2018. augusztus 5., vasárnap

Sült paprika


Érdekes: most is látom magam előtt Klári néninél egy tányérban a megsült paprikákat, és annyira gusztának láttam! De csak amíg meg nem kóstoltam. Nem tudom, mire számíthattam, és már nem is emlékszem az ízére - 7 éves voltam - de tudom, hogy nem ízlett. És emiatt sok-sok-sok-sok évig nem is kóstoltam meg újra. Hogy mégis mikor tettem aztán meg, azt sem tudom, de tény, hogy csak sajnálni tudom, hogy annyi évet elpazaroltam. Amióta kertünk van, rendszeresen készíte, és télire is teszek el. Készítsetek ti is, nem fogjátok megbánni! :) 


Sült paprika

Sütéshez a jó húsos kápia vagy a kaliforniai paprika a legmegfelelőbb. A kápiát könnyebb megsütni, mert simább a felülete. Lehet grillezni, tárcsalapon sütni, vagy akár direkt a parázsra is rá lehet tenni.

Hozzávalók: bármilyen mennyiségű, piros húsú paprika, só;
az öntethez: só, cukor, ecet, víz, olaj.

Elkészítése:  A paprikákat egymás mellé helyezzük a sütőalkalmatosságra, és addig sütjük egyik oldalán, amíg felszíne feketés lesz és a húsa megpuhul. Ekkor átfordítjuk, és a többi oldalán is megsütjük. Ha a paprikák megsültek, és szemmel láthatóan megpuhultak, kissé összeestek, tálba szedjük, és alaposan megsózzuk. A tálat azonnal lefedjük fóliával, és így hagyjuk legalább langyosra hűlni. Ezután vékony hártyahéját lehúzzuk, óvatosan hosszában elvágjuk, a csumáját eltávolítjuk, a paprika húsát pedig szűrőben hagyjuk kissé lefolyni. A paprikákat hagyhatjuk egészben is, ebben az esetben nem vágjuk őket el, hanem meghagyjuk csumájukat és kis szárukat is. Így talán mutatósabbak. Ezalatt ízlés szerinti sós-ecetes-cukros vizet készítünk, és belehelyezzük a sült paprikahúst. Minimum 2 órán át hagyjuk marinálódni, de akár tovább is maradhat a paprika a lében, annál finomabb lesz. Tálalás előtt meglocsoljuk néhány csepp olajjal, vagy ha szeretnénk, mielőtt megsütnénk, a paprikákat enyhén beolajozzuk, és úgy kezdjük el sütni. Télire úgy tartósítjuk, hogy a mesütött, kissé marinálódott paprikát üvegekbe osztjuk szét, felöntjük az üvegek nyakáig a páclével, rácsavarjuk a kupakot, és kigőzöljük. Egy magasabb edény aljára több rétegben újságpapírt vagy konyharuhát teszünk, belehelyezzük az üvegeket, felöntjük vízzel az üvegek háromnegyedéig, és kis lángon felforraljuk. Amikor az üvegekben a lé gyöngyözni kezd, és buborékok mennek a felszíne felé, attól kezdve 20 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni, majd kivesszük az üvegeket, megtöröljük, és a kamrába tesszük.


Megjegyzés: A paprikát grillrácson vagy sütőben is süthetjük.

ÉÍ - 2018/NYÁR


2 megjegyzés:

Éva írta...

Imádom a sült paprikát ezzel még anyósom ismertetett meg. Annyi különbséggel csinálom hogy mi általában fehér paprikát sütünk meg /az előkészítés héja lehúzása stb hasonló/ és zsírban sütjük át. Gondolom hogy ez a fajta paprika még finomabb lehet mert húsosabb guszta!

sedith írta...

Szia, Éva, jó újra látni! ;) :)
Bármiylen paprikát lehet sütni, a fehér/zöld annyiból másabb, hogy nem enniyre édes, mint a piros. Az is finom, szó se róla, de a piros mégis más. Próbáld csak ki egyszer. :)

2018. augusztus 5., vasárnap

Sült paprika

Bejegyezte: sedith dátum: 0:42

Érdekes: most is látom magam előtt Klári néninél egy tányérban a megsült paprikákat, és annyira gusztának láttam! De csak amíg meg nem kóstoltam. Nem tudom, mire számíthattam, és már nem is emlékszem az ízére - 7 éves voltam - de tudom, hogy nem ízlett. És emiatt sok-sok-sok-sok évig nem is kóstoltam meg újra. Hogy mégis mikor tettem aztán meg, azt sem tudom, de tény, hogy csak sajnálni tudom, hogy annyi évet elpazaroltam. Amióta kertünk van, rendszeresen készíte, és télire is teszek el. Készítsetek ti is, nem fogjátok megbánni! :) 


Sült paprika

Sütéshez a jó húsos kápia vagy a kaliforniai paprika a legmegfelelőbb. A kápiát könnyebb megsütni, mert simább a felülete. Lehet grillezni, tárcsalapon sütni, vagy akár direkt a parázsra is rá lehet tenni.

Hozzávalók: bármilyen mennyiségű, piros húsú paprika, só;
az öntethez: só, cukor, ecet, víz, olaj.

Elkészítése:  A paprikákat egymás mellé helyezzük a sütőalkalmatosságra, és addig sütjük egyik oldalán, amíg felszíne feketés lesz és a húsa megpuhul. Ekkor átfordítjuk, és a többi oldalán is megsütjük. Ha a paprikák megsültek, és szemmel láthatóan megpuhultak, kissé összeestek, tálba szedjük, és alaposan megsózzuk. A tálat azonnal lefedjük fóliával, és így hagyjuk legalább langyosra hűlni. Ezután vékony hártyahéját lehúzzuk, óvatosan hosszában elvágjuk, a csumáját eltávolítjuk, a paprika húsát pedig szűrőben hagyjuk kissé lefolyni. A paprikákat hagyhatjuk egészben is, ebben az esetben nem vágjuk őket el, hanem meghagyjuk csumájukat és kis szárukat is. Így talán mutatósabbak. Ezalatt ízlés szerinti sós-ecetes-cukros vizet készítünk, és belehelyezzük a sült paprikahúst. Minimum 2 órán át hagyjuk marinálódni, de akár tovább is maradhat a paprika a lében, annál finomabb lesz. Tálalás előtt meglocsoljuk néhány csepp olajjal, vagy ha szeretnénk, mielőtt megsütnénk, a paprikákat enyhén beolajozzuk, és úgy kezdjük el sütni. Télire úgy tartósítjuk, hogy a mesütött, kissé marinálódott paprikát üvegekbe osztjuk szét, felöntjük az üvegek nyakáig a páclével, rácsavarjuk a kupakot, és kigőzöljük. Egy magasabb edény aljára több rétegben újságpapírt vagy konyharuhát teszünk, belehelyezzük az üvegeket, felöntjük vízzel az üvegek háromnegyedéig, és kis lángon felforraljuk. Amikor az üvegekben a lé gyöngyözni kezd, és buborékok mennek a felszíne felé, attól kezdve 20 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni, majd kivesszük az üvegeket, megtöröljük, és a kamrába tesszük.


Megjegyzés: A paprikát grillrácson vagy sütőben is süthetjük.

ÉÍ - 2018/NYÁR


2 megjegyzés on "Sült paprika"

Éva on 2018. augusztus 5. 12:23 írta...

Imádom a sült paprikát ezzel még anyósom ismertetett meg. Annyi különbséggel csinálom hogy mi általában fehér paprikát sütünk meg /az előkészítés héja lehúzása stb hasonló/ és zsírban sütjük át. Gondolom hogy ez a fajta paprika még finomabb lehet mert húsosabb guszta!

sedith on 2018. augusztus 5. 22:38 írta...

Szia, Éva, jó újra látni! ;) :)
Bármiylen paprikát lehet sütni, a fehér/zöld annyiból másabb, hogy nem enniyre édes, mint a piros. Az is finom, szó se róla, de a piros mégis más. Próbáld csak ki egyszer. :)

Related Posts with Thumbnails