Ajándékba kaptam a húsvéti süteményeket. Legalábbis alapanyagok szempontjából, mert az elkészítésükben aktívan részt vettem.
Anyu felajánlotta, hogy állja a sütiket, csak menjek segíteni neki. Egyúttal Melindának is mi sütöttük meg, így mindegyikünknél egyforma ízeket lehetett kóstolni, enni.
Anyuval ketten döntöttünk, hogy mit sütünk, Melindának viszont volt két kérése: sós rudat is süssünk, amihez ő küldött sajtot, illetve dobjunk össze valami sokáig elálló (legalábbis a hozzávalók szempontjából), nem száradó tésztát is (Mifelénk a sütemények a tészták, a tésztafélék pedig a laskák.), amihez szintén küldött két csomag ostyalapot. A dolog adta magát.
Elsőként Anyu a Finom meggyest állította össze; mire felérkeztem hozzá a lányokkal, már szinte meg is sültek a lapok. Mint neve is mutatja, ez egy nagyon finom sütemény, szinte tortának is beillene, ha magasabb lenne. Egyedül a lapok sütésekor lehet „elcsúszni”, nagyon oda kell figyelni, mert hamar megéghetnek.
Lapok: 6 tojássárgáját kikavarunk 16 dkg cukorral, 5 ek. olajjal, 3 ek. kakaóval, késhegynyi szalakálival (étkezési ammónia), de gondolom, sütőpor is lehet, és 20 dkg liszttel. Jól összegyúrjuk és kétfelé osztjuk. Nagyon jól meglisztezett deszkán kinyújtjuk és jól megkent-lisztezett tepsi hátán vagy sütőpapírral befedett sütőlemezen megsütjük. Vigyázat, figyelni, nehogy megégjen! Közepes tűzön kb. 15-20 perc bőven elég neki, de jobb ellenőrizni közbe-közbe is.
Krém: 1 vaníliás pudingból 3,5 dl tejjel és 5 ek. cukorral sűrű pépet főzünk, ha pedig kihűlt, összekeverjük egy habosra kikavart margarinnal (25 dkg).
Hab: 6 tojásfehérjét 8 ek. cukorral gőz fölött kemény habbá verünk.
Glazúr: 5 ek. porcukrot elkavarunk 2 ek. kakaóval, 2 ek. olajjal és 2 ek. forró vízzel. Csomómentesre kavarjuk és már meg is kenjük vagy csepegtetjük vele a süteményt. Bármilyen süteményhez használható, ahová csokiglazúr kell.
Összerakás: egy barna lapra rákenjük a krémet, befedjük a másik lappal. Erre rákenjük a tojáshabot, kirakjuk lecsepegtetett, magozott meggyel, megszórjuk durvára vágott pörkölt sótlan mogyoróval vagy dióval és lecsepegtetjük a glazúrral.
Mivel másnapra a sütemény nagyon megpuhul, már-már olvad a szánkban, érdemes a meggydarabokat kissé „rendezni”, azaz szabad helyet engedni a késnek, különben össze-vissza fog roncsolódni, ahol vágni fogjuk. Kb így:
A lenti fotó a nemrég leírt Snickers nevű süteményt ábrázolja:
Az ostyalapokat karamellkrémmel töltöttem meg. Ezt a krémet még Marikától tanultam, már többször készítettem, de ilyen jól még sosem sikerült, azt mondhatom. És érdekes módon, bár teljesen ugyanazok a hozzávalói, mint a Snickers krémjének, az arányok és az állagok mássága miatt, no meg azért, hogy tejesen más lappal/lapokkal volt összetéve, mégis egy teljesen más ízű süteményt kapunk.
Karamellkrém ostyalapokhoz
30 dkg cukrot karamellizálunk, majd rendre hozzáadunk 30 dkg őrölt diót, 1 egész vajat, miután pedig a vaj teljesen megolvad, belekavarjuk 2 egész tojás és 10 dkg cukor habos keverékét. Addig főzzük, amíg a krém sűrűsödni nem kezd . Ekkor levesszük a tűzről, néhány percig hűlni hagyjuk, majd megtöltjük az ostyalapokat. Eléggé vékonyan kell kenni, csak épphogy megteljenek a lapok mélyedései, a következő lapot pedig jól rá kell préselni. Kb. 4 lapot lehet összeragasztani ezzel a krémmennyiséggel, de persze, ez függ a lapok méretétől is. Miután kihűlt a sütemény, akár le is lehet préselni valamilyen nehezékkel. Igazából csak másnap finom.
Székely torta vagy Kétrészes diós
Én az első nevén ismertem a süteményt, ez volt Édesanyám tésztásfüzetében az első recept, Anyuéknál viszont a másodikként említett néven fut. De teljesen mindegy, minek nevezik, úgyis egy nagyon finom, nem-krémes, akár két hétig is elálló sütemény, amit általában a nem túl édesszájú férfiak is nagyon kedvelnek.
Hozzávalók egy kb. 34x24 cm-es tepsihez:
37 dkg lisztet elmorzsolunk 21 dkg margarinnal (helyette 17 dkg zsír is használható), majd hozzáadunk 10 dkg cukrot, 5 tojássárgáját, egy kiskanál sütőport és annyi tejet (de lehet aludttej vagy joghurt is), hogy szépen nyújtható tésztát kapjunk. Két részre osztjuk, kinyújtjuk és kikent-lisztezett tepsibe fektetjük.
5 tojásfehérjét 25 dkg cukorral kemény habbá verünk, majd beleteszünk 2 cs. vaníliás cukrot és 15 dkg darált diót is. Két részre osztva, a habot rákenjük a kinyújtott lapokra, szépen elsimítjuk és forró (majd mérsékelt) sütőben addig sütjük, míg a hab megkeményszik, illetve színt kap.
Amikor kihűltek, megkenjük őket bármilyen savanykás lekvárral és összeragasztjuk. A habos részük kerül legalulra és legfelülre, azaz tükrösen ragasztjuk össze. Lehet díszíteni is a felső részét úgy, hogy még sütés előtt az egyik tepsi habjába fél diókat nyomkodunk finoman bele és úgy sütjük.
Citromszelet
Az egyik legrégebbi sütemény, amit mifelénk szokás volt készíteni. Mamának ez volt az egyik specialitása a Kati-tészta mellett. Én nagyon rég nem etem, most is Apu kedvéért készült főleg.
40 dkg lisztet, 20 dkg margarint v. 15 dkg zsírt, 4 ek. tejet, 10 dkg cukrot, 1 egész tojást és egy kk. szalakálit v. sütőport összegyúrunk, 4 részre osztjuk és tepsi hátán megsütjük.
Krém: 2,5 dl tejből és 2 púpozott ek. lisztből sűrű pépet főzünk. Liszt helyett lehet egy cs. vaníliás pudingpor is. 20 dkg vajat v. margarint 20 dkg porcukorral habosra kavarunk, hozzáadjuk egy citrom lereszelt héját és kicsinként a teljesen kihűlt pépet. Jól kikavarjuk, majd hozzáadjuk a citrom levét is. A lapokat megkenjük a krémmel és egy ideig nehezéket teszünk rá, pl. egy másik vastagabb vágódeszkát. Végül meghintjük porvcukorral. Akkor szeletelhető, ha megpuhult (általában másnapra).
Nagyon szépek, finomak lehettek! :)
VálaszTörlésA krumplisalátát mi is hasonlóan készítjük.
Fura, hogy "igazi" :P bárányt készítetek. Mi max. étteremben eszünk bárányhúst. :$
A Drob viszont nagyon jól néz ki. :)