2008. december 20., szombat
Mézeskalács
Elkészültek a mézeskalácsok, most szépen dobozolva várják az ünnepet.
Nálunk nem volt divat a mézeskalácssütés. A karácsony kalácsról, bejgliről és más házi süteményekről szólt, de mézeskalácsról nem. Tavaly viszont engem is elkapott a láz és sikerült kapnom egy gyors (nem kell a nyers tésztát állni hagyni) receptet. Melitől van a recept, ő pedig valakitől kapta, akinek még a dédnagyanyja is így készítette. Szóval ígéretes volt. És bár kevés idő volt még karácsonyig, megreckíroztam az elkészítését, és láss csodát, valóban megpuhult és finom csemege lett belőle!
Idén nézegettem más recepteket is, de végül mégis úgy döntöttem, hogy a már kipróbáltnál maradok. Mindazonáltal, következő alkalommal lesznek némi módósítások, mint pl. az, hogy a cukrot majd összefőzöm a mézzel, hogy hamarabb és teljesen elolvadjon. Vagy lehet, porcukrot használok.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 evőkanál szódabikarbóna + 2 evőkanálnyi ecet
- 25 dkg (1 kocka) margarin
- 35-45 dkg méz (nekem most 37 dkg ment bele)
- 25 dkg cukor
- 2 db tojássárgája
- ízesítéshez: fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, vagy mézeskalácskeverék
- tészta sötétítéséhez kakaópor – én nem tettem
- díszítéshez: ízlés, kedv szerint: magvak, tojáshab, színes, fényes cukorkák, színes kókuszreszelék, csokireszelék
A tojáshabhoz: 1 tojásfehérjét és kb 10-15 dkg átszitált porcukrot, kb fél citrom levével együtt keverjünk robotgéppel 10-15 percig, majd zacskókba töltjük, aminek a csücskére pici lyukat vágunk és tetszés szerinti mintázatot pingálunk a pogácsákra. Ehhez a mennyiséghez azért érdemes a két megmaradt tojásfehérjéből készíteni a habot. Én 25 dkg porcukrot tettem bele.
Elkészítés: A lisztet egy tálba öntjük és elmorzsoljuk benne a margarint, amit lehetőleg jópár órával előtte kivettünk a hűtőből. Ha jól eldolgoztuk, a közepébe egy mélyedést csinálunk és ebbe tesszük bele a szódabikarbónát, amit rögtön leöntünk az ecettel (azaz felfuttatjuk) és elkavarjuk egy kis liszttel. Utána beletesszük a többi hozzávalót (cukrot, mézet, tojássárgáját, fűszerkeveréket és ha használunk, akkor a kakaót is – a cukrot érdemes felfőzni a mézzel, hogy majd a tészta ne maradjon cukorszemcsés) és összedolgozzuk őket.
Én eleinte, amíg minden ragacsos volt, a kézi mixer spirálkavaróival dolgoztam, de hamarosan áttértem a kézi gyúrásra. Elég sokat kell gyúrni, nehezebben akar összeállni a tészta, de nem kell megijedni. Jó negyedóra, 20 perc alatt azért készen lehetünk vele. Nem kell pihentetni, máris foghatunk neki a nyújtáshoz, szaggatáshoz, sütéshez.
Én mindig kettőbe vágom a tésztát, hogy ne dolgozzak olyan nagy adaggal, majd kb. félcentis vastagságúra nyújtom. Kiszaggatom és tepsibe helyezem a figurákat. (Természetesen, a leeső darabokat újra összegyúrom és ismét nyújtom, szaggatom, amíg el nem fogy a tészta.) Ha teflonbevonatos a tepsi, akkor nem kell kikenni, csak úgy szárazon meg lehet sütni benne, ha nem teflonos, akkor legelső alkalommal érdemes nagyon vékonyan beolajozni, de utána már azt sem kell. Persze, sütőpapírral még egyszerűbb a dolog. Épp sütés közben döntöttem, hogy legközelebb veszek én is egy tekerccsel.
Rövid ideig kell sütni, 5-10 perc az egész, az első adagnál ki kell tapasztalni, hogy mennyi elég neki ahhoz, hogy nehogy elégjen. Nekem kb. 10 perc alatt sültek meg, közben egyszer megfordítottam a tepsit, hogy egyenletesen süljenek, de persze, újfajta sütőnél ilyesmire nincs szükség. A fotó az első adag sülésekor készült, ekkor fordítottam meg, úgyhogy a végtermékek kissé pirultabbak voltak.
Segítségem is volt, természetesen:
Naná, hogy a díszítésnél is! (Külön habos zacskója volt és ügyesen nyomogatta a habot, amit végül gondosan lenyalogatott a kalácskákról, nehogy kárba vesszen! :) )
Hagyjuk őket kihűlni, majd tetszés szerint díszítjük. Ha magvakkal akarjuk díszíteni, akkor sütés előtt tojássárgájával kenjük át és úgy szórjuk rá a magvakat. A tojáshabot a kihűlt sütikre kell tenni, és hagyjuk 2-3 órát száradni őket. Én csak tojáshabbal díszítettem, a piros változathoz pedig ételszínezőt használtam. Igaz, céklalével készültem pirosítani, de végül már nem tudtam elmenni venni, úgyhogy ennél maradtam. Mindenesetre, figyelembe kell venni, hogy ez még hígít a habon, úgyhogy legközelebb 30 deka cukrot használok hozzá a biztonság kedvéért.
Amikor megszáradt a tojáshab, a pogácsákat doboz(ok)ba helyezzük (legjobb a fémdoboz, de ha nincs, a műanyag is megteszi), a tetejükre egy folpackfóliát terítünk, erre pedig néhány szelet almát helyezünk és úgy zárjuk le a doboz fedelével. Néhány nap alatt megpuhulnak. Közben ellenőrizzük még és ha kell (azaz összeráncosodtak, szemmel láthatóan elpárolgott a nedvességük), az almaszeleteket cseréljük ki.
A mézeskalácsházikó 6 darabból áll. Kivágtam a nyers tésztából 2x két téglalapot, illetve két másik darabot, ami szintén téglalapnak indult, de az egyik felét végül háromszögesen zártam. Ezek a házikó eleje és hátulja. Amikor megsültek és kihűltek, az éleket megkentem tojáshabbal és hagytam őket száradni. Mielőtt véglegesen megkeményedett volna rajtuk a hab, összeilletsztettem a darabokat és további tojáshabot kenegettem az illesztésekre, hogy minél biztosabban összeragadjanak. Végül ablakokat, ajtót rajzoltam rá és a tetejét is „behavaztam”. Célszerű egy tálcán kezdeni összeilleszteni, hogy majd könnyen mozdítható legyen és nehogy szétessen.Ha megszilárdult, akkor már jó stabil lesz és szabad kézzel is megfogható. Én ezt inkább dísznek készítettem, nem hinném, hogy elfogyasztjuk.
Szuperek lettek nagyon szép!!!És még én is kedvet kaptam hozzá!!!
VálaszTörlés:)
Szia Edit!
VálaszTörlésTudtam, hogy Rád lehet számítani. Direkt emiatt a mézeskalács recept miatt kerestem meg ezt a blogodat:)
Holnap sütjük is a fiúkkal:)
Jó készülődést!
Puszi Julcsi.