tag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post7877379997364495052..comments2024-03-04T19:55:32.005+02:00Comments on Kalandok a konyhában : Zöldséglevessedithhttp://www.blogger.com/profile/14172948031419198443noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post-79171151155276750982008-12-17T16:21:00.000+02:002008-12-17T16:21:00.000+02:00Azt gondoltam, mikor a mákos guba felől érdeklődté...Azt gondoltam, mikor a mákos guba felől érdeklődtél, hogy majd tippet adok, hol nézd meg a neten, de számtalan és eltérő receptet találtam. Így magkapod az anyukámtól tanultat. :) Stílusosan, ide a főzőnaplódba!<BR/>Felénk ez igazi karácsonyi finomság, bár anyukám karácsonykor sohasem csinálta, a nővérem legnagyobb bánatára, szerinte nem elég ünnepi.<BR/>A hozzávalók:<BR/>20 dkg mák (kb ugyanannyi cukorral ízesítve)<BR/>10 kifli (száraz)<BR/>1-1,5 l tej, ez melegen kell<BR/>2 ek cukor<BR/>1 cs vaniliás cukor<BR/>És a "titok":<BR/>A meleg tejbe mehetnek a cukrok, és beáztatod a karikára vágott kiflit, én kicsit kinyomkodom, hogy némileg emlékeztessen, hogy valaha kifli volt :), de olvastam az előbb, hogy szűrőbe is szokták tenni és akkor lecsepeg, lehet, hogy én is kipróbálom így. Mákot rászórod, összekered, vagy rétegesen pakolod, én jénaiba csinálom, amit vajjal/margarinnal kikenek előtte és lassan összesütök. <BR/>Mivel jómagam nem rajongok a mákért, anyukám csinált hozzá vaníliakrémet, hogy lágyítsa a mák ízét, azóta nekem e kettő összenőtt. <BR/>A krémhez:<BR/>1 tojássárgáját 1 púpos ek liszttel, 2 ek cukorral és 1 cs vaniliás cukorral csomómentesre kavarni és 1/2 l tejjel forrásig kell főzni. Ennek folyósnak kell lennie, hisz ezzel öntjük nyakon a megsült, tálalt gubát.<BR/><BR/>képekkel is:<BR/>http://desszert.eu/makos_guba<BR/>saját tésztával, mézzel:<BR/>http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=recept&recept=3230<BR/><BR/>Pussz: katakatahttps://www.blogger.com/profile/03144053709011681124noreply@blogger.com