2019. január 21., hétfő

Paparája (Păpăraie)


Gyermekkorom egyik leggyakoribb étele. Kiadós volt, és édesanyám kevés tojással is megoldotta. Azokban az időkben muszáj volt a kevésből is sokat kihozni. Általában reggelire ettük, ezzel mehetett aztán a munka a nap folyamán egészen délutánig is. Az elnevezése megosztó lehet, mert vannak vidékek, ahol másképp hívják, vagy ezen a néven teljesen más étel "fut", de mifelénk így mondták, tehát én is így hívom.


Paparája (Păpăraie)

Hozzávalók (4 személyre): 3-4 hagyma, 25-30 dkg juhtúró, 10 tojás, 2 evőkanál kukoricadara, olaj, só, bors;
a tálaláshoz: puliszka, esetleg tejföl.

Elkészítése:  A csíkokra vágott hagymát megdinszteljük 4-5 evőkanál olajon, majd amikor már összeesett, megszórjuk a kukoricadarával, elkeverjük, és felöntjük 2 dl vízzel. Addig főzzük, amíg a víz elpárolog, illetve a dara jól megpuhul. Közben a tojásokat felverjük, sóval és borssal ízesítjük, illetve belemorzsoljuk a juhtúrót. Amikor a hagymáról a lé elpárolgott, ráöntjük a túrós-tojásos keveréket, és állandóan kavargatva addig sütjük-pároljuk, míg a tojás kocsonyássá nem válik, el nem készül. Puliszkával, esetleg tejföllel vagy savanyúsággal kínáljuk.

EK - 2019/2


Păpăraie


Ingrediente pentru 4 persoane: 3-4 cepe, 250-300 g brânză de burduf, 10 ouă, 2 linguri făină de mălai, ulei, sare, piper.

Prepararea: Ceapa tăiată felii se călește în 4-5 lingur de ulei, iar când a devenit sticloasă, se presară făina de mălai. se amestecă, se toarnă 200 ml apă și se lasă la fiert până ce apa se evaporă, iar mălaiul s-a umflat și s-a înmuiat. Se bat ouăle, sa asezonează cu sare și piper și se adaugă brânza fărâmițată. Când apa de pe ceapă s-a evaporat, se toarnă amestecul cu ou și brânză, și se lasă pe foc amestecând încontnuu până ce oul se gătește. Se servește cu mămăligă și murături după gust, eventual și cu smântână.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. január 21., hétfő

Paparája (Păpăraie)


Gyermekkorom egyik leggyakoribb étele. Kiadós volt, és édesanyám kevés tojással is megoldotta. Azokban az időkben muszáj volt a kevésből is sokat kihozni. Általában reggelire ettük, ezzel mehetett aztán a munka a nap folyamán egészen délutánig is. Az elnevezése megosztó lehet, mert vannak vidékek, ahol másképp hívják, vagy ezen a néven teljesen más étel "fut", de mifelénk így mondták, tehát én is így hívom.


Paparája (Păpăraie)

Hozzávalók (4 személyre): 3-4 hagyma, 25-30 dkg juhtúró, 10 tojás, 2 evőkanál kukoricadara, olaj, só, bors;
a tálaláshoz: puliszka, esetleg tejföl.

Elkészítése:  A csíkokra vágott hagymát megdinszteljük 4-5 evőkanál olajon, majd amikor már összeesett, megszórjuk a kukoricadarával, elkeverjük, és felöntjük 2 dl vízzel. Addig főzzük, amíg a víz elpárolog, illetve a dara jól megpuhul. Közben a tojásokat felverjük, sóval és borssal ízesítjük, illetve belemorzsoljuk a juhtúrót. Amikor a hagymáról a lé elpárolgott, ráöntjük a túrós-tojásos keveréket, és állandóan kavargatva addig sütjük-pároljuk, míg a tojás kocsonyássá nem válik, el nem készül. Puliszkával, esetleg tejföllel vagy savanyúsággal kínáljuk.

EK - 2019/2


Păpăraie


Ingrediente pentru 4 persoane: 3-4 cepe, 250-300 g brânză de burduf, 10 ouă, 2 linguri făină de mălai, ulei, sare, piper.

Prepararea: Ceapa tăiată felii se călește în 4-5 lingur de ulei, iar când a devenit sticloasă, se presară făina de mălai. se amestecă, se toarnă 200 ml apă și se lasă la fiert până ce apa se evaporă, iar mălaiul s-a umflat și s-a înmuiat. Se bat ouăle, sa asezonează cu sare și piper și se adaugă brânza fărâmițată. Când apa de pe ceapă s-a evaporat, se toarnă amestecul cu ou și brânză, și se lasă pe foc amestecând încontnuu până ce oul se gătește. Se servește cu mămăligă și murături după gust, eventual și cu smântână.

Nincsenek megjegyzések: