tag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post7364033919625693985..comments2024-03-04T19:55:32.005+02:00Comments on Kalandok a konyhában : Lakodalmi menü – gasztrojátéksedithhttp://www.blogger.com/profile/14172948031419198443noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post-65942307713650746972011-01-18T19:06:06.737+02:002011-01-18T19:06:06.737+02:00Szia, Ica, örülök, hogy megihletett a bejegyzésem ...Szia, Ica, örülök, hogy megihletett a bejegyzésem és nagyon örülök, hogy leírtad a felétek dívó régi és új szokásokat. Manapság nálunk sincs úgy minden, mint 10-20 évvel ezelőtt, de sok helyhez képest még ma is megtartottak régi szokásokat. A kétfelé mulató társaság-esettel már én is találkoztam, ilyen nálunk a Szilágyságban szokott lenni, furcsa is nekünk, Marosmentieknek rendesen!<br />Nem voltál hosszú, szívesen olvastam és olvasom mindig más vidékek szokásait.:) <br />GYere még!:)sedithhttps://www.blogger.com/profile/14172948031419198443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post-83339163250176597022011-01-18T02:35:55.314+02:002011-01-18T02:35:55.314+02:00Nálunk, Szigetszentmiklóson érdekes szokások volta...Nálunk, Szigetszentmiklóson érdekes szokások voltak régen. A lagzik egyik elengedhetetlen étele a "kulcsos kalács" volt, amit kenyér helyett tettek az asztalra. Ez egy 6 fonásos, különlegesen formázott kalács volt, amit otthon készítettek el, és a pékhez vitték kisütni.<br />Előételnek pogácsát, sós rudat tettek az asztalra. A húslevest tyúkból, sertés, v. marhahúsból főzték, cérnametélttel. A főtt húst is felszolgálták, különböző szószokkal. Paradicsom, meggy,<br />alma, és főtt burgonyával.<br />A leves után pörkölt galuskával, következett, amit tyúkból, v. kakasból, esetleg sertéshúsból készítettek. Utána következtek a sültek. Rántott sertéskaraj, rántott csirkecomb, csirkeszárny a májjal együtt kirántva. Fasírozott, esetleg sült hús, v. sült csirke májas töltelékkel sütve.<br />Vacsora után a sülteket az asztalon hagyták,a kaláccsal együtt.<br />Éjfélkor töltött káposztát, sült hurkát, kolbászt szolgáltak fel.<br />Sokféle süteményt készítettek, amit vegyesen tettek az asztalra.<br />Hagyományos lakodalmas sütemény volt a "kugler", ami nagyon finom kelt tészta baracklekvárral megkenve, és durvára vágott cukros dióval szórva sütöttek meg. Kockára vágták. Diós aprósütemény, amit szív, galamb, félhold formával szúrtak ki. Rizskoch is készült ilyenkor, amit még a férfiak is szívesen fogyasztottak.<br />Bor, sör, pálinka is fogyott rendesen. Éjfél után formázott grillázstortával kínálták a vendégeket, amelyet helyi, ügyes kezű sütőasszony készített el. A torta lehetett, szív, galambpár, esetleg templom alakú. Asztalkendőbe kötötték, összetörték, és úgy kínálták körbe. Mindegyik vendégnek illett venni belőle. A vendégeknek csomagoltak "kóstolót".<br />Hatalmas, 2-300 fős lagzikat tartottak, általában sátorban.<br />Ma már nem készítenek kalácsot, kiment a divatból a lagziba hívogató vőfély, nincs esküvői menet. Rizskoch sem készül esküvőre. Nincsenek főző- és sütőasszonyok sem. Profi szakácsok <br />készítik az esküvői menüt.<br />Még egy érdekesség: a "lányos" és a "fiús" ház külön mulatott. A kikérés után együtt ment a két "menet" a templomba, a polgári esküvőre, majd utána az ifjú pár a koszorús lányokkal a "fiús" házhoz, a menyasszony rokonai a "lányos" házhoz. Éjfél után "kálátorba" mentek a lányos házhoz, és kezdődött a két ház között a jövés-menés.<br />Ma már együtt mulat a két rokonság.<br />Bocsi, ha hosszú voltam.<br />icaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post-10633122079761639392009-06-12T23:21:13.349+03:002009-06-12T23:21:13.349+03:00Virág, neked is válaszolok, csak éppen ahhoz több ...Virág, neked is válaszolok, csak éppen ahhoz több kellene, mint 5-10 perc, úgyhogy még légy egy kis türelemmel!:Dsedithhttps://www.blogger.com/profile/14172948031419198443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post-10989509355910742922009-06-12T23:20:06.458+03:002009-06-12T23:20:06.458+03:00Ágnes, a kérdésedről elfeledkeztem. Most csinálom ...Ágnes, a kérdésedről elfeledkeztem. Most csinálom a fotókat és ... beugrott. Ne haragudj!<br />Én IrfanWiew-vel dolgozom, ezzel nagyon egyszerű. Amikor megvan a kívánt méretű-kinézetű kép, kijelölsz benne egy kis téglalapot, bemész az Edit-be (nekem angol a menüsorom), rögtön a második a File mellett, ott pedig megnyomod azt, hogy Insert text into selection. Kinyit egy ablakot, ahová beírhatod és kicsit szerkesztheted a szöveget és amikor OK-t adsz, akkor a kijelölt részecskébe beteszi. Ezután mented. Ennyi. Csak az a baj vele, hyog nincs túl sok lehetőséged, nem vihetsz bele tulajdonképpen semmi kreativitást. Vagy legalábbis én nem tudok. De amíg találok oylan programot, hoyg használni is tudjam, addig megelégszem ezzel. Remélem, tudtam segíteni. Puszisedithhttps://www.blogger.com/profile/14172948031419198443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post-6137814168985402192009-06-12T23:13:35.258+03:002009-06-12T23:13:35.258+03:00Kati, csak rajta, nagyon várom!:) Gondolom, a szok...Kati, csak rajta, nagyon várom!:) Gondolom, a szokások és az ételek is különböznek a mieinkhez képest. Ami természetes is. Itt sincs mindenhol egyformán! Én csupán a mi szűkebb vidékünkről írtam!sedithhttps://www.blogger.com/profile/14172948031419198443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post-63384444385357646762009-06-12T22:40:39.254+03:002009-06-12T22:40:39.254+03:00Ez jó volt! :) Én is leírom. azt hiszem.Ez jó volt! :) Én is leírom. azt hiszem.Katihttps://www.blogger.com/profile/10414807296265119530noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post-62730528551356162082009-06-12T18:54:26.714+03:002009-06-12T18:54:26.714+03:00Ágnes, akkor a ti esküvőtök amolyan "ilyetcsa...Ágnes, akkor a ti esküvőtök amolyan "ilyetcsakfilmekenlátni" volt. :D<br />De tényleg, errefelé nem működne az ilyen magamkiszolgálós módszer, mert mindenki csak húzodózna és senki nem enne semmit. Egy példa. A férjem sokat jár esküvőkre, mert zenél. Egyik alkalommal az előkelő vendéglőben a gyümölcsök nem tálanként voltak az asztalokon, hanem volt egy külön asztal művészien megrakva gyümölcsökkel. Azt hiszed, megközelítette valaki? Végül külön bemondták, hoyg tessék gyümölcsöt is használni, és a zenészek "példamutatása" után :D lassan-lassan odaoldalogtak az emberek, de még akkor is egyzserűen szégyellték. Vagy másik példa: én már többször csináltam svédasztalt valamelyik szülinap alkalmából, mégis az idősebbek, de még sógorom is húzodózott. Mindenkinek meg kellett pakolni a tányérját és akkor rendben volt a dolog. Szóval, ehhez is fel kell nőni, azt hiszem. Illetve lyan környeeben kell élni vagy legalább megfordulni időnként, hoyg ez is megszkottá váljon. Pl. a mi esküvőnkön is kb. 80 %-ban falusi volt a rokonság, ezt figyelembe kellett venni, különben még azt mondták volna utólag (tudod, az Utca-rádió révén;):P) hogy nem is tettünk ki magunkért. <br /><br />Komplett receptlistát nem tudok írni, de van egy-egy fogás vagy része az előételnek, amit történetesen ismerek vagy el tudok/szoktam készíteni. <br />Pl. ha megnézed a falusi előételt, a tányér alsó felében van egy tekercsféleség kolbásszal és valami színes töltelékkel. Azt megtalálod itt: http://edithreceptjei.blogspot.com/2009/01/tovbbi-receptek2.html <br />Puszisedithhttps://www.blogger.com/profile/14172948031419198443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post-27989418604488954722009-06-12T11:55:32.369+03:002009-06-12T11:55:32.369+03:00Kisvirág, igen, mostanában reggel indul a dolog, p...Kisvirág, igen, mostanában reggel indul a dolog, polgári meg egyházi esküvő, satöbbi, és kb. déli 1-kor érkeznek a lagziterembe. Ilyenkor kb. éjfélig tart a menet (belvárosi éttermekben korábban véget ér), és akkor van ebéd meg vacsora. Ez a nappali lakodalom. Falun általában éjszakai lakodalmak vannak, ott délután kezdődik minden és estére érnek a terembe. Az ételek sorrendje viszont ugyanaz. <br />De a húgomék most újítanak, ugyanis falun, kultúrotthonban lesz a lagzi, de vasárnap és reggeltől, azaz déltől. <br /><br />Többieknek is válaszolok, de egy kis türelmet kérek.:)sedithhttps://www.blogger.com/profile/14172948031419198443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post-79230817387510093502009-06-12T10:46:43.434+03:002009-06-12T10:46:43.434+03:00Itten mifelénk nagyon hasonló szokások élnek - ha ...Itten mifelénk nagyon hasonló szokások élnek - ha még élnek - főleg, Reziben a falunkban. Igazi kultúros, krepp papír díszített, vagy sportpályán sátras lagzi az igazi, szerintem is. Házi sütikkel.. Nálunk általában több fogás akad, de a sós rágcsán kívül előételre nem nagyon emléxem. Húsleves, pörkölt, aztán sültek, rántottak, és a házi sütik, amiket tálban az asztalon hagynak. Nálunk szokott lenni puszedli és esküvői perec, aminek a tésztája nekem nem igazán jön be, de a puszedlin is megtalálható fehér mázat mindig lerágcsáltam róla. :-P Úgy néz ki, mintha két félgömb lenne egymásnak háttal fordítva. Néha a pékségekben is látható. Mi sajnos nem engedhettük meg magunknak a falusi lagzit, egyrészt idő hiányában (az érkező Juliska miatt az egészet 3 hét alatt bonyolítottuk), másrészt meg azért, mert annyira nem fogadták el még a kapcsolatunkat, hogy a lehető legnagyobb titokban kellett tartani. De majd ha meglesz a templomi esküvőnk is, akkor szeretnék valami ilyesmit. Az étterminek nem volt hangulata. Viszont nálunk is illik az egész, de legalább a fél falut meghívni. :-S :-D Nálunk nagy hagyományai vannak az esküvői játékoknak, bolondozásnak is, pl. macskahajtás, maikor söprűvel becsapkodnak az asztalok alá, kihajtani a macskát, nehogy leharapja a vőlegény ... ... , a kedvencem az aprópénz seprés, amikor 1 000 000 apró fémpénzt szórnak szét a teremben és - az akkor már menyecskének - össze kell söpörni. Ezzel mutathatja meg, hogy milyen takarékos. Aztán mikor már azt hiszi, hogy végzett, jöhet a következő adag aprópénz. De van még pár ilyen furcsaság. Az unokabátyámat a vőfély beküldte az asztal alá, és onnan kellett kikiabálnia, hogy én vagyok az úr a háznál... :-P <br />Asszem nyitok egy blogot, amiben a hagyományokat, népszokásokat gyűjtöm össze... <br /><br />Aniéknak sok szeretettel gratulálunk! :-)Virághttps://www.blogger.com/profile/05862781060153897414noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post-77693795424517246342009-06-12T10:46:24.916+03:002009-06-12T10:46:24.916+03:00kisvirag voltam :)kisvirag voltam :)Unknownhttps://www.blogger.com/profile/14624863910795887105noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post-48142027383615679562009-06-12T10:45:51.822+03:002009-06-12T10:45:51.822+03:00szia! köszi szépen, jó nagyon!
Csak egy kérdés, me...szia! köszi szépen, jó nagyon!<br />Csak egy kérdés, mert nem volt teljesen világos: azt írtad, hogy vacsoráig vagy hajnalig tartó lakodalom esetén, meg hogy ebéd...<br />Ezek szerint van ahol reggel kezdik, és az ebéd a "lagzi"? <br />Csak azért kérdem, mert számomra eddig az volt, hogy az esküvő délután, és a lagzi a vacsorával kezdődik :)Unknownhttps://www.blogger.com/profile/14624863910795887105noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post-21453253174376867652009-06-11T21:00:15.741+03:002009-06-11T21:00:15.741+03:00Kérhetek most én egy kis technikai segítséget? A f...Kérhetek most én egy kis technikai segítséget? A fotóid alján a logot/aláírást/jelet vagy mit hogyan készíted?<br /><br />Köszi ha elárulod a titkot,<br />ÁgnesÁgi https://www.blogger.com/profile/01307744953303568158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997319966608334432.post-80909216192158547622009-06-11T20:58:18.511+03:002009-06-11T20:58:18.511+03:00Élmény volt olvasni soraidat, igaz kicsit szenvedt...Élmény volt olvasni soraidat, igaz kicsit szenvedtem, mert összefolyt a nyál a számban a képek láttán, úgy érzem végigenném a menüt most azonnal.<br />Amit leírtál az azt hiszem a legtöbb mo-i vidéki, falusi lagzikra is jellemző. Én mindig túlzásnak tartottam még éjfélkor újabb töltött káposztát és nehéz ételt a vendégek elé tenni,sokszor láttam a pazarlást de elfogadom, hogy ez is egy szokás és csak remélem, hogy igazán nem vész semmi kárba sosem ezek után a pazar vacsorák után.<br />Mi a mértékletességre szavaztunk. A Margitsziget árnyas fái alatt volt az esküvőnk, az anyakönyvvezető is oda jött, majd ültetett állófogadást tartottunk (tényleg van ilyen kifejezés?), azaz mindenki kiszolgálta magát az egyébként nagyon gusztusos ételekből, majd leült. Italt viszont felszolgáló kínált a vendégeknek. Olyan kis könnyed volt az egész..<br />Viszont nem bánnám ha valaki meghívna egy igazi, általad leírt lakodalomba. Sajnos kicsi az esélye, nincs hajadon ismerős a közelünkben.<br /><br />ui. Az ételek receptjét is leírod valamikor Edith? Ok csak vicc volt, bár tényleg szívesen venném bármelyikét.Ági https://www.blogger.com/profile/01307744953303568158noreply@blogger.com