2018. július 31., kedd

Halas töltött paprika


Bevallom, eléggé féltem, hogy milyen lesz ez a töltött paprika. Nem tudtam, mennyire lesz erőteljes, domináns a hal íze, és mennyire lesz összhangban az étel többi részével. Éppen ezért teljesen hagyományosan készítettem, vagyis csak a darált húst cseréltem le darált halhúsra, a többi ugyanolyan volt, ahogy mi, errefelé szoktuk készíteni. Talán csak annyi volt a különleges benne, hogy a tetejére egy kis friss bazsalikomot szórtam, mert más friss zöldem akkor éppen nem volt otthon. És kár volt aggódnom, mert szuper lett. Máskor is lesz még ilyen, az biztos. 


Halas töltött paprika

Hozzávalók 4-5 személyre: kb. 16 szép formás tölteni való paprika, 60 dkg halfilé (pl. tőkehal), 20 dkg rizs, 2 hagyma, 1 kápia paprika, 1 sárgarépa, 5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 3 paradicsom, 7,5 dl paradicsomlé, 3 evőkanál + még egy kevés liszt, olaj, só, bors, cukor, esetleg 1-2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése:  A paprikát megmossuk, kicsumázzuk és félretesszük. Ledaráljuk vagy lereszeljük a hagymát, a paprikát meg a sárgarépát, és 5-6 evőkanál olajon összepároljuk. A végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a rizst, és 1-2 percig együtt pároljuk. Ekkor félrevesszük, egy keveset hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a darált halhússal, a tojással, illetve ha túl lágy lenne a massza, 1-2 evőkanálnyi zsemlemorzsával. Megsózzuk és megborsozzuk, jól összekavarjuk. A paprikákat megtöltjük a masszával úgy, hogy ne legyenek túlságosan teli, és üregüknél lisztbe mártjuk. Félretesszük. Egy fazék aljára lerakjuk a felkarikázott paradicsomot, ráhelyezzük a megtöltött paprikákat, felöntjük paradicsomlével, illetve kipóroljuk annyi vízzel, hogy a folyadék a paprikákat bőven ellepje, jól megsózzuk, és kb. 1 óra alatt, néha megrázogatva készre főzzük. Ekkor a paprikákat kiszedjük, a visszamaradt levet botmixerrel simára dolgozzuk, és besűrítjük a kevés vízzel elkevert liszttel. Jól kiforraljuk, szükség szerint utánaízesítünk, illetve ha szeretnénk, enyhén meg is cukrozhatjuk. Visszahelyezzük a paprikákat, 1-2 perc alatt összeforraljuk, megszórjuk aprított bazsalikommal, és máris tálalhatjuk.

Megjegyzés:  Habarás helyett világos rántást is készíthetünk a lisztből. Hagyományosan így készül, ám habarással kissé egésszégesebb, mint rántással.

EK - 2018/7.



1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta, igazi nyári különlegesség! Szívesen megkóstoltam volna, mert még nem ettem ilyet :-)

Related Posts with Thumbnails

2018. július 31., kedd

Halas töltött paprika


Bevallom, eléggé féltem, hogy milyen lesz ez a töltött paprika. Nem tudtam, mennyire lesz erőteljes, domináns a hal íze, és mennyire lesz összhangban az étel többi részével. Éppen ezért teljesen hagyományosan készítettem, vagyis csak a darált húst cseréltem le darált halhúsra, a többi ugyanolyan volt, ahogy mi, errefelé szoktuk készíteni. Talán csak annyi volt a különleges benne, hogy a tetejére egy kis friss bazsalikomot szórtam, mert más friss zöldem akkor éppen nem volt otthon. És kár volt aggódnom, mert szuper lett. Máskor is lesz még ilyen, az biztos. 


Halas töltött paprika

Hozzávalók 4-5 személyre: kb. 16 szép formás tölteni való paprika, 60 dkg halfilé (pl. tőkehal), 20 dkg rizs, 2 hagyma, 1 kápia paprika, 1 sárgarépa, 5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 3 paradicsom, 7,5 dl paradicsomlé, 3 evőkanál + még egy kevés liszt, olaj, só, bors, cukor, esetleg 1-2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése:  A paprikát megmossuk, kicsumázzuk és félretesszük. Ledaráljuk vagy lereszeljük a hagymát, a paprikát meg a sárgarépát, és 5-6 evőkanál olajon összepároljuk. A végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a rizst, és 1-2 percig együtt pároljuk. Ekkor félrevesszük, egy keveset hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a darált halhússal, a tojással, illetve ha túl lágy lenne a massza, 1-2 evőkanálnyi zsemlemorzsával. Megsózzuk és megborsozzuk, jól összekavarjuk. A paprikákat megtöltjük a masszával úgy, hogy ne legyenek túlságosan teli, és üregüknél lisztbe mártjuk. Félretesszük. Egy fazék aljára lerakjuk a felkarikázott paradicsomot, ráhelyezzük a megtöltött paprikákat, felöntjük paradicsomlével, illetve kipóroljuk annyi vízzel, hogy a folyadék a paprikákat bőven ellepje, jól megsózzuk, és kb. 1 óra alatt, néha megrázogatva készre főzzük. Ekkor a paprikákat kiszedjük, a visszamaradt levet botmixerrel simára dolgozzuk, és besűrítjük a kevés vízzel elkevert liszttel. Jól kiforraljuk, szükség szerint utánaízesítünk, illetve ha szeretnénk, enyhén meg is cukrozhatjuk. Visszahelyezzük a paprikákat, 1-2 perc alatt összeforraljuk, megszórjuk aprított bazsalikommal, és máris tálalhatjuk.

Megjegyzés:  Habarás helyett világos rántást is készíthetünk a lisztből. Hagyományosan így készül, ám habarással kissé egésszégesebb, mint rántással.

EK - 2018/7.



1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta, igazi nyári különlegesség! Szívesen megkóstoltam volna, mert még nem ettem ilyet :-)