2018. április 22., vasárnap

Zöldséges disznónyárs


Már nem egyszer grilleztünk idén a kertben, mindig van valami finomság, amit kitalálok vagy kipróbálok, esetleg már sokadszorra elkészítek. A nyársakat is sokat variálom, de néha kimondottan a hagyományos szalonnás-hagymás-paprikás változatot kívánom meg. A család is díjazta...


Zöldséges disznónyárs

Hozzávalók 4 személyre: kb. 70 dkg sertéscomb, 10-15 dkg házi füstölt szalonna, 10-15 apróbb hagyma, 1 piros húsú kápia paprika, 1-2 szál zöldfokhagyma, vagy 8-10 zöldfokhagymaszár, 1 teáskanál só, 1/2-1/2 teáskanál bors, pirospaprika és őrölt kömény, 2-3 evőkanál olaj. 

Elkészítése: A húst kb. 2x2 cm-es darabokra vágjuk. Tálba tesszük, rászórjuk a porfűszereket meg a finomra aprított fokhagymaszárat, rálocsoljuk az olajat, és kézzel jól összekavarjuk. Lefóliázva legalább 2 órán át hagyjuk pácolódni. A szalonnát kb. 2x2 cm-es nagyságú, jó vékony szeletekre vágjuk, a paprikát is hasonlóan, a hagymákat pedig nagyságtól függően felezzük vagy negyedeljük.  Ezután a húst (7-8 darabot egy nyársra) a szalonnával, a paprikával meg a hagymával feváltva nyársakra húzzuk, és szalonnával megkent felforrósított rácson, nem túl erős parázs fölött, gyakran átforgatva megsütjük. Friss kenyérrel, bármilyen salátával, esetleg mustárral kínáljuk. 

Megjegyzés: A hozzávalók sorrendje tetszőleges lehet, mégis ajánlott, hogy a hús mellett legalább egyik oldalon szalonna legyen. Így a belőle kiolvadó zsiradék ízletesebbé teszi a húst, és magas hőjével segít a hús elkészülésében. 

ÉÍ - NYÁR/2018.


Frigărui de porc

Ingrediente pentru 4 persoane: cca. 700 g pulpă de porc, 100-150 g slănină afumată, 10-15 cepe mici, 1 ardei kapia roşu, 1-2 fire usturoi verde (sau numai frunze de usturoi), 1 linguriţă sare, câte ½ linguriţă piper, boia de ardei şi chimen măcinat, 2-3 linguri ulei.

Prepararea: Pulpa de porc se taie în cubuleţe cu latura de cca. 2 cm. Se taie felii subţiri de slănină de acceaşi mărime cu carnea, iar ardeiul se taie tot cam aşa. Cepele mici se taie în două. Se înfig ingredientele pe frigărui după plac, atât doar, că lângă carne este bine să ajungă câte o feliuţă de slănină. Pe o frigăruie se pun cca. 7-8 bucăţi de carne şi restul ingredientelor. Se prăjesc pe grătarul încins, dar cu jar nu foarte intens, pentru a se găti uniform şi a nu se arde la exterior. Se servesc cu pâine şi salată după plac.

BA - 2018/5

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2018. április 22., vasárnap

Zöldséges disznónyárs


Már nem egyszer grilleztünk idén a kertben, mindig van valami finomság, amit kitalálok vagy kipróbálok, esetleg már sokadszorra elkészítek. A nyársakat is sokat variálom, de néha kimondottan a hagyományos szalonnás-hagymás-paprikás változatot kívánom meg. A család is díjazta...


Zöldséges disznónyárs

Hozzávalók 4 személyre: kb. 70 dkg sertéscomb, 10-15 dkg házi füstölt szalonna, 10-15 apróbb hagyma, 1 piros húsú kápia paprika, 1-2 szál zöldfokhagyma, vagy 8-10 zöldfokhagymaszár, 1 teáskanál só, 1/2-1/2 teáskanál bors, pirospaprika és őrölt kömény, 2-3 evőkanál olaj. 

Elkészítése: A húst kb. 2x2 cm-es darabokra vágjuk. Tálba tesszük, rászórjuk a porfűszereket meg a finomra aprított fokhagymaszárat, rálocsoljuk az olajat, és kézzel jól összekavarjuk. Lefóliázva legalább 2 órán át hagyjuk pácolódni. A szalonnát kb. 2x2 cm-es nagyságú, jó vékony szeletekre vágjuk, a paprikát is hasonlóan, a hagymákat pedig nagyságtól függően felezzük vagy negyedeljük.  Ezután a húst (7-8 darabot egy nyársra) a szalonnával, a paprikával meg a hagymával feváltva nyársakra húzzuk, és szalonnával megkent felforrósított rácson, nem túl erős parázs fölött, gyakran átforgatva megsütjük. Friss kenyérrel, bármilyen salátával, esetleg mustárral kínáljuk. 

Megjegyzés: A hozzávalók sorrendje tetszőleges lehet, mégis ajánlott, hogy a hús mellett legalább egyik oldalon szalonna legyen. Így a belőle kiolvadó zsiradék ízletesebbé teszi a húst, és magas hőjével segít a hús elkészülésében. 

ÉÍ - NYÁR/2018.


Frigărui de porc

Ingrediente pentru 4 persoane: cca. 700 g pulpă de porc, 100-150 g slănină afumată, 10-15 cepe mici, 1 ardei kapia roşu, 1-2 fire usturoi verde (sau numai frunze de usturoi), 1 linguriţă sare, câte ½ linguriţă piper, boia de ardei şi chimen măcinat, 2-3 linguri ulei.

Prepararea: Pulpa de porc se taie în cubuleţe cu latura de cca. 2 cm. Se taie felii subţiri de slănină de acceaşi mărime cu carnea, iar ardeiul se taie tot cam aşa. Cepele mici se taie în două. Se înfig ingredientele pe frigărui după plac, atât doar, că lângă carne este bine să ajungă câte o feliuţă de slănină. Pe o frigăruie se pun cca. 7-8 bucăţi de carne şi restul ingredientelor. Se prăjesc pe grătarul încins, dar cu jar nu foarte intens, pentru a se găti uniform şi a nu se arde la exterior. Se servesc cu pâine şi salată după plac.

BA - 2018/5

Nincsenek megjegyzések: