2019. január 13., vasárnap

Pacalleves

Ez az az étel, amiről azt mondtam, hogy soha életemben meg nem tudnám enni. És lám, már megeszem. Ez, amit én készítettem, kimondottan ízlett. Rájöttem, az a titka, hogy a pacal ne legyen "taknyosra" főzve. Ha puha, de még úgymond van rajta, mit rágni, akkor már teljesen más. A férjem azt mondta, első próbálkozásként szuper. Sok vendéglő szeretné, hogy ilyen pacallevest főzzön. 


Pacalleves (Ciorbă de burtă)

Hozzávalók (kb. 6 személyre): 1 kg tisztított, előfőzött pacal, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 darabka zeller, 1 vöröshagyma, 2 piros színű kápia paprika, 1 fej fokhagyma, 3 dl tejföl, citromlé vagy almaecet, só, kevés olaj, 2-3 babérlevél;
a tálaláshoz: tejföl, friss vagy ecetes csípős paprika.

Elkészítése: A pacalt hideg vízben főni tesszük, majd miután felforrt, kb. 5 percnyi főzés után leszűrjük. Közben egy másik edényben fölforralunk kb. 3,5 liter vizet, és a leszűrt pacalt áttesszük a forrásban lévő vízbe. Megsózzuk, beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott petrezselyemgyökeret, zellert és hagymát, valamint a babérlevelet meg az összezúzott fokhagyma felét, és addig főzzük, amíg a pacal majdnem teljesen puha nem lesz. Közben a meghámozott sárgarépát lereszeljük a kis lyukú reszelőn, a paprikát pedig félbevágjuk, magtalanítjuk, és vékony csíkokra vágjuk. A sárgarépát és néhány paprikacsíkot kevés olajon megdinsztelünk, majd felengedjük 4-5 merőkanálnyival a leves levéből, és szűrőn keresztül a levet visszaszűrjük a leveshez. Beletesszük a paprikacsíkokat is, és addig főzzük, amíg az is meg nem puhul. Eltávolítjuk a levesből a gyökereseket, a hagymát meg a babérlevelet, és hozzáadjuk a maradék zúzott fokhagymával, illetve kevés forró lével elkevert tejfölt. Egyet-kettőt hagyjuk lobbanni, és félrevesszük a lángról. Ízlés szerint utánasózunk, és ecettel vagy citromlével savanyítjuk kissé. Tejföllel, csípős paprikával kínáljuk.

Megjegyzés: Ha intenzívebb ízű levest szeretnénk, akkor nem kell leszűrni a pacal első főzővizét. Marhalábszárat vagy bármilyen más csontot is tehetünk a levesbe. 
Van, aki úgy készíti (pl. a húgom), hogy a főtt zöldségeket – beleértve a külön megdinsztelt sárgarépát is – összeturmixolja, és beleteszi a levesbe. Így kissé sűrűbb lesz. 

EK - 2019/2.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia a pacalleves a ferjem kedvenc levesse !eleg gyakran fozom ..en is novendek velos csonttal keszittem meg a zoldsegekbol turmixolva keveset belecsempeszek 😉 mindenkinek csak ajalani tudom !!

sedith írta...

Szia! Egyszer úgy is ki fogom próbálni. :) Szerintem mostantól én is beiktatom néha ezt a levest. :)

Related Posts with Thumbnails

2019. január 13., vasárnap

Pacalleves

Ez az az étel, amiről azt mondtam, hogy soha életemben meg nem tudnám enni. És lám, már megeszem. Ez, amit én készítettem, kimondottan ízlett. Rájöttem, az a titka, hogy a pacal ne legyen "taknyosra" főzve. Ha puha, de még úgymond van rajta, mit rágni, akkor már teljesen más. A férjem azt mondta, első próbálkozásként szuper. Sok vendéglő szeretné, hogy ilyen pacallevest főzzön. 


Pacalleves (Ciorbă de burtă)

Hozzávalók (kb. 6 személyre): 1 kg tisztított, előfőzött pacal, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 darabka zeller, 1 vöröshagyma, 2 piros színű kápia paprika, 1 fej fokhagyma, 3 dl tejföl, citromlé vagy almaecet, só, kevés olaj, 2-3 babérlevél;
a tálaláshoz: tejföl, friss vagy ecetes csípős paprika.

Elkészítése: A pacalt hideg vízben főni tesszük, majd miután felforrt, kb. 5 percnyi főzés után leszűrjük. Közben egy másik edényben fölforralunk kb. 3,5 liter vizet, és a leszűrt pacalt áttesszük a forrásban lévő vízbe. Megsózzuk, beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott petrezselyemgyökeret, zellert és hagymát, valamint a babérlevelet meg az összezúzott fokhagyma felét, és addig főzzük, amíg a pacal majdnem teljesen puha nem lesz. Közben a meghámozott sárgarépát lereszeljük a kis lyukú reszelőn, a paprikát pedig félbevágjuk, magtalanítjuk, és vékony csíkokra vágjuk. A sárgarépát és néhány paprikacsíkot kevés olajon megdinsztelünk, majd felengedjük 4-5 merőkanálnyival a leves levéből, és szűrőn keresztül a levet visszaszűrjük a leveshez. Beletesszük a paprikacsíkokat is, és addig főzzük, amíg az is meg nem puhul. Eltávolítjuk a levesből a gyökereseket, a hagymát meg a babérlevelet, és hozzáadjuk a maradék zúzott fokhagymával, illetve kevés forró lével elkevert tejfölt. Egyet-kettőt hagyjuk lobbanni, és félrevesszük a lángról. Ízlés szerint utánasózunk, és ecettel vagy citromlével savanyítjuk kissé. Tejföllel, csípős paprikával kínáljuk.

Megjegyzés: Ha intenzívebb ízű levest szeretnénk, akkor nem kell leszűrni a pacal első főzővizét. Marhalábszárat vagy bármilyen más csontot is tehetünk a levesbe. 
Van, aki úgy készíti (pl. a húgom), hogy a főtt zöldségeket – beleértve a külön megdinsztelt sárgarépát is – összeturmixolja, és beleteszi a levesbe. Így kissé sűrűbb lesz. 

EK - 2019/2.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia a pacalleves a ferjem kedvenc levesse !eleg gyakran fozom ..en is novendek velos csonttal keszittem meg a zoldsegekbol turmixolva keveset belecsempeszek 😉 mindenkinek csak ajalani tudom !!

sedith írta...

Szia! Egyszer úgy is ki fogom próbálni. :) Szerintem mostantól én is beiktatom néha ezt a levest. :)