2018. január 6., szombat

Citromos-csomboros kolbász

Bár a családok nagyrésze levágta már karácsony előtt a disznót, biztos van, akinél még ezután kerül sor rá. Ha valaki a szokásos családi recept szerint készülő kolbász mellett kipróbálna kicsiben valami mást is, annak itt van a következő recept, illetve majd egy másik is. Nálunk nagyon ízlett mindenkinek. Én úgy szoktam kolbászt készíteni, hogy egy részét disznóhússal keverem, de csinálok disznómenteset is. Olyankor marha- és csirkehúst keverek liba- vagy kacsahájjal. A végeredmény számunkra tökéletes szokott lenni. :) 


Citromos-csomboros kolbász

Hozzávalók: 2,5 kg vegyes hús (sertés, marha), 50 dkg szalonnaháj, 3-4 kezeletlen citrom reszelt héja, 2-3 evőkanál morzsolt, szitált csombor, só, bors ízlés szerint, kevés forró víz, sertésbél.

Elkészítése:  A kétféle húst jó apróra daráljuk, a szalonnahájat viszont a nagy lyukú tárcsán nyomjuk át. A citromok héját finomra reszeljük, majd deszkára téve késsel is összeaprítjuk még kissé. Hozzáadjuk a húshoz a szitált csomborral együtt, sót és borsot is szórunk rá, majd a forró vizet kicsinként adagolva jól összegyúrjuk-dagasztjuk. Ezután sertésbélbe töltjük, a kolbászt megszurkáljuk, megmossuk, és szikkadni hagyjuk. Frissen is fogyasztható grillkolbászként, de felfüstölve is nagyon finom.

Megjegyzés: Azért érdemes kevés forró vizet használni a kolbászhúshoz, mert így a só hamarabb feloldódik, a többi fűszer pedig könnyebben szétoszlik a húsmasszában, azaz gyorsabban lesz egyenletesen fűszeres a hús. Ahhoz, hogy biztosak legyünk, hogy a kolbász eléggé fűszeres, érdemes megsütni belőle egy kis adagot, és úgy kóstolni meg. 

ÉÍ - 2017/TÉL

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2018. január 6., szombat

Citromos-csomboros kolbász

Bár a családok nagyrésze levágta már karácsony előtt a disznót, biztos van, akinél még ezután kerül sor rá. Ha valaki a szokásos családi recept szerint készülő kolbász mellett kipróbálna kicsiben valami mást is, annak itt van a következő recept, illetve majd egy másik is. Nálunk nagyon ízlett mindenkinek. Én úgy szoktam kolbászt készíteni, hogy egy részét disznóhússal keverem, de csinálok disznómenteset is. Olyankor marha- és csirkehúst keverek liba- vagy kacsahájjal. A végeredmény számunkra tökéletes szokott lenni. :) 


Citromos-csomboros kolbász

Hozzávalók: 2,5 kg vegyes hús (sertés, marha), 50 dkg szalonnaháj, 3-4 kezeletlen citrom reszelt héja, 2-3 evőkanál morzsolt, szitált csombor, só, bors ízlés szerint, kevés forró víz, sertésbél.

Elkészítése:  A kétféle húst jó apróra daráljuk, a szalonnahájat viszont a nagy lyukú tárcsán nyomjuk át. A citromok héját finomra reszeljük, majd deszkára téve késsel is összeaprítjuk még kissé. Hozzáadjuk a húshoz a szitált csomborral együtt, sót és borsot is szórunk rá, majd a forró vizet kicsinként adagolva jól összegyúrjuk-dagasztjuk. Ezután sertésbélbe töltjük, a kolbászt megszurkáljuk, megmossuk, és szikkadni hagyjuk. Frissen is fogyasztható grillkolbászként, de felfüstölve is nagyon finom.

Megjegyzés: Azért érdemes kevés forró vizet használni a kolbászhúshoz, mert így a só hamarabb feloldódik, a többi fűszer pedig könnyebben szétoszlik a húsmasszában, azaz gyorsabban lesz egyenletesen fűszeres a hús. Ahhoz, hogy biztosak legyünk, hogy a kolbász eléggé fűszeres, érdemes megsütni belőle egy kis adagot, és úgy kóstolni meg. 

ÉÍ - 2017/TÉL

Nincsenek megjegyzések: