2008. október 19., vasárnap

Ma???

Semmit.:P
De tegnap akkora adag töltött káposztát készítettem, hogy éppen elég volt mára is. Édesanyám és anyósom úgy nézne rám, mint borjú az új kapura, ha elmondanám, mit főztem. De csak azért mert kedves férjem évente egyszer eszik töltött káposztát: karácsonykor, az anyjánál. Nos, karácsony ide vagy oda, múltkor annyi káposztát kaptam édesanyámtól, hogy egy fej még mindig a hűtőben porosodik, holott már főztem lucskost is és a zöldséglevesbe is tettem egyszer belőle. Jaj, és káposztás laska (tészta) is készült, no meg a tegnapi töltött izé.
Finom lett. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ma délelőtt, azzal a kéréssel küld István a konyhába, hogy hozzak neki egy regiment tölteléket. Nagyon éhes lehetett szegény; utólag bevallotta, hogy tegnap is amint térült-fordult a lakásban, csak be-bekapott egy-egy darabot!
Hurrá, ezt a játszmát én nyertem!;)

Töltött káposzta
Szóval az úgy volt, hogy az én mércém szerint rengeteg káposztát kaptunk, 4 fejet. Mint írtam, készült már minden belőle, hát eljött a töltött káposztának is az ideje. Vettem 1 kiló darált disznóhúst, majd hozzátettem két jó marék rizset, és egy nagyobbacska hagymának a felét apróra vágva. Mikor a rizset rászórtam a húsra, akkor jutott eszembe, hogy nem így kellett volna, hanem először a hagymát kellett volna egy picit megdinsztelni, majd amikor üveges, rászórni a rizset is és úgy pirítani pár percig, míg a rizsszemek fehéredni kezdenek, de így is jó lett. Szóval, ki-ki kedve szerint készítheti. Ezután fűszereztem. Csak sót, egy pici ételízesítőt, őrölt feketeborsot és egy kevés pirospaprikát tettem bele, majd jól összedolgoztam és félretettem. Ezalatt egy nagyobb fazékban vizet forraltam, a káposztafejnek pedig kivágtam a torzsáját. Amikor forrt a víz, a káposztát beletettem és pár percig hagytam párolódni, miközben egy villával bontogattam le a leveleket, hogy mindenütt átjárja őket a forró víz és egy picit puhuljanak. 2-3 perc után rendre szedtem ki őket és mire meglett az összes, az elsők már kellőképpen ki is hűltek. Ekkor lenyestem az alsó felükről azt a vastagabb részt. Már nem volt más hátra, mint megtölteni a leveleket.
Én még közbeiktattam végül egy lépést, a megmaradt kis káposztafejet, aminek már túl picik voltak a levelei a töltéshez, apróra vágtam és felét a főzőedény aljára szórtam. Erre dobtam még egy ágacska szárított csombort (borsikafű) és két kisebb ágacska szárított kaprot. Csak ezután helyeztem rá a töltött káposztaleveleket. Két réteg közé pedig egy kis füstölt szalonnadarabot tettem az ízéért. Azért egy füstölt csülökkel mégis jobb lett volna! A tetejét ismét megszórtam vágott káposztával. Aki szereti, akár többet is vághat. Amíg töltöttem a káposztát, egy edényben ismét vizet forraltam. 2-3 evőkanál paradicsompürét elkavartam egy kis forralt vízzel és ráöntöttem a töltött káposztára, majd felöntöttem a többi forró vízzel, mígnem jól ellepte. Fedő alatt, közepes lángon főztem. Nem tudtam mennyi ideig kell főzni, anyósomat hívtam, hogy megkérdezzem, de nem vette fel a telefont. Aztán nagyon egyszerűen megtudtam a főzési időt: kivettem egy darabot és megkóstoltam. Már abszolút kész volt. Kb 1 órát és 20 percet főtt. Jaj, és 3-an ettünk kétszer belőle, de tekintve, hoga a harmadik személy még kisgyerek, úgy vehetjük, hogy ebből az adagból egyszerre 4-5 ember lakik jól. Tejföllel tálaltam.
Még egy jótanács: a sóval bátran kell bánni, nagyon felveszik a hozzávalók. Én nem fukarkodtam vele, a vízbe is szórtam, mégis elbírt volna még egy keveset.

1 megjegyzés:

  1. Jot mosolyogtam az elozo bejegyzeseden!Imadom ahogy irsz es meselsz, csak igy tovabb!!!Sok szerencset az uj bloghoz...
    Agi

    VálaszTörlés