2020. november 28., szombat

Csülkös pacalpörkölt

Ez az az étel, amiről álmomban sem hittem volna, hogy valaha meg fogom enni. És mégis. Talán mégsem akkora butaság a mondás: Soha ne mond azt, hogy soha... :) Ezt az ételt nagyon rég készítettem, még valamikor a legszigorúbb bezártság idején, de még mst is érzem az ízét a számban. Talán elkelne egy repeta... 


Csülkös pacalpörkölt

Hozzávalók (5-6 személyre): 1 kg előfőzött, konyhakész pacal, 1-2 teáskanál szemes bors, 5-6 babérlevél, 1 csont nélküli friss sertéscsülök, 20 dkg zsírszalonna, 3 nagy hagyma, 2 evőkanál pirospaprika, 2-3 zöldpaprika, 2-3 érett paradicsom, 5-6 cikk fokhagyma, só, bors, 1 teáskanál őrölt köménymag, 1 teáskanál morzsolt majoránna, esetleg további zsiradék;

a tálaláshoz: csípős paprika, petrezselymes vagy natúr főtt krumpli, idénysaláta vagy savanyúság.

Elkészítése: A pacalt kisujjnyi méretű csíkokra vágjuk, vagy ha már eleve csíkozott, ellenőrizzük, hogy nincsenek-e benne nagyobb darabok. Alaposan megmossuk folyó víz alatt, majd hideg vízben főni tesszük sóval, teatojásba tett szemes borssal és babérlevéllel ízesítve. Forrástól számítva kb. 30 percig főzzük, majd leszűrjük (a babérlevelet eltávolítjuk). Közben a szalonnát kis kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A kiengedett zsiradékra dobjuk a csíkokra vágott hagymát és gyakran kavargatva megdinszteljük. Ezután rászórjuk a pirospaprikát, elkavarjuk, öntünk rá egy pici vizet, éppen csak, hogy meg ne égjen, majd rádobjuk a kockára vágott zöldpaprikát és meghámozott paradicsomot. 5-10 percig főzzük az egészet, amíg kissé be nem sűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott csülköt, sóval, borssal, köménnyel és majoránnával ízesítjük, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellei, és lefedve addig főzzük, amíg a csülök majdnem készre fő. Ekkor hozzáadjuk a pacalt és a zúzott fokhagymát, ízlés szerint utánasózunk, és kipótoljuk még annyi vízzel, amennyi éppencsak ellepi. Addig főzzük, míg minden készre nem fő, és a leve szépen besűrűsödik. Tálaláskor csípőspaprika-karikákat teszünk rá, és natúr vagy petrezselymes krumplival kínáljuk savanyúság vagy valamilyen saláta kíséretében.

Megjegyzés: Érdemes kuktában készíteni, úgy jócskán lerövidül a főzési idő, csak vegyük figyelembe, hogy a leve így nem párolog el, tehát valamivel kevesebb folyadékot használjunk hozzá. 

EK - KAL/2021.



2020. november 2., hétfő

Zöld turmix

 A vitaminpótlás mindig fontos. Próbáljuk meg a szezonális alapanyagokat használni: nálunk éppen most nő a másodvetés-saláta, a spenót meg a nyári termésből való. 


Zöld turmix 

Hozzávalók 2 személyre: 1 banán, 1 alma, 1 körte, ½ avokádó, 5-6 salátalevél, 1 nagy marék friss spenótlevél, víz, növényi tej vagy kókuszvíz.

Elkészítése: A banánt és az avokádót meghámozzuk, a többi hozzávalót alaposan megmossuk. A salátát és a spenótot jól lerázzuk, az almát és a körtét hámozatlanul kicsumázzuk. Blenderbe tesszük a hozzávalókat, felöntjük első körben annyi folyadékkal, amennyi az alapanyagokat majdnem ellepi, és először pulzáló funkción kissé összedolgozzuk, majd jó krémesre turmixoljuk. Tetszés szerint tovább hígítható. Hígítás után még egyszer jól összeturmixoljuk, majd poharakba öntjük, és kínáljuk.