2009. március 17., kedd
Citromos-mézes csirke
Vasárnap A konyha titkai című lapból főztem ebédet.
A konyha titkai nem más, mint a Burda finomságok itteni, román nyelvű kiadása, ami havonta jelenik meg. Mivel magyarul nem jutok hozzá, ezt (is) vettem régebb rendszeresen, és a napokban esett le, hogy néhány hónapja már nem szerzem be. Csütörtökön, bevásárláskor, betettem a legújabb számot a kosarunkba, ám a kódja nem volt jó, így ott kellett hagynom, nagy bánatomra. Olyan szívesen nézegettem-olvasgattam volna a jobbnál-jobb recepteket, színes fotókat! Kárpótlásul vasárnap elővettem nem kis gyűjteményem egyik számát és nézegetni kezdtem. Éppen a tavalyi áprilisit „kaptam el”, ami tele volt a mostani (böjti) időszakra is aktuális receptekkel.
Csirkecombot olvasztottam ki, így ahhoz kerestem megfelelő receptet és hamar meg is találtam. Eredetileg úgy szólt, hogy:
Fokhagymás csirke
- fűszeres-savanykás lime-szósszal –
Én viszont elkereszteltem mézes-citromos csirkének, mert ezek adták meg az alapízeit.
A combokat jól átnéztem, hogy ne legyenek bennük tollmaradványok, azaz tokok, átmostam és papírtörlővel megszárogattam őket. Elkészítettem a pácot: 2 ek. mézet elkavartam 1 citrom levével, 1 kiskanál pirospaprikával, 2 ek. olívaolajjal, 1 kiskanál borssal és egy pici sóval. A combokat egy tálba tettem, megszórtam jól sóval és rájük öntöttem a pácot, majd jól beleforgattam őket. Lefedve, de néha megfordítva őket vagy két órát álltak a hűtőben. Közben krumplit hámoztam, megtisztítottam vagy 10 kisebb cikk fokhagymát, két citromot forró vízzel jól megmostam és felkarikáztam. Egy tepsi aljára kevés olajat öntöttem, beletettem a citromkarikákat, közéjük szórtam a fokhagymát, majd elhelyeztem benne a pácból kivett combokat. Az üresen maradt helyekre a négybe vágott krumpli került. Ezt sóztam, borsoztam, majd a visszamaradt páclével meglocsoltam. Még egy pici olaj ment rá, illetve kb. 2 dl vizet öntöttem alá és alufóliával lefedve a sütőbe tettem. Kb. 30-35 perc alatt elkészült. Az utolsó 10 percben levettem a fóliát és úgy sütöttem pirosra.
EK - 2011/9
Friss „piros-fehér-zöld”salátával ettük, amibe viszont egy kis lilát is kevertem, hagyma személyében. A piros kaliforniai paprikát kb. 2 centis darabokra, majd ezeket félcentis csíkokra vágtam, a jégcsapretket, az uborkát (hámozatlanul) és a vörös(lila)hagymát négybe, majd szintén félcentis darabokra szabdaltam. Sóval és citromlével ízesítettem.
Érdekes módon, ezúttal a citromkarikákat nem győztem gyúrni magamba. Egyáltalán nem voltak keserűek, lehet a citrom volt másabb. Mindenesetre, nekem a krumpli nem hiányzott a citrom, a fokhagyma, a saláta, no meg, persze, a hús mellől!
Nagyon jól néz ki, szuper ropogósra sült!! Külön mézeset ill. citromosat én is szoktam-most majd íg összeolvasztom, mint Te, ha nem haragszol!Köszi!
VálaszTörlésHát hogy haragudnék, Trinity? Írd meg majd, ha kipróbálod, hogy ízlett!:)
VálaszTörlésEzt én is kipróbálom hamarosan!!
VálaszTörlésEszter, hajrá, és írd meg, ha ízlett! :)
VálaszTörlés