2018. szeptember 30., vasárnap

Színes rózsapite


Ránézve egy ilyen gyönyörű színes ételre, még a szemünk is jobban örül neki. Hát még a hasunk! Bár igaz, a családban szinte csak én vagyok oda a pitékért, a férjem tetszését valahogy nehezen tudom elnyerni velük, a lányok kedve, ízlése meg nagyon rapszodikus. Pl. a nagylányom imádta az alját, de a tetejéről a "rózsákat" mind nekem adta. Hogy minél színesebb legyen, kétféle színű tököt (zöld, sárga), sárgarépát, céklát és padlizsánt használtam hozzá.


Színes rózsapite

Hozzávalók (4-6 személyre) a tésztához: 30 dkg liszt (fele lehet teljes kiőrlésű is), 18 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál só és sütőpor, ½ teáskanál bors, 2-3 evőkanál víz;
a töltelékhez: 50 dkg vegyes darált hús (sertés-marha), 1 hagyma, 1-1 piros és sárga húsú paprika, 1 sárgarépa, 2 paradicsom vagy 1,5 dl sűrű paradicsomlé, 10 dkg mascarpone, 4-5 tojás, 15 dkg sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, olaj;
továbbá: 1-2 sárgarépa, 1 hosszúkás, henger alakú cékla, 1-1 karcsú sárga és zöld héjú cukkini, illetve padlizsán, 3 dkg vaj.

Elkészítése: 

         1.      A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a sütőport meg a borsot, és elmorzsoljuk a hideg vajjal. Végül hozzáadunk 2-3 evőkanál vizet, és gyorsan összeállítjuk a tésztát. Ezután kb. 5 mm-esre nyújtjuk, kibélelünk vele egy magas peremű piteformát, és betesszük a hűtőbe, amíg a többivel elkészülünk.
         2.      A töltelékhez kevés olajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát meg a kis kockákra vágott paprikát, illetve sárgarépát, hozzáadjuk a húst, és állandóan kavargatva morzsásra pirítjuk. Ezután beletesszük a felkockázott paradicsomot, sóval, borssal ízesítjük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, készre főzzük, majd zsírjára sütjük.
         3.      A sárgarépát és a céklát meghámozzuk, majd a padlizsánnal meg a tökfélékkel együtt zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépa- és céklaszeleteket enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük ki, a többi zöldséget pedig szűrőbe tesszük, és alaposan megsózzuk. Felhasználás előtt ezeket folyó víz alatt átmossuk és kissé kinyomkodjuk.
         4.      A tésztát 200 fokos sütőben vaksütéssel 15 percig sütjük, majd a lencsét/babot eltávolítva további 6-7 percig sütjük.
         5.      Egy tálban kikeverjük a mascarponét a tojásokkal, hozzáadjuk a húsos ragut, a kockára vágott sajtot meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, sóval és borssal ízesítjük, majd jól összekavarjuk, és beleöntjük az elősütött tésztába.
         6.      A zöldségszeleteket egyenként feltekerjük, és kirakjuk vele a pite tetejét. Végül vajdarabkákat teszünk rá, és 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt (vagy amennyi szükséges) készre sütjük.




Megjegyzések:
          1.      A pitetésztával könnyebb dolgozni, amikor frissen elkészül. Ha először kihűtjük, és utána nyújtjuk, jobban szakadozik, a szélei pedig töredeznek, mint a képen is látható.
         2.      Ha a zöldséghámozónk netán túl vékonyra szeletelne, sajtszeletelővel is felvághatjuk a zöldséget.
         3.      A sárgarépát és a céklát nem kell tovább főzni, hiszen nem kell megfőnie, csupán rugalmas kell, hogy legyen.  A padlizsán és a tökfélék pedig a sózás által puhulnak kissé, így könnyen lehet majd tekerni őket. Ha szeretnénk, azért ezeket is blansírozhatjuk. Természetesen, először a fehér húsú zöldségeket tesszük a fővő vízbe, utána a sárgarépát, és végül a céklát.
         4.      Vaksütésnek nevezzük azt, amikor a tésztára valamilyen nehezéket teszünk, és úgy sütjük meg, ezáltal meggátoljuk, hogy felpúposodjon, eldeformálódjon. Nehezékként bármilyen hüvelyest vagy rizst használhatunk. A tésztára összegyűrt – hogy könnyen idomuljon – sütőpapírt terítünk, és erre öntjük a nehezéket.


ÉÍ - 2018/ŐSZ


1 megjegyzés:

Katalin írta...

Gyönyörű, mint egy nagy tál rózsa! Különleges, és biztosan nagyon finom, szívesen megkóstoltam volna :-)

Related Posts with Thumbnails

2018. szeptember 30., vasárnap

Színes rózsapite


Ránézve egy ilyen gyönyörű színes ételre, még a szemünk is jobban örül neki. Hát még a hasunk! Bár igaz, a családban szinte csak én vagyok oda a pitékért, a férjem tetszését valahogy nehezen tudom elnyerni velük, a lányok kedve, ízlése meg nagyon rapszodikus. Pl. a nagylányom imádta az alját, de a tetejéről a "rózsákat" mind nekem adta. Hogy minél színesebb legyen, kétféle színű tököt (zöld, sárga), sárgarépát, céklát és padlizsánt használtam hozzá.


Színes rózsapite

Hozzávalók (4-6 személyre) a tésztához: 30 dkg liszt (fele lehet teljes kiőrlésű is), 18 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál só és sütőpor, ½ teáskanál bors, 2-3 evőkanál víz;
a töltelékhez: 50 dkg vegyes darált hús (sertés-marha), 1 hagyma, 1-1 piros és sárga húsú paprika, 1 sárgarépa, 2 paradicsom vagy 1,5 dl sűrű paradicsomlé, 10 dkg mascarpone, 4-5 tojás, 15 dkg sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, olaj;
továbbá: 1-2 sárgarépa, 1 hosszúkás, henger alakú cékla, 1-1 karcsú sárga és zöld héjú cukkini, illetve padlizsán, 3 dkg vaj.

Elkészítése: 

         1.      A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a sütőport meg a borsot, és elmorzsoljuk a hideg vajjal. Végül hozzáadunk 2-3 evőkanál vizet, és gyorsan összeállítjuk a tésztát. Ezután kb. 5 mm-esre nyújtjuk, kibélelünk vele egy magas peremű piteformát, és betesszük a hűtőbe, amíg a többivel elkészülünk.
         2.      A töltelékhez kevés olajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát meg a kis kockákra vágott paprikát, illetve sárgarépát, hozzáadjuk a húst, és állandóan kavargatva morzsásra pirítjuk. Ezután beletesszük a felkockázott paradicsomot, sóval, borssal ízesítjük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, készre főzzük, majd zsírjára sütjük.
         3.      A sárgarépát és a céklát meghámozzuk, majd a padlizsánnal meg a tökfélékkel együtt zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépa- és céklaszeleteket enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük ki, a többi zöldséget pedig szűrőbe tesszük, és alaposan megsózzuk. Felhasználás előtt ezeket folyó víz alatt átmossuk és kissé kinyomkodjuk.
         4.      A tésztát 200 fokos sütőben vaksütéssel 15 percig sütjük, majd a lencsét/babot eltávolítva további 6-7 percig sütjük.
         5.      Egy tálban kikeverjük a mascarponét a tojásokkal, hozzáadjuk a húsos ragut, a kockára vágott sajtot meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, sóval és borssal ízesítjük, majd jól összekavarjuk, és beleöntjük az elősütött tésztába.
         6.      A zöldségszeleteket egyenként feltekerjük, és kirakjuk vele a pite tetejét. Végül vajdarabkákat teszünk rá, és 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt (vagy amennyi szükséges) készre sütjük.




Megjegyzések:
          1.      A pitetésztával könnyebb dolgozni, amikor frissen elkészül. Ha először kihűtjük, és utána nyújtjuk, jobban szakadozik, a szélei pedig töredeznek, mint a képen is látható.
         2.      Ha a zöldséghámozónk netán túl vékonyra szeletelne, sajtszeletelővel is felvághatjuk a zöldséget.
         3.      A sárgarépát és a céklát nem kell tovább főzni, hiszen nem kell megfőnie, csupán rugalmas kell, hogy legyen.  A padlizsán és a tökfélék pedig a sózás által puhulnak kissé, így könnyen lehet majd tekerni őket. Ha szeretnénk, azért ezeket is blansírozhatjuk. Természetesen, először a fehér húsú zöldségeket tesszük a fővő vízbe, utána a sárgarépát, és végül a céklát.
         4.      Vaksütésnek nevezzük azt, amikor a tésztára valamilyen nehezéket teszünk, és úgy sütjük meg, ezáltal meggátoljuk, hogy felpúposodjon, eldeformálódjon. Nehezékként bármilyen hüvelyest vagy rizst használhatunk. A tésztára összegyűrt – hogy könnyen idomuljon – sütőpapírt terítünk, és erre öntjük a nehezéket.


ÉÍ - 2018/ŐSZ


1 megjegyzés:

Katalin írta...

Gyönyörű, mint egy nagy tál rózsa! Különleges, és biztosan nagyon finom, szívesen megkóstoltam volna :-)