A tegnapi vacsora hozzávalóiból, némelyiket, persze, kiiktatva, illetve másokkal kiegészítve, ma egy pompás salátát dobtam össze. Annyira pompás lett, hogy mind egy szálig elfogyott; a Lányok, akik egyébként eddig mindig csak öklendeztek a friss salátalevelektől, mert sosem tudták megrágni, most csak amúgy pusztítottak. Különlegességét az is növeli, hogy nem egyedül az én érdemem a készítése, hanem ügyes és okos (hát milyen is lenne, ha nem ilyen?) másfélévesemé is, aki a kis „mancsaival” olyan ügyesen tépkedte darabokra a leveleket, mitha egész életében azt csinálta volna eddig!
A történethez hozzátartozik az, hogy Édesanyám tegnap csomó minden kerti finomságot küldött nekünk: fejes salátát, újhagymát, káposztát, kaprot (már megint kapor!;)), de uborkát, almát és cseresznyét is, bár ez utóbbiak piaci számazékok még!
Két fej salátát leveleire bontottam és folyó víz alatt nagyon jól átmostam őket, majd konyharuhára szedegetve, amennyire tudtam, leitattam róluk a vizet. Kisebbikemmel karöltve pedig darabokra tépkedtük és egy nagy vájlingba :D (tálba) halmoztuk. Két uborkát megámoztam, félbevágtam és feldaraboltam; két paradicsomot is megmostam, kicsumáztam és kb. 3 mm-es szeletekre vágtam; két újhagymát megtisztítottam és zöldjével együtt felkarikáztam. A maradék ordát (de lehetne akár feta vagy bármely másfajta sajt is) , kb 10-15 dekát, szétmorzsoltam, illetve két maradék főtt tojást cikkekre vágtam. (Akár Kettes-salátátnak is nevezhetném, mert most látom, hogy mindenből kettőt használtam. :P) Az egészet lazán összekevertem és leöntöttem salátaöntettel.
A salátaöntet saját kreálmány, valami vinaigrette-féle, még akkoriban „fejlesztettem ki” amikor kolozsvári egyetemista voltam és vártam a volt szeretőmet (jelenlegi férjemet :D ) hétvégére hozzám. Egy időben mindig tartottam belőle készen a hűtőben, de frissen azért sokkal jobb, úgyhogy mostanában mindig csak per pillanat készítem.
Hozzávalók: 1 kb. 3,5 dl-es csavaros befőttesüveg, 2 csapott teáskanál mustár, 1-1,5 teáskanál só (ízlés szerint), 1 teáskanál cukor, ½ teáskanál bors, 1 csipet ecetes tárkony, 1-2 ek. tárkonyecet, de lehet sima ecet vagy citromlé is, ½ teáskanál fokhagymagranulátum, 1 nagy ek. szezámmag, illetve, opcionálisan, 1 nagy ek. lenmag, víz és olívaolaj.
Egy száraz serpenyőben a magvakat kissé megpirítjuk. Pár perc az egész, ajánlatos közben meg-megrázogatni a serpenyőt és lefedni, mert nagyon tudnak pattogni! A léből kivett tárkonyt felaprítjuk. Ennyi az előkészület, ezután már mehet minden a befőttesüvegbe tetszés szerinti sorrendben, kivéve a vizet és az olívaolajat. Amikor az összes többi hozzávalót beletettük, az üveget háromnegyedig felöntjük vízzel, rácsavarjuk a fedelét és 1-2 percig erőteljesen rázzuk, hogy a cukor, só jól feloldódjon. Ezután felöntjük olívaolajjal (én most a tárkonyízű olajamat használtam hozzá), és ismét rázzuk egy kicsit, míg a dolgok összevegyülnek és mintha az egész kocsonyássá válna (pedig nem lesz az, csak úgy néz ki). Rögtön önthetjük is bármilyen saláta tetejére. Én az egészet elhasználtam ehhez a salátamennyiséghez.
Ebben a formában proteinnapon ehető a 90 napos diétában.
EK - 2010/4
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésHú de megenném most, Edit! Istenien néz ki! :)
VálaszTörlésTárkonyos beütéssel nagyon finom lehet az az öntet!
És milyen jók a fényképek! :)
Most én is úgy jártam, mint Kata... csak néztem be, és szomorúan vettem tudomásul, hogy senkit sem érdekelt az én finom salátám...:(:D
VálaszTörlésKöszönöm, Duende!
Valóban finom tárkonyosan, és igazad van a "beütés" szóval kapcsolatban, mert nem erőtljes ez a tárkonyos íz, csak olyan sejtelmes, pikáns, az a típus, amikor valami nagyon finom, tetszik az összhatás, de nem tudsz rájönni külön-külön az elemeire.:)
(Te törölted az előző megjegyzést?)
A fotók meg... nem az én érdemem, hanem a szép színes témáé!:) De azért köszi...
Finom lehet. (Szégyen-gyalázat, én még sosem "ettem" tárkonyt. Most lestem meg a google-n, hogy mi az szlovákul. Beszerzek én is, ha tudok frisset, mert te annyit használod, kipróbálom. Nálunk egyáltalán nem megy. Viszont ahogy olvasgattam róla, írják, hogy Erdélyben meg nagyon kedvelt. :) Megint bebizonyosodott, hogy teljesen másképp fűszerezünk. Szerzek egy cseréppel, most már tuti. :-D)
VálaszTörlésKati, én sem használtam eddig túl gyakran a tárkonyt. Egyedül a bableveshez és ehhez az öntethez, illetve a tárkonyos leveshez. De az tény, hoyg nagyon szeretem és ezért akartam minél többféleképpen eltenni, hoyg más ételekben, ízkombinációkban is kipróbálni. Nem csalódtam eddig!
VálaszTörlésHA van lehetőséged, akkor inkább kertbe ültesd, mert ott jobban szaporodik. Ettől függetlenül cserépben is nevelhetsz!
Puszi
Kukkants be ide:
VálaszTörléshttp://hungariancook.blogspot.com/2009/06/7-aprosag-magamrol.html
Na, az ilyen saláták a kedvenceim:)
VálaszTörlés