 kisebb hagyma, 1 kis csokor friss tárkony, 5 dl sűrű majonéz, 2 teáskanál magos mustár, 2 evőkanál tejföl vagy joghurt, só, bors, citromlé, 15 g zselatinpor, 3 evőkanál víz.

Elkészítése:  A palacsinta hozzávalóit összekeverjük, és 9 palacsintát sütünk belőle. A sárgarépát meg a zellert borsószemnyi kis kockákra vágjuk, majd a zöldborsóval együtt sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Ezalatt a majonézben elkeverjük a mustárt és a tejfölt, hozzáadjuk a kapribogyót, a finomra aprított hagymát és tárkonyt, valamint a kis kockákra vágott paprikát. Ezután belekeverjük a kihűlt zöldségeket is, ízlés szerint sózzuk, borozzuk, illetve ízesítjük citromlével. A zselatinport beáztatjuk a vízbe néhány percre, majd nagyon kis lángon felolvasztjuk. Elkeverjük kevés zöldséges majonézzel, majd hozzáöntjük a többihez. Hűtőbe tesszük, míg formáját jól megtartóvá nem válik. Két-két palacsintát egymás mellé helyezünk kissé egymásra csúsztatva őket, majd egy harmadikat kettévágva oda helyezzük, ahol a palacsinták 1 rétegben vannak. A jól kihűlt krémet háromfelé osztjuk, egyik részét rákenjük a palacsintára, majd jó szorsan felcsavarjuk. A műveletet megismételjük a többi palacsintával is, így három tekercset kapunk. Fóliába vagy sütőpapírba csomagolva a hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen. Csak tálalás előtt veszsük ki a hűtőből és szeleteljük.

Megjegyzés: Szintén kitűnő, kiadós svédasztali fogás. 

PAL - 2017.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. december 21., csütörtök

Zöldségsalátás palacsintatekercs

Unjuk már a böfföt (franciasalátát), de a húslevesben főtt zöldséget mégiscsak felhasználnánk? Itt a finom, mutatós alternatíva. Előételként, reggelire vagy svédasztalra, vagy csak úgy, amikor "falnánk valamit" - egyaránt tökéletes. 


Zöldségsalátás palacsintatekercs 

Hozzávalók 4 személyre a palacsintához: 10 dkg fehérliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 2-2,5 dl víz, só, olaj;
a töltelékhez: 20 dkg sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 10 dkg zöldborsó, 1 kisebb piros húsú paprika, 2-3 evőkanál kapribogyó vagy savanyú uborka, 1 kisebb hagyma, 1 kis csokor friss tárkony, 5 dl sűrű majonéz, 2 teáskanál magos mustár, 2 evőkanál tejföl vagy joghurt, só, bors, citromlé, 15 g zselatinpor, 3 evőkanál víz.

Elkészítése:  A palacsinta hozzávalóit összekeverjük, és 9 palacsintát sütünk belőle. A sárgarépát meg a zellert borsószemnyi kis kockákra vágjuk, majd a zöldborsóval együtt sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Ezalatt a majonézben elkeverjük a mustárt és a tejfölt, hozzáadjuk a kapribogyót, a finomra aprított hagymát és tárkonyt, valamint a kis kockákra vágott paprikát. Ezután belekeverjük a kihűlt zöldségeket is, ízlés szerint sózzuk, borozzuk, illetve ízesítjük citromlével. A zselatinport beáztatjuk a vízbe néhány percre, majd nagyon kis lángon felolvasztjuk. Elkeverjük kevés zöldséges majonézzel, majd hozzáöntjük a többihez. Hűtőbe tesszük, míg formáját jól megtartóvá nem válik. Két-két palacsintát egymás mellé helyezünk kissé egymásra csúsztatva őket, majd egy harmadikat kettévágva oda helyezzük, ahol a palacsinták 1 rétegben vannak. A jól kihűlt krémet háromfelé osztjuk, egyik részét rákenjük a palacsintára, majd jó szorsan felcsavarjuk. A műveletet megismételjük a többi palacsintával is, így három tekercset kapunk. Fóliába vagy sütőpapírba csomagolva a hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen. Csak tálalás előtt veszsük ki a hűtőből és szeleteljük.

Megjegyzés: Szintén kitűnő, kiadós svédasztali fogás. 

PAL - 2017.

Nincsenek megjegyzések: