2009. január 23., péntek

Aktualitások....


Kedden volt a pizza.



Én ezt úgy készítem, hogy nincs rá egy pontos receptem, csak a tésztára. Azonkívül mindig azzal készítem, ami éppen van otthon, vagy amire éppen a fogunk fáj. Így került rá már eddig sokszor sonka, szalámi, hal, zöldborsó, kukorica, gomba, hagyma, paradicsom, paprika, olajbogyó stb. és természetesen, az elmaradhatatan sajt. Szószként vagy főzök frisset, ebből is mikor milyet, vagy használom az ősszel eltett ketchupot, ami amúgy tökéletes erre a célra (is).

Ezúttal így készült:
A tésztához kb. 60 dkg lisztet egy tálba öntöttem (fehér búzaliszt és búza-árpa-rozskorpa keveréke volt), 1 pohárnyi vizet meglangyosítottam, beletettem egy kiskanálnyi cukrot és belemorzsoltam 2,5 dkg élesztőt. Hagytam picit habosodni, majd a liszt közepébe öntöttem, amibe előzőleg másfél kiskanál sót is szórtam. Én szeretem, ha kovászt készítek, de abszolút nem muszáj, ha sietek, akkor nem várok annyit. Szóval az élesztős vizet a közepébe öntöttem és egy kevés lisztet hozzákavartam. 10-15 percre félrettem, hogy a kovász elkészüljön, majd folytattam a dagasztást. Tettem a tésztához 2 ek. olívaolajat, langyosítottam még 1-1,5 dl vizet és apránként a tésztához gyúrtam. Se túl lágy, se túl kemény tésztát kell kapnunk; ha úgy érezzük, túl lágy, nem kell hozzáönteni az egész vizet, ezért kell apránkét öntögetni. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg nem ragad se a kezünkhöz, se az edény falához, majd tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

Felhasználáskor a tésztából akkora darabokat csípek le, mint amekkora kell nekem egy adaghoz és még egyszer átgyúrom, majd formázom. Mikor kerekre, mikor a kikent tepsit bélelem ki vele. Ekkorra a sütő már elő van melegítve és így, üresen én meg szoktam sütni egy kicsit a tésztát, mert így a teteje is megszárad egy kissé és a rákerülő szósz nem áztatja annyira el. Kb. 10 perc után kiveszem a sütőből, megkenem a paradicsomszósszal vagy a házi ketchuppal, rászórom a hozzávalókat, ezúttal csak sonkát és zöldborsót tettem rá és ismét visszateszem 10-15 percre. Ekkor teszem rá a sajtot és most már csak addig dugom vissza, amíg az egész ráolvad a pizzára. További ketchuppal, majonézzel, fokhagymás tejföllel, alkalmanként mustárral szoktuk fogyasztani.

Paradicsomszósz: Egy hagymát meghámoztam, félbe majd csíkokra vágtam és nagyon kevés olajon dinsztelni kezdtem. Egy piros kaliforniai paprikát is megmostam kicsumáztam és csíkokra vágva a hagyma mellé dobtam. Picit sóztam, majd együtt pároltam vagy 10 percig. Ekkor felöntöttem jó fél liter házi paradicsomlével, féldecinyi vízzel és addig forraltam, amíg jól besűrűsödött. Icipici cukorral és nagyon kevés oregánóval ízesítettem. (Só már nem kellett bele, mert a paradicsomlében volt elég, én úgy szoktam eltenni, illetve, aki akar, persze, erőteljesebben is ízesítheti, oregánóval, bazsalikommal, de én nem tehetem.)

1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! :-))
    És szép a fotód is, gratula! :-) nagyon ügyes vagy, Edit! A falafeledet ki fogom próbálni, egy csomó csicserim van itthon. :-))

    VálaszTörlés