2018. június 28., csütörtök

Dinnye-desszert - vendégszakács a konyhámban :)


Valahol a neten látta az ötletet, és nagyon megtetszett neki. Feltétlenül el akarta készíteni, én pedig megengedtem. :P Az eredeti helyen kivivel és görögdinnyével készült, ő avokádóval (a kivitől viszket az orra - de komolyan!) és eperrel csinálta. Egyszerűbb volt epret használni, nem kellett így szűrni, passzírozni. De bármilyen más piros gyümölcs is jó... Én annyit segítettem, hogy amikor a zöld krém már megdermedt, tölcsér segítségével én öntöttem rá a fehér réteget úgy, hogy a poharakat ki sem vettem a fagyasztóból, hogy minél kevesebbet kelljen őket mozgatni - így nem mázolódott össze a pohár. Jó étvágyat Nagylányom desszertjéhez! Ha elkészítitek, persze! ;) :D 


Dinnye-desszert

Hozzávalók 2 személyre: a zöld réteghez: 1 avokádó, 10 mentalevél, 1 evőkanál porcukor, citromlé, víz;
a fehér réteghez: 1 dl tej, 2 teáskanál vaníliás cukor;
a piros réteghez: 20 dkg eper, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál citromlé, víz;
továbbá: 15 g zselatinpor, 80 ml víz, 5 dkg étcsokoládé.

Elkészítése:  A zöld réteg hozzávalóit magas falú pohárba tesszük és összeturmixoljuk. Vízből annyit adunk hozzá, hogy jó krémes-habos állagú legyen. A fehér réteghez a vaníliás cukrot föloldjuk a tejben, a piros réteghez pedig az epret megtisztítjuk, és a többi hozzávalóval összeturmixoljuk. A vizet itt is tetszés szerint adagoljuk. A zselatint beáztatjuk a vízbe, majd 10-15 perc után ffolyóssá melegítjük. A zöld krémhez 5 teáskanálnyit, a fehér réteghez 3 teáskanálnyit adunk, a maradékot pedig az epres részhez adjuk. Jól elkavarjuk. Öblös poharakba kettéosztjuk az avokádós krémet, és ha elég szilárd, tölcsér segítségével beleöntjük az ízesített tejet is. Hidegbe tesszük, míg a tej megdermed. A csokoládét megolvasztjuk, zacskó sarkába tesszük, majd a poharak oldalára kis „dinnyemagokat” nyomunk belőle. Felöntjük a piros krémmel, és visszatesszük a hűtőbe néhány órára, hogy jól megdermedjenek. További gyümölcsökkel is díszíthetjük.

Megjegyzés:  A desszertet bármilyen másik piros gyümölccsel is elkészíthetjük, dinnyével lenne az igazi. Ha dinnyével vagy málnával készül, turmixolás után érdemes leszűrni a gyümölcspépet. Avokádó helyett kivit is használhatunk, ebben az esetben viszont a gyümölcsöt össze kell forralni a cukorral, különben a kivi nem engedi megkötni a zselatint.

FI - 2018/7-8



1 megjegyzés:

isvanka írta...

Jól néz ki :)

2018. június 28., csütörtök

Dinnye-desszert - vendégszakács a konyhámban :)

Bejegyezte: sedith dátum: 23:43

Valahol a neten látta az ötletet, és nagyon megtetszett neki. Feltétlenül el akarta készíteni, én pedig megengedtem. :P Az eredeti helyen kivivel és görögdinnyével készült, ő avokádóval (a kivitől viszket az orra - de komolyan!) és eperrel csinálta. Egyszerűbb volt epret használni, nem kellett így szűrni, passzírozni. De bármilyen más piros gyümölcs is jó... Én annyit segítettem, hogy amikor a zöld krém már megdermedt, tölcsér segítségével én öntöttem rá a fehér réteget úgy, hogy a poharakat ki sem vettem a fagyasztóból, hogy minél kevesebbet kelljen őket mozgatni - így nem mázolódott össze a pohár. Jó étvágyat Nagylányom desszertjéhez! Ha elkészítitek, persze! ;) :D 


Dinnye-desszert

Hozzávalók 2 személyre: a zöld réteghez: 1 avokádó, 10 mentalevél, 1 evőkanál porcukor, citromlé, víz;
a fehér réteghez: 1 dl tej, 2 teáskanál vaníliás cukor;
a piros réteghez: 20 dkg eper, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál citromlé, víz;
továbbá: 15 g zselatinpor, 80 ml víz, 5 dkg étcsokoládé.

Elkészítése:  A zöld réteg hozzávalóit magas falú pohárba tesszük és összeturmixoljuk. Vízből annyit adunk hozzá, hogy jó krémes-habos állagú legyen. A fehér réteghez a vaníliás cukrot föloldjuk a tejben, a piros réteghez pedig az epret megtisztítjuk, és a többi hozzávalóval összeturmixoljuk. A vizet itt is tetszés szerint adagoljuk. A zselatint beáztatjuk a vízbe, majd 10-15 perc után ffolyóssá melegítjük. A zöld krémhez 5 teáskanálnyit, a fehér réteghez 3 teáskanálnyit adunk, a maradékot pedig az epres részhez adjuk. Jól elkavarjuk. Öblös poharakba kettéosztjuk az avokádós krémet, és ha elég szilárd, tölcsér segítségével beleöntjük az ízesített tejet is. Hidegbe tesszük, míg a tej megdermed. A csokoládét megolvasztjuk, zacskó sarkába tesszük, majd a poharak oldalára kis „dinnyemagokat” nyomunk belőle. Felöntjük a piros krémmel, és visszatesszük a hűtőbe néhány órára, hogy jól megdermedjenek. További gyümölcsökkel is díszíthetjük.

Megjegyzés:  A desszertet bármilyen másik piros gyümölccsel is elkészíthetjük, dinnyével lenne az igazi. Ha dinnyével vagy málnával készül, turmixolás után érdemes leszűrni a gyümölcspépet. Avokádó helyett kivit is használhatunk, ebben az esetben viszont a gyümölcsöt össze kell forralni a cukorral, különben a kivi nem engedi megkötni a zselatint.

FI - 2018/7-8



1 megjegyzés on "Dinnye-desszert - vendégszakács a konyhámban :)"

isvanka on 2018. június 29. 15:44 írta...

Jól néz ki :)

Related Posts with Thumbnails