2018. november 4., vasárnap

Kolozsvári káposzta

Ha elfogynak a már megírt tartalékreceptjeim, nem tudom, hogyan lesz, mert nehezen jut az időm, hogy csak úgy a blogra írjak egy-egy receptet. Ez is olyan, ami már régen meg van írva, mert már megjelent valamelyik kiadványunkban...



Kolozsvári káposzta 

Hozzávalók (4-6 személyre) a húsos réteghez: 50 dkg marha- vagy sertéshús, 30 dkg füstölt paprikás kolbász, 20 dkg sült csirkemell, 2 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 2,5 dl házi paradicsomlé, 3 evőkanál házi ketchup (elhagyható), 1 teáskanál tört kömény, só, bors, zsiradék;
a káposztás réteghez: 1 kg káposzta, 2 hagyma, 3 nagy evőkanál sertészsír, 1 teáskanál morzsolt csombor, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál ecet, só, bors;
a rizses réteghez: 25 dkg rizs, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors;
továbbá: 2 dl tejszín, zsiradék, zsemlemorzsa, tejföl a tálaláshoz.

Elkészítése:  A kétféle húst és a bőrétől megszabadított kolbászt kis lyukú darálón összedaráljuk. A felaprított hagymát megpirítjuk némi zsiradékon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a húskeveréket is. Pirítjuk néhány percig, hozzáadjuk a paradicsomlevet, a ketchupot és a köményt, majd kevés vizet öntögetve hozzá néha megkavarva addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Végül zsírjára sütjük. A rizst megfőzzük kétszeres mennyiségű, sós-borsos vízben, majd hozzákavarjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet. A káposztához megdinszteljük a hagymát a felforrósított zsíron, hozzáadjuk a finomra gyalult káposztát, megszórjuk a csomborral, sózzuk, borsozzuk, és szinte állandóan kavargatva, egy-egy kevés forró vizet öntve alá puhára pároljuk. Amikor a káposzta megpuhult, megszórjuk a cukorral, rálocsoljuk az ecetet és jól összekavarjuk. Egy jókora tűzálló tálat kikenünk zsiradékkal, megszórjuk morzsával, és belesimítjuk a káposzta 2/3-át. Erre tesszük a rizst, a rizsre pedig a húsos ragut, végül pedig befedjük a maradék káposztával. Rálocsoljuk a tejszínt, és 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Tejföllel kínáljuk.

Megjegyzés: Ehhez az ételhez felhasználhatunk bármilyen maradék főtt vagy sült húst is. A sült csirkemell elhagyható, de használjunk helyette bármilyen más húst, hogy legyen meg az 1 kg.


KAL - 2019.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2018. november 4., vasárnap

Kolozsvári káposzta

Ha elfogynak a már megírt tartalékreceptjeim, nem tudom, hogyan lesz, mert nehezen jut az időm, hogy csak úgy a blogra írjak egy-egy receptet. Ez is olyan, ami már régen meg van írva, mert már megjelent valamelyik kiadványunkban...



Kolozsvári káposzta 

Hozzávalók (4-6 személyre) a húsos réteghez: 50 dkg marha- vagy sertéshús, 30 dkg füstölt paprikás kolbász, 20 dkg sült csirkemell, 2 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 2,5 dl házi paradicsomlé, 3 evőkanál házi ketchup (elhagyható), 1 teáskanál tört kömény, só, bors, zsiradék;
a káposztás réteghez: 1 kg káposzta, 2 hagyma, 3 nagy evőkanál sertészsír, 1 teáskanál morzsolt csombor, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál ecet, só, bors;
a rizses réteghez: 25 dkg rizs, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors;
továbbá: 2 dl tejszín, zsiradék, zsemlemorzsa, tejföl a tálaláshoz.

Elkészítése:  A kétféle húst és a bőrétől megszabadított kolbászt kis lyukú darálón összedaráljuk. A felaprított hagymát megpirítjuk némi zsiradékon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a húskeveréket is. Pirítjuk néhány percig, hozzáadjuk a paradicsomlevet, a ketchupot és a köményt, majd kevés vizet öntögetve hozzá néha megkavarva addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Végül zsírjára sütjük. A rizst megfőzzük kétszeres mennyiségű, sós-borsos vízben, majd hozzákavarjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet. A káposztához megdinszteljük a hagymát a felforrósított zsíron, hozzáadjuk a finomra gyalult káposztát, megszórjuk a csomborral, sózzuk, borsozzuk, és szinte állandóan kavargatva, egy-egy kevés forró vizet öntve alá puhára pároljuk. Amikor a káposzta megpuhult, megszórjuk a cukorral, rálocsoljuk az ecetet és jól összekavarjuk. Egy jókora tűzálló tálat kikenünk zsiradékkal, megszórjuk morzsával, és belesimítjuk a káposzta 2/3-át. Erre tesszük a rizst, a rizsre pedig a húsos ragut, végül pedig befedjük a maradék káposztával. Rálocsoljuk a tejszínt, és 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Tejföllel kínáljuk.

Megjegyzés: Ehhez az ételhez felhasználhatunk bármilyen maradék főtt vagy sült húst is. A sült csirkemell elhagyható, de használjunk helyette bármilyen más húst, hogy legyen meg az 1 kg.


KAL - 2019.


Nincsenek megjegyzések: